Otte spådomme om popåret 2022 – fra emo-revival til Spotify-krise

Vi er godt og vel en måned inde i 2022, og nogle konturer begynder allerede at tegne sig for, hvordan året i pop bliver: Vi slipper endegyldigt fri af corona-fængslet (forhåbentlig!), og Kanye West udgiver ‘Donda 2’ (måske?). Men hvad kommer der ellers til at ske? Her er otte bud.
Otte spådomme om popåret 2022 – fra emo-revival til Spotify-krise
Olivia Rodrigo. (Foto: Mat Hayward/Getty Images for iHeartMedia)

1. 00’erne bliver de nye 80’ere

Tændte man radioen sidste år, kunne man hurtigt komme til at frygte, at man var blevet transporteret tilbage til 80’erne. Elektroniske trommer og digitale neonsynths var allestedsnærværende.

Fra The Weeknds monsterhits til Andreas Odbjerg og Tobias Rahims ‘Stor mand’, til Drew Sycamore, Dua Lipa og så videre og så videre.

80’er-fascinationen har ført til en bunke hits og nogle interessante retromani-genrelege. Men ærligt talt: Det hele er også begyndt at blive en smule uopfindsomt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I 2022 hedder det ud med 80’erne, ind med 00’erne. Den periode er en række nye artister som Pinkpantheress og danske Erika De Casier allerede begyndt at finde inspiration i. Så derfor tror vi, at de kommende album fra eksempelvis Dua Lipa og danske Jada bliver mere Destiny’s Child end Whitney Houston.

Y2K-æstetik, klaptelefoner, lavtaljede jeans, Moon Boots (de er her allerede), UK garage og Aaliyah-referencer bliver det nye, og sæson fire af ’Stranger Things’ flopper. Du hørte det her først.

2. Emo er det nye sort

Nu vi er ved 00’erne. 2021 bød på en begyndende emo-revival, hvor Paramore og Avril Lavigne pludselig blev trendy, mens poppunk-lyden, distortion-guitar og sort eyeliner blev hipt i stedet for at være kitsch – måske fordi Gen Z-publikummet er for unge til at have lært, at den stil skulle være dårlig smag.

Olivia Rodrigo har spillet en stor rolle i den udvikling, men vi spår, at det er en tendens, der kommer til at vokse endnu mere i år. Langt videre end de poppunk-referencer, som har blandet sig på toppen af hitlisterne.

Det kommer både til at ske gennem ny musik, men også ved at gamle navne får en renæssance. Den amerikanske festival When We Were Young har stablet et rimeligt heftigt emo-program på benene, og det ville ikke være helt overraskende (eller uvelkomment) at se for eksempel My Chemical Romance på en dansk festival. Vi siger det bare.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Vi får endnu en Disney-stjerne

Olivia Rodrigo gik i øvrigt fra at være et halvobskurt Disney-navn til at blive en af de største, mest allestedsnærværende popstjerner i starten af 2021, og der står nok et par andre Disney-stjerner klar i kulissen til at lave samme nummer.

Vi ved ikke, hvem det bliver. Men stjernemaskineriet kører i bedste velgående, så den næste Olivia Rodrigo kan meget vel være lige på trapperne.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Vi får en verdensstjerne fra det afrikanske kontinent

De seneste år har budt på flere verdensstjerner fra Sydamerika, og en vis popgruppe fra Sydkorea har samtidig fået K-pop på verdenskortet. Med den globale ekspansion og udfordringen af det amerikanske popmusik-monopol er det kun naturligt, at der snart også kommer en ægte verdensstjerne fra det afrikanske kontinent.

Folk som Burna Boy og DaVido har allerede etableret globale fanbaser, mens nyere navne som Ckay, Fireboy DML og Amaarae er lige i hælene.

5. Taylor Swift vender tilbage (til poppen)

I ly af coronakrisens aflysning af alting (og dermed også store turnéer) fortrak Taylor Swift sig til den klassiske hytte i skoven, tog en skovmandsskjorte på og lavede to album, der klingede af country, akustiske guitarer og historiefortælling.

Det lå ret langt fra hendes tidligere popbaskere og tættere på hendes country-baggrund. 2021 gik så med at genindspille og udgive ældre album, som Taylor Swift, grundet nogle meget tekniske musikbranche-omstændigheder og en gammel beef, ikke længere ejer rettighederne til.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

De to skovhyttealbum har været succesfulde, og genindspilningsprojektet er langt fra færdigt. Men er det ikke snart på tide, at hun vender tilbage til poppen og de helt store hits? Verden er klar til det, og mon ikke Taylor Swift også er.

6. In NFT we trust

Der var et par måneder i 2021, hvor det føltes som om, alt handlede om de såkaldte NFT’er. Bag forkortelsen gemmer sig det relativt kryptiske begreb ’Non-Fungible Tokens’, en slags digitale filer, der gennem kryptovaluta kan opkøbes og ejes af en person.

Eller i hvert fald kan man købe retten til at sige, at man ejer dem. I blockchainen. Eller noget.

Hvem ved, hvordan det fungerer, men der er allerede blevet langet store summer over den digitale disk for NFT’er, og musikbranchen er selvfølgelig også ved at kaste sig hovedkulds ind i den nye teknologi. Bare herhjemme har Kesi været med til at lancere platformen Beatoken, mens musikbranche-manden Jakob Deichmann og Lars Seier Christensen har lanceret Hypery.

Moralske for og imod-diskussioner af hele kryptomanien er der nok af, og der er også mange (hej, Kanye!), der ser NFT-fascinationen som en boble, hvilket det måske også er. Men indtil videre er der i hvert fald penge i skidtet – så mon ikke NFT-bølgen først lige er begyndt.

7. Bye bye, Spotify

Mens NFT’er kommer til at fylde mere i musikbranchens økonomi, ligner det, at det kommer til at blive et svært år for Spotify. De har været på gyngende grund med en række møgsager omkring blandt andet en brovtende podcastvært og en tvivlsom investering i AI-krigsførsel. Plus selvfølgelig den fortsat meget lave udbetaling til musikere, der går igen hos alle streamingtjenester.

Derfor må man tro, at flere musikere (og pladeselskaber) vil begynde at se eksempelvis NFT’er som en mere meningsfuld indtægtskilde, der omgår de semi-kontroversielle og besværlige streamingtjenester, der jo i forvejen ikke er en særlig god forretning, hvis man er musiker.

Måske vil vi endda se endnu flere kunstnere helt fjerne deres musik fra streaming for at fokusere på andre typer salg (digitalt såvel som analogt). Så invester i et par Bitcoins og find pladespilleren frem igen: NFT’er og vinyler er fremtidens medier.

8. Gammel musik kommer til at hitte på TikTok (og i resten af verden)

Har du et hit på TikTok, får du et hit uden for TikTok. Den regel gælder for ny musik – men også for gamle sange.

For internettet er tidløst, og hvis gammel musik kan fungere i for eksempel en ny TikTok-dans, kan selv ældre sange, der oprindeligt ikke hittede, blive store. Det er sket for både Doja Cats ’Streets’ (der blev soundtracket til den rimelig X-ratede ’Silhoutte Challenge’), Lukas Grahams ’Mama Said’ (okay, den var et hit) og Frank Ocean’s ’Lost’, der hitter på TikTok i disse dage.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Nu har selv de afdøde Whitney Houston, John Lennon og Frank Sinatra så fået officielle TikTok-profiler, naturligvis med håbet om, at deres musik kan komme til at hitte derinde, hvilket jo lugter lidt af, at pladeselskaber så småt har luret, at gammel musik kan være lige så meget værd som ny (hvis ikke mere).

I det hele taget er der noget, der tyder på, at ældre musik er det nye. En amerikansk undersøgelse fra firmaet MRC Data viser, at markedet for gammel musik er i vækst, mens markedet for ny musik bliver mindre. Så 2022 kommer højst sandsynligt til at byde på endnu mere gammel musik, der lige pludselig hitter på ny. Måske når vi endelig det punkt, hvor der bare er nok musik i verden.

Men forhåbentlig ikke – for så bliver popåret 2022 nu alligevel lidt for kedeligt!

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af