‘Sweet Tooth’ sæson 3: Charmen er røget i sidste del af det magiske Netflix-eventyr

‘Sweet Tooth’ sæson 3: Charmen er røget i sidste del af det magiske Netflix-eventyr
Christian Convery og Naledi Murray i 'Sweet Tooth' (Foto: Netflix)

Tredje og sidste sæson af eventyrserien ‘Sweet Tooth’ slutter med død og fødsel, sne, ild og blod. Men før dét skal vores hovedperson, dådyrhybriden Gus, ud på endnu en rejse.

Målet er Alaska, fordi Gus (Christian Convery) har haft en drøm. Vi hørte om den i slutningen af anden sæson: Gus møder sin mor, Birdie (Amy Seimetz), i en grotte, og her skal de finde oprindelsen af Sygen: Pandemien, som med rygende hast har udslettet store dele af menneskeheden, og som har forbindelse til starten på fødslerne af hybridbørn og dermed enden på menneskeheden, som vi kender den.

‘Sweet Tooth’ (Foto: Matt Klitscher/Netflix)

Gus og hans nærmeste skare af følgesvende – Becky ‘Bear’ (Stefania LaVie Owen), hendes lillesøster, grisehybriden Wendy (Naledi Murray), og selvfølgelig Big Man (Nonso Anozie) – har taget afsked med resten af hybridbørnene, som de tilbragte det meste af anden sæson sammen med fanget i en zoologisk have.

Det betyder en afsked med en meget vigtig del af serien: de nuttede hybrider. Man skulle tro, at det var en mindre bagatel i forhold til en fortælling, der spidser til, men det viser sig faktisk at være afgørende for, at denne sidste sæson savner de tidligeres magi.

Sæsonen er mørk – mørke scener om bord på skibet mod Alaska, mørke flugtscener i natlige snestorme og klimaks i den mørke grotte. Det er ofte svært rigtigt at se, hvad der foregår.

Vores helte besejrede The Last Men i sidste sæson, så de er nu erstattet af en ny fjende, familien med cowboyhatte under lederskab af matriarken Zhang (Rosalind Chao). Langt mere intelligente end The Last Men har de følge af Zhangs fire børnebørn, frygtindgydende hunde/ulvehybrider opfostret som mordvåben snarere end som børn. Deres bedstemor tror på rene mennesker og vil for alt i verden stoppe hybridfødslerne.

‘Sweet Tooth’ (Foto: Netflix)

Desuden må vores venner håndtere Dr. Singh (Adeel Akhtar), som synes at have skiftet side, fordi han har haft den samme drøm som Gus og nu er overbevist om, at de deler skæbne. Dr. Singh har nu den klart mest spændende karakterudvikling, som han bevæger sig fra at være en mand af videnskaben mod at blive en mand af tro – og slås med sig selv om, hvilket ben han skal stå på og af hvilke årsager.

Zhangs utvetydige motiver medvirker til, at tredje sæson af ’Sweet Tooth’ mere eksplicit end tidligere handler om race og kolonisering. Samtidig afsløres det, at årsagen til Sygdommen er flettet sammen med Innu-myten om Rensdyrmanden, Caribou Man, og en fortidig opdagelsesrejsende, der prøvede at udnytte grottens magi for egen vindings skyld.

Mens kampen mod hybridbørnene hele tiden har haft undertoner af racehygiejne, er der nu en tydelig Pocahontas-fortælling på spil – bortset fra, at serien virkelig prøver på at være farveblind, og fjendskabet entydigt er mellem mennesker og hybrider.

Rensdyrmanden Munaqsiri,(Nathaniel Lees) udtrykker det klart. Vi møder ham, da han har reddet Birdie og give hende husly i sin hytte: Han ser ikke Sygdommen som et problem, der skal løses. Han ser Sygdommen som løsningen på problemet, og problemet er mennesket. Her må Birdie revurdere sit syn på sig selv. Kæmper hun overhovedet på den rigtige side?

‘Sweet Tooth’ (Foto: Matt Klitscher/Netflix)

Herfra snubler ’Sweet Tooth’ over sine egne ben. For hvem er det nu, der er vores helt? Godt nok er han en dådyrhybrid og dermed en af de undertrykte – men han er også en hvid dreng, der rejser til Alaska og redder de lokale fra sig selv.

Jeg skrev i min anmeldelse af sæson 2, at seriens historie og karakterer stadig er vigtigere, end hvad den gerne vil være en kommentar til. Det gælder ikke for tredje sæson. Her er serien blevet alt for åbenlyst allegorisk.

Sæsonen er fyldt med poesi. Hjortegevir som mægtige træer, hvis harpiks er jordens blod. Ømt hårdtslående historier om kærlighed i voldelige familiekonstellationer. En fantastisk polarrævehybrid med lysende øjne. Fortællingen er både varm, klog og misantropisk.

Men til sidst er man efterladt med noget af et dunkelt og uhåndgribeligt spøgelse.


Kort sagt:
Sidste del af Netflix-serien ’Sweet Tooth’ trækker os igennem hele følelsesspektret. Men tredje sæson savner den charme og det lys, som de tidligere sæsoner vandt på.

‘Sweet Tooth’ sæson 3. Serie. Serieskaber: Jim Mickle og Beth Schwartz. Medvirkende: Christian Convery, Nonso Anozie, Adeel Akhtar, Stefania LaVie Owen, Rosalind Chao, James Brolin. Spilletid: Otte episoder a ca. 50 minutter. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af