Det vil være en sejr for herremoden, hvis Raf Simons overtager styringen af Calvin Klein

Det vil være en sejr for herremoden, hvis Raf Simons overtager styringen af Calvin Klein
Rygterne har længe peget på den indflydelsesrige belgiske designer som ny kreativ direktør hos Calvin Klein. Og hans kamp for en mere kreativ tilgang til herremoden ville ikke bare klæde det amerikanske brand, men hele branchen.

UPDATE: Calvin Klein har lige bekræftet, Raf Simons er blevet ansat som kreativ direktør.

For to dage siden forlod Italo Zucchelli og Francisco Costa deres respektive poster som kreative direktører for Calvin Kleins herre- og kvindelinjer. Udskiftningen sker som en del af en ny strategi, hvor hele Calvin Klein skal varetages af samme kreative direktør.

Og her kommer Raf Simons ind i billedet. For rygterne har de seneste måneder svirret om, at den belgiske designer var på vej til det amerikanske brand. Sidste år forlod han posten som kreativ direktør hos Dior for at koncentrere sig om sit eget brand, og selv om han gentagende gange har udtalt sig kritisk om designernes pressede rolle i modesystemet, kan der meget vel være hold i rygterne.

Her er tre grunde til, at vi håber, at Raf Simons får jobbet.

Fra Raf Simons SS16-kampagne

Fra Raf Simons SS16-kampagne

1. Han vil være en stærk profil for Calvin Klein

Først og fremmest vil Raf Simons være et scoop for ethvert brand. Siden midten af 90’erne har han inspireret en hel generation af menswear-designere med sit eget brand. Han har både henvendt sig til modeeliten og mere almindelige tøjglade mennesker, da subbrandet Raf by Raf Simons og samarbejder med adidas og Fred Perry har gjort hans evner bredt anerkendte.

Men det er ikke kun inden for herremode, at Simons har gjort sig bemærket. Tværtimod. Med otte år i spidsen for Jil Sander forvandlede han brandets æstetik fra minimalisme til haute couture-inspirerede kollektioner med fokus på legende former, farver og proportioner. Og rent faktisk gjorde han det så godt, at han i 2012 blev rygtet til Yves Saint Laurent – et job der senere gik til Hedi Slimane. I stedet fik Simons jobbet som kreativ direktør hos Christian Dior, som han altså forlod i slutningen af sidste år.

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay

Fra Dior SS16-kampagnen, Raf Simons' sidste for modehuset

Fra Dior SS16-kampagnen, Raf Simons’ sidste for modehuset

Simons vil derfor være en stærk profil for Calvin Klein, ligesom designerens raffinerede, men også energiske take på kvindemoden vil kunne gå op i en højere enhed med den minimalisme, der kendetegner Calvin Klein.

Hvorvidt den mere kunstneriske og rebelske tilgang til herremode kan forenes med Calvin Kleins designæstetik ville derimod blive mere interessant at følge. Men kan kan håbe, at han ville få samme frihed til at redefinere brandet som Alessandro Michele for eksempel har fået hos Gucci det seneste års tid.

Fra Raf Simons SS16-kampagne

Fra Raf Simons SS16-kampagne

2. Herremoden vil nyde godt af Raf Simons hos Calvin Klein

Udover at blive en stærk profil for Calvin Klein, ville det være en stor sejr for herremoden, hvis han tiltræder den kreative post og præger brandet med sin æstetisk. I hvert fald hvis man er tilhænger af en mere legende og eksperimenterende tilgang til herretøj.

Igennem flere år har Simons efterlyst en mere revolutionerende tilgang til herremode, som han i mange tilfælde beskriver som uinspirerende. Den skal ikke være underlagt samme sæsonbaserede omvæltning, som man ser i kvindemoden, men han ønsker et brud med den klassiske herreuniform, der år efter år kun gennemgår subtile forandringer.

T Magazine har kaldt Raf Simons den vigtigste designer i herremoden lige nu. Han designer noget, der ikke er set før, og med Calvin Klein som endnu et talerør for den designtilgang, vil et samarbejde helt sikkert være en gevinst for hele udtrykket og kulturen i den mandlige del af modebranchen, der allerede nu gennemgår en spændende udvikling med brands som Vetements og Off-White, der bryder med mænds sædvanlige konservative look.

Annonce

Både Demna Gvasalia (Vetements) og Virgil Abloh (Off-White) lægger heller ikke skjul på, at Simons har været en enorm inspirationskilde for dem.

Dior SS16

Dior SS16

3. Udfordringer er alfa omega for Raf Simons

Sidst, men ikke mindst har udfordringer altid været drivkraften for Simons, og netop derfor synes en stilling hos et af verdens mest ikoniske brands realistisk.

Da han i 2012 overtog stillingen hos Dior, udtalte han, at han ville udfordres som designer, og derfor faldt valget ikke på endnu et nichebrand som Jil Sander, men det toneangivende modehus. Og kigger man på den udvikling kan Calvin Klein, der må anses som mere kommerciel og mangfoldig end hans tidligere arbejdsgivere, meget vel være den næste naturlige udfordring for den belgiske designer.

FKA Twigs i Calvin Kleins SS16-kampagne

FKA Twigs i Calvin Kleins SS16-kampagne

Men…

…hvorvidt rygterne er baseret på en gensidig interesse er fortsat uvist. Som nævnt tidligere har Raf Simons gentagende gange udtrykt sig meget negativt omkring det pres, som designere udsættes for i det moderne modesystem, hvor der med to halvårlige kollektioner, pre-kollektioner og collabs ikke er tid til kreativitet.

Derudover har Simons’ for tidlige exit hos Dior resulteret i ikrafttrædelsen af en konkurrenceklausul, der gør, at han umiddelbart ikke vil kunne tiltræde stillingen på nuværende tidspunkt. Derfor må vi væbne os med tålmodighed og indstille os på, at Calvin Klein har afblæst deres runway-shows ved modeugerne til sommer.

Læs også: Calvin Klein lancerer fuld FKA Twigs-kampagne – se billeder og video

Læs også: Raf Simons dekorerer ny collab med sjældne David Sims-fotografier

Annonce
Advertisement