De 20 mest imødesete udenlandske album i 2016

Vores mundvand løber ved tanken om nye album fra Drake, The xx og Haim – og så kigger vi stadig på dig, Frank...

FrankOcean

 

1. Frank Ocean ‘Boys Don’t Cry’

Man må ikke joke, når det gælder et nyt Frank Ocean-album… Så da hovedpersonen i april lagde op til, at et friskt album med titlen ‘Boy’s Don’t Cry’ ville udkomme til juli var der selvfølgelig ingen som regnede med, at Frank selv skulle vise sig at være den ultimative joker. En repræsentant fra hans bagland havde endda bekræftet det…

Men da kalenderen endelig viste juli blev fans jorden rundt mødt af intet andet end tavshed. Ikke så meget som et ord. I maj offentliggjorde Ocean sin første koncert i 2015 til august-festivalen FYF Fest i Los Angeles, men den optræden blev aflyst, og prøver man at strikke trådene sammen er den umiddelbare løsning, at albummet driller. At Oceans perfektionisme ikke er blevet tilfredsstillet, at nogle samples mangler at blive clearet – ja, you tell me!

Alt til side skal man nu tilbage til juli 2012 for at finde udgivelsesdatoen for ‘Channel Orange’, og med sidste års små ledetråde burde (fingers crossed) 2016 være året, hvor den følsomme og nyskabende r’n’b-crooner igen overtager verdensherredømmet. Selv om vi med 100 procent sikkerhed gik og sagde det samme til os selv i starten af 2015…


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Skepta ‘Konnichiwa’

Grime gjorde comeback i 2015. Ikke at den beskidte London-rap med ét sad på toppen af tronen igen, men en række MC’er såede en masse frø, som lige så stille begyndte at spire med lovning om meget mere i fremtiden. Nye navne som Novelist og Stormzy viste massivt talent (og deres kommende album glæder vi os i den grad også til), men i front stod veteranen Skepta, der med den bragende ‘Shutdown’ ramte en rille af cool, der kun kommer, når planeterne står helt rigtigt.

Skepta startede aggressivt ud, men skiftede midtvejs i karrieren bane til en mere poppet afkørsel, som måske gav succes på hitlisterne, men med tiden ikke føltes rigtig. Sur og in your face: Den 33-årige rapper er nu tilbage i sit rette element, og vi kan ikke vente med at høre, hvad han finder på over et helt album. ‘Konnichiwa’ har ingen fast udgivelsesdato, men er rygtet til at lande i starten af 2016.

Listen fortsætter på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. LCD Soundsystems fjerde album

Rygterne om LCD Soundsystems endeligt viste sig at være stærkt overvurderede, for James Murphy kunne simpelthen ikke lade sit eventyrlystne danseorkester være i fred. Rygterne svirrede i løbet af 2015, og så blev der hældt brænde på bålet med julesangen ‘Christmas Will Break Your Heart’ i december.

Den store forløsning kom dog i sidste uge, da gruppens comeback-koncert på Coachella-festivalen i april blev endeligt bekræftet, hvorefter Murphy tyede til et længere Facebook-indlæg, hvor han lovede både turné og et nyt album i løbet af det indeværende år.

LCD Soundsystem har indtil videre udgivet tre mesterværker, og herfra er spørgsmålet så bare, om den fem år lange albumpause har haft negative eller positive indvirkninger på kvaliteten af den inkarnerede newyorker og musiknørds kreativitet.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Rihanna ‘Anti’

Lad mig bare være ærlig: Jeg har aldrig rigtigt glædet mig til et Rihanna-album. Barbados-sangerinde har leveret et utal af fabelagtige popsingler gennem karrieren, men det er ikke fordi, at hun for alvor har mestret albumkunsten eller givet udtryk for, at hun går efter helheden.

Det blev der dog lavet gevaldigt om på i 2015 med tre ret fantastiske singler, der hver især tegnede en ny profil af sangerinden. ‘Bitch Better Have My Money’ var Rihanna med attitude som aldrig før, ‘FourFiveSeconds’ en moden og helt nedtonet ballade, og så viste ‘American Oxygen’, at hun også havde noget at sige om andet end kærlighed og fester. En treenighed der udstrålede, at hun i denne omgang er på jagt efter mere.

Hvem ved, måske ‘Anti’ i eftermælet også kun kommer til at leve videre i ret af sine singler, men i denne omgang er forventningerne omkring både en helhed og en hel badulje stærke tracks skudt retmæssigt i vejret. Naturligvis forstærket af, at Rihanna efter syv album på syv år nu har ventet omkring fire år med at udgive ‘Anti’. En endelig udgivelsesdato er endnu ikke bekræftet, men med titel og albumcover på plads tilbage i oktober burde vi altså tale om et album i det første halvår af 2016. Selv om Sia i 11. time af 2015 godt nok udtalte, at RiRi stadig (!) ledte efter sange til albummet…

Gorillaz2

 

5. Gorillaz’ fjerde album

Den skulle være god nok: Både Jamie Hewlett og Damon Albarn har bekræftet, at hele verdens yndlingstegneserieband vender tilbage med et nyt album i 2016, der, hvis man udelader ‘The Fall’, bliver den retmæssige efterfølger til ‘Plastic Beach’ fra 2010.

Albarn har naturligt haft travlt med både soloalbum og Blur-reunion, men i et interview i oktober lagde han kortene på bordet, så der ikke var noget at være i tvivl om: »Jeg er på et tidligt stadie med en ny Gorillaz-plade. Indtil videre er det meget hurtigt, og det har meget energi. Jeg har brugt klaver i flere år, så nu vil jeg gå i den helt modsatte retning«.

»Det bliver næste år«, har Hewlett udtalt i et andet interview, så herfra kan man kun krydse fingre for, at der ikke går grus i maskineriet.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Kanye West ‘Swish’

Oh yes… ‘Swish’ har endelig fået en udgivelsesdato, og Kanyes syvende opus er klar til at sende trykbølger gennem musikindustrien den 11. februar. En nyhed, vi har ventet på lige siden ‘Only One’ landede 1. januar 2015.

Der er dog stadig en del hemmelighedskræmmeri, og herfra går al gætværket selvfølgelig på tracklisten og gæsterne. Den nye ‘Real Friends’ må formodes at være med, og det samme kan man sige om ‘Only One’ og ‘All Day’. Men hvad med den halvbagte ‘Facts’ og den hjemsøgende ‘Wolves’, som indtil videre kun et blevet spillet live én gang til ‘Saturday Night Live’s jubilæumsshow? Og den Kendrick Lamar-gæstede ‘No More Parties In LA’, som teases i slutningen af ‘Real Friends’?

Intet er sikkert på nær, at vi glæder os som små skoledrenge.

Thexx

 

7. The xx’s tredje album

Jamie xx har den seneste tid haft ruskende travlt med sin sprudlende solokarriere, men nu lader det til, at produceren endelig er tilbage i studiet med bandkammeraterne Romy og Oliver fra The xx. Jamies soloalbum ‘In Colour’ var hans måske stærkeste stykke arbejde til dato, men nu er det efterhånden tre år siden, The xx udgav ‘Coexist’, så album nummer tre fra de minimalistiske og stilrene briter er stærkt imødeset.

Sparsomme Instagram-billeder har løbende i 2015 fodret fans med små håndfodringer af håb, men i december kom der en form for forløsning: Et studiebillede med ordene ‘winter studio hibernation’ – så må arbejdet da for alvor være i gang.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Missy Elliotts syvende album

Hun har ikke udgivet et album siden 2005’s ‘The Cookbook’, men Missy Elliott gjorde et mindre comeback i 2015 med et Jack Ü-remix, en Janet Jackson-feature, en gæsteoptræden til Katy Perrys Super Bowl-show og sidst men ikke mindst singlen ‘WTF (Where They From)’ med visit fra Pharrell.

Ifølge Elliott var Pharrell katalysatoren bag hendes tilbagevenden, da produceren efter Super Bowl henvendte sig og næsten pressede på for at begynde arbejdet på et nyt album.

»Hvem siger nej til Pharrell?«, som hun selv formulerede det. De to er efter alt at dømme i gang med et nyt album til den fremsynede rapper, der på comeback-singlen ikke viste svaghedstegn selv efter så lang en pause.

M83

 

9. M83’s syvende album

Anthony Gonzalez har haft en spraglet karriere, og med tiden bevæget sig fra dundrende elektronisk postrock over mod nogle mere poppede poler, som skaffede ham massiv succes med ‘Midnight City’ fra 2011’s storslåede og til tider også hjerteskærende smukke dobbeltalbum ‘Hurry Up, We’re Dreaming’. I mellemtiden har franskmanden blandt andet lavet soundtracket til Tom Cruise-filmen ‘Oblivion’, men nu lader det til, at de kreative depoter igen er fyldt op klar til at blive lukket ud.

Ordene kommer godt nok ikke fra fra hestens egen mund, men fra Justin Meldal-Johnsen, der er producer og tæt samarbejdspartner med Gonzalez, så vi tillader os at håbe. Han tweetede ganske simpelt i december, at et nyt M83-album var færdigt. Så simpelt er det.


TheStrokes

 

10. The Strokes’ sjette album

Selv om kvaliteten af The Strokes’ to seneste album kan diskuteres er det umuligt ikke at spidse ører, når Julian Casablancas og hans slæng af newyorker-venner spreder rygter om ny musik. Det lå ellers ikke i luften, at en efterfølger til 2013’s ‘Comedown Machine’ var i spil lige i øjeblikket, men under Landmark Music Festival i september skulle Casablancas fra scenen have ytret dette meget Casablancas-agtige citat: »Thanks guys. We’ll be back soon and we’ll be back in the studio and shit, yeah. Fuck yeah, man«.

Gruppen spiller også til festivalen Governors Ball i juni (deres hidtil eneste offentliggjorte koncert i 2016), så det kunne tyde på, at studiet skal rammes i mellemtiden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. James Blake ‘Radio Silence’

Både Kanye West og Justin Vernon rygtes som gæster, og det er nu et år siden, at James Blake afslørede titlen på sit kommende tredje album, ‘Radio Silence’. Siden da er der dog ikke sket vildt meget, men i juli kom der et tiltrængt livstegn, da den sarte brite til Latitude Festival i England spillede albummets titelnummer – se video foroven.

Rygterne om en udgivelse i 2015 holdt åbenlyst ikke vand, men det ville i den grad være underligt, hvis Blake ventede et helt år til med at udgive efterfølgeren til det fornemme ‘Overgrown’-album fra 2013, hvor han for alvor trådte i karakter som sangskriver.


Run the Jewels

 

12. Run the Jewels ‘RTj3’

Samarbejdet mellem El-P og Killer Mike har vist sig at være et af de mest sprængfarlige i nyere hiphop-historie. Morsomt, socialt bevidst og i et hæsblæsende tempo har duoen taget alle med storm, og ‘RTJ2’ var det måske bedste hiphop-album i  2014. Siden da har vi sukket efter en efterfølger, specielt da det til en start blev meldt ud, at album nummer tre ville lande i 2015.

Det måtte El-P dog siden erkende var en umulighed, hvis ikke kvaliteten skulle lide overlast, og informationen var siden da gået i stampe, indtil produceren og rapperen for to uger siden Instagrammede denne lydbid sammen med en tekst om, at arbejdet på ‘RTJ3’ nu officielt var i gang. At albummet først lander i 2017 virker direkte usandsynligt.

drake

 

13. Drake ‘Views from the 6’

Det er jo ikke fordi, Drake ligger på den lade side. Masser af stærke tracks (‘Hotline Bling’ og ‘Back to Back’ for eksempel) flyder så let ud som ingenting, og i 2015 fik vi både surprise-albummet ‘If You’re Reading This It’s Too Late’ og Future-samarbejdet ‘What a Time to Be Alive’. Men vi mangler stadig hovedretten: Den retmæssige efterfølger til 2013’s ‘Nothing Was the Same’, ‘Views from the 6’, der med tiden er blevet semi-sagnomspunden i alle de små hints, der løbende er blevet afsløret uden nogen former for konkrete beviser til at bakke en snarlig udgivelse op.

I et interview med The Fader fra slutningen af sidste år fortalte Drake dog, at albummet skulle laves i tæt samarbejde med Noah ’40’ Shebib, der også har været hofproducer på alle rapperens mesterværker. Men deres forhold har ændret sig, og det er ikke lige så nemt bare at låse sig inde i et studie i Toronto og få det hele til at spille. Drake siger ikke rigtigt noget, han holder sig generelt fra interviews, så man skal kigge efter Shebib for ledetråde – og så sent som i weekenden Instagrammede han et billede af en mappe på sin computer med navnet ‘Views’. Hvis det ikke er et hint om, at gryden er i kog, så ved jeg snart ikke.


PJHarvey2015

 

14. PJ Harveys niende album

Lige siden PJ Harvey for et år siden indspillede sit niende album som led i en kunstinstallation i England, har vi ventet i længsel på efterfølgeren til 2011’s mesterlige ‘Let England Shake’. Resten af 2015 bød dog ikke på så meget som et pip fra Harvey, men med en række annoncerede koncerter (blandt andet på Roskilde Festival) æder jeg gerne en gammel kasket, hvis ikke 2016 byder på et nyt (mesterværk) til diskografien.

haim

 

15. Haims andet album

Det var umuligt ikke at forelske sig i Haims Fleetwood Mac-svingende retrorock på debutalbummet ‘Days Are Gone’ fra 2013, og efter massiv turnévirksomhed og en supporttjans for Taylor Swift er de tre søstre nu i fuld sving med album nummer to. Ifølge et interview med Zane Lowe på Beats 1 er trioen godt på vej, og Vampire Weekends Rostam Batmanglij (der også arbejder som producer) har Instagrammet billeder fra studiet. Mere info har vi ikke lige nu, men der burde være nyt lige om hjørnet – som minimum inden sommerferien.


Pusha_T1

 

16. Pusha T ‘King Push’

Pusha T er produktiv for tiden. Han er blevet udråbt til overhoved for G.O.O.D. Music, men har stadig tid til at lave musik på samlebånd. 2015 bød ikke på det længe ventede ‘King Push’-album, men den forhenværende Clipse-rapper serverede i stedet en iskold forret i form af ‘King Push – Darkest Before Dawn: The Prelude’, der indkapslede det intense og eminente flow i et tæppe af mørke og kokain – Pusha som han er bedst. Med sine 33 minutter var det et forfriskende kort hiphop-album, men det gav os i den grad blod på tanden efter mere – specielt hvis man anskuer det som en pendant til Drakes ‘If You’re Reading This It’s Too Late, altså en solid forløber for et muligt hovedværk. ‘King Push’ er i øjeblikket sat til at udkomme til foråret.

radiohead2014

 

17. Radioheads niende album

Man skal helt tilbage til 2011 for at finde Radioheads seneste album ‘The King of Limbs’, og der er i historien aldrig gået mere end fire år imellem nye album fra Thom Yorke og co. Ergo: 2016 må da være året, hvor briterne vender tilbage, og der har da også været diverse ledetråde at gå ud fra. For det første har gruppen oprettet et nyt firma (læs mere om, hvorfor det er vigtigt HER), og så er der sluppet billeder ud, hvor bandet er i studiet med et stort strygerorkester. Sidstnævnte kunne naturligvis have været i forbindelse med den fornemme (men afviste) ‘Spectre’-temasang, men vi sætter vores lid til, at et nyt album er på trapperne. Ifølge guitarist Jonny Greenwood var arbejdet allerede i gang i 2014, og ‘Spectre’ har nu bevist, at den kreative åre bestemt ikke er udtømt.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

18. YG ‘Still Krazy’

Vi bouncede hårdt med på YG’s moderne gangstarap på debutalbummet ‘My Krazy Life’, og i år vender Compton-rapperen tilbage med ‘Still Krazy’, der efter alt at dømme kommer til at byde på mere hook-orienteret og gadeorienteret vestkyst-stemning. De to singler ‘Twist My Fingaz’ og specielt ‘I Wanna Benz’ har i hvert fald lagt niveauet absurd højt – sidstnævnte får endda relativt afdankede 50 Cent til at lyde frisk!

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

19. The Last Shadow Puppets andet album

Et nye album fra The Last Shadow Puppets var måske ikke lige det, man troede, man gik og savnede, men når nu Alex Turner viste fornem form med Arctic Monkeys på ‘AM’ er der god grund til at glæde sig til plade nummer to fra Turner og Miles Kane. Makkerparret har kun udgivet ‘The Age of Understatement’ fra 2008, men det nye album er ifølge Kane færdigt, og duoen er da også skemalagt til at optræde på Coachella-festivalen til april. To teaservideoer er blevet offentliggjort, singlen ‘Bad Habits’ er netop udkommet i dag, og så går der rygter om, at strygermesteren Owen Pallett har været inde over den western-klingende, filmiske og retroklingende rocklyd, som (måske?) bliver ført videre fra debuten.


lorde

 

20. Lordes andet album

Det er nu over to år siden, at Lorde bragede igennem med først ‘Royals’ og siden det fornemme debutalbum ‘Pure Heroine’, og alt peger på, at det i 2016 er tid til album nummer to. Mellemtiden har blandt andet budt på et samarbejde med Disclosure og ‘Hunger Gamer’-sangen ‘Yellow Flicker Beat’, men ifølge diverse tweets er den unge newzealænder nu hårdt på arbejde. I november tweetede hun, at hun var i studiet på intet andet end sin fødselsdag, og i januar kunne hun afsløre, at albumtitlen nu var på plads – selv om hun endnu kun var klar til at hviske den til sin mor. Lorde har tidligere udtalt til BBC, at det kommende album kommer til at blive meget anderledes fra debuten, som blev skrevet ud fra et naturligt forstadssynspunkt. Siden er der jo sket lidt af hvert, og man er jo nødt til at skrive ud fra det, der sker omkring en.

Se mange flere kommende album på sidste side.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det var så de album, som vi glæder os mest til – der er naturligvis meget andet på programmet i 2016. Her er endnu 20 album – både planlagte plader, rygter og dem, der ‘burde’ komme.

Chairlift ’Moth’ (22. jan)
Savages ’Adore Life’ (22. jan)
Sia ’This Is Acting’ (29. jan)
DIIV ’Is the Is Are’ (5. feb)
Animal Collective ’Painting With’ (19. feb)
Miike Snow ’III’ (4. marts)
M.I.A. ’Matahdatah’ TBA
Timbaland ’Textbook Timbo’ TBA
MGMT TBA
ASAP Ferg ’Always Strive and Prosper’ TBA
Young Thug ’Hy!£UN35’ TBA
Beck TBA
Major Lazer ’Music is the Weapon’ TBA
Shura TBA
Crystal Castles TBA
Chromatics ’Dear Tommy’ TBA
ANOHNI ’HOPELESSNESS’ TBA
Blood Orange TBA
Sky Ferreira ’Masochism’ TBA
Ariana Grande ’Moonlight’ TBA

Læs også: Vi kårer: De 15 bedste sange i 2015

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af