1. ‘Taylor Swift: Miss Americana‘ (2020)
I Netflix’ ’Miss Americana’ følger vi Taylor Swift i tiden fra hendes ’Reputation’-turné til udgivelsen af hendes syvende album, ’Lover’, og netop Swifts reputation kommer under lup i dokumentaren.
Omverdenen har trods alt haft stærke meninger om Swift, ligegyldigt om hun forsøgte sig som country-nice girl eller ‘Bad Blood’-mean girl.
Er ‘Miss Americana’ blot endnu et stykke popstjerne-merchandise? Det vil nogen måske mene. Der er i hvert fald masser af scener med Swift i rød læbestift og med pandehår, mens hun turnerer verden rundt med sin kat i en rygsæk.
Men dokumentaren excellerer frem for alt i dens få, men sviende ærlige afbildninger af et ensomt popstjerneliv, for eksempel når vi ser Swift græde alene i nattøj.
Kan ses på Netflix.
2. ‘Oasis: Supersonic‘ (2016)
Instruktøren Mat Whitecross og producerne bag den mesterlige ‘Amy’-dokumentar fremviser her den fulde historie helt fra Oasis’ begyndende berømmelse til tabloidskandaler på stribe med stofmisbrug og skænderier.
‘Supersonic’ suger dig ind i en britpop-lomme med Gallagher-brødrenes tykke Manchester-dialekt og dokumentarens 90’er-nostalgiske videomateriale, og ikke overraskende laver de to brødre masser af ballade.
Som da de skabte optøjer på en færge til Amsterdam og blev deporteret tilbage til England, eller da de forvekslede crystal meth med kokain inden en mareridtskoncert i L.A.. Og så var der dengang Noel udtalte, at det at tage stoffer er lige så normalt som »at stå op om morgenen og drikke en kop te«.
Er du til cocky rock’n’roll-replikker, vanvidskoncerter og en konstant jagt på adrenalin, der altsammen bunder i dybereliggende daddy issues? Så har ‘Supersonic’ hele pakken.
Kan ses på Filmstriben og Viaplay.
3. ‘Billie Eilish: The World’s a Little Blurry‘ (2021)
I den over to timer lange ’The World’s a Little Blurry’ følger vi Billie Eilish fra skabelsen af albummet ’When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’ til hendes Grammy-guldregn i 2020 (11 priser, inklusive prisen for årets album).
Dokumentar-sværvægteren R.J. Cutler portrætterer Eilish som et down-to-earth ungt menneske, der sover i sine forældres seng, og griner af sine egne dårlige jokes. Ligesom alle andre unge ser hun ’The Office’, er fan af Justin Bieber og har kæresteproblemer.
Og så er hun tilfældigvis også bare en gigantisk superstjerne med millioner af fans. Enhver emo-teens våde drøm med lange akrylnegle, sort-grønt Gucci-ouftit og matchende farvet hår.
Din indre teenager bliver grøn af misundelse.
Kan ses på Apple TV+.
4. ‘The Minds of 99: Stor som en sol‘ (2018)
I ’Stor som en sol’ får vi lov at være fluen på væggen i et dansk rockstjerneliv, hvor The Minds of 99 efter to album er i gang med det tredje, ‘Solkongen’.
Der er fuld fart på smørrebrødsagtig 70’er stemning, når Niels Brandt interviewes i en Børge Mogensen-stol, og man mærker nordic noir-mystikken fra naturbillederne, når de fem bandmedlemmer drager til Bornholm for at skrive nyt materiale.
»Det er Brandt, der er pulsen i ’Stor som en sol’, og det er flammen i hans blik, der står tilbage ved tæppefald,« skrev Soundvenues Rasmus Friis, da dokumentaren havde premiere i 2018.
Man kan kun give ham ret. Det helt særlige ved ’Stor som en sol’ er nemlig Brandt, der fremkalder kuldegysninger, når han ventilerer sin frygt for at miste jordforbindelsen, og når han med ild i blikket optræder for blot 12 koncertgængere.
Kan lejes på Viaplay.
5. ‘Britney Spears: Framing Britney Spears‘ (2021)
Med Britney Spears-papfigurer, pink bannere og konspiratoriske SoMe-tråde blev #FreeBritney-bevægelsen i begyndelsen latterliggjort som én stor sølvpapirshat.
Men i 2021 blev latterliggørelsen gjort til skamme, da New York Times udgav dokumentarfilmen ’Framing Britney Spears’, hvori bevægelsen kaster sig ud i full blown redningsaktion for deres højtelskede idol.
Det føles nærmest skamfuldt, når vi får udpenslet hvilke forfærdelige traumer, offentligheden har mærket Spears med, uden at nogen sagde fra.
Her kan vi blandt andet tælle voksne mennesker, der spørger ind til hendes bryster, samt ekskæresten Justin Timberlake, som vinder street cred ved at fortælle, at han tog popstjernens mødom.
Kan ses på TV 2 Play.
6. ‘Lil Peep: Everybody’s Everything‘ (2019)
Med dens kludetæppe af blandt andet Instagram-videoer og koncertoptagelser føles Sebastian Jones og Ramez Silyans dokumentar fra 2019 akkurat lige så hjemmelavet og personlig som den storstreamende emorap, Lil Peep producerede på sit ungdomsværelse.
Dokumentaren, som er produceret af blandt andre rapperens mor, skildrer en musikkarriere i raketfart, alt imens Lil Peep desperat forsøger at bedøve sin angst med stoffer.
Men ‘Everybody’s Everything’ nøjes ikke med at fortælle historien om Lil Peep som en ansigtstatoveret emorapper med neonpink hår, der døde af en overdosis i sin tourbus. Den fortæller også historien om Lil Peep som en hjertevarm, sårbar eksistens, der græd som barn, når andre forældre ikke lod deres børn lege med ham.
Kan ses på DRTV og Viaplay.
7. ‘Selena Gomez: My Mind & Me‘ (2022)
‘My Mind & Me’ følger i de første 15 minutter Selena Gomez helt tilbage i 2016, men tager en alvorlig drejning, da hun må afbryde sin ’Revival’-turné og indlægges på et psykiatrisk hospital.
Klip til 2019, hvor dokumentaren nu følger Gomez, som kæmper en brav kamp mod de psykiske nedture, der hjemsøger hendes popstjernetilværelse som spøgelser.
»Selena Gomez har fortjent ros for al den sårbarhed, hun bringer til bordet i ‘My Mind & Me’,« skrev Soundvenues Mathilde Johanne Kristiansen om dokumentaren tilbage i november ved udgivelsen.
Kan ses på Apple TV+.
8. ‘Jeen-Yuhs’ (2022)
De første to afsnit af Netflix’ dyrtindkøbte dokumentartrilogi om Kanye West er en udpræget solstrålehistorie. En medrivende fortælling om en ung stjerneproducer, der realiserer sin drøm om at blive anerkendt som rapper.
Det er decideret livsbekræftende, når West til sidst i trilogiens andet afsnit indtager Grammy-scenen og modtager prisen for bedste rapalbum for debuten ‘The College Dropout’. Men dokumentaren slutter ikke her.
I stedet fortsætter ‘Jeen-Yuhs’ med sin tredje og sidste akt, der fungerer som en slags epilog over resten af karrieren, hvor morens død bliver startskuddet til en nedadgående spiral, der langtfra er slut endnu. Og som fuldendt værk tager dokumentaren snarere form af en tragedie.
‘Jeen-Yuhs’ er et portræt af en af nyere tids mest stormfulde musikkarrierer, der til tider er ubehagelig at være vidne til.
Kan ses på Netflix.
9. ‘Blackpink: Light Up the Sky’ (2020)
I en live-setting har K-popgrupper som Blackpink ganske vist ry for at smelte sammen i en nøje koreograferet enhed, men Netflix-dokumentaren ‘Light Up the Sky’ gør et anerkendelsesværdigt stort nummer ud af præsentere de fire medlemmer som individuelle mennesker.
Man kunne godt have ønsket sig, at dokumentaristen Caroline Suh havde dykket endnu dybere ned i det såkaldte trainee-program, hvor K-popfabrikker som YG Entertainment producerer landets næste store stjerner ved at udsætte dem for benhårde vilkår allerede fra barnsben.
Men ‘Light Up the Sky’ giver ikke desto mindre et lille indblik i den fascinerende industri, som koreansk popmusik er.
Kan ses på Netflix.
10. Yung Lean ‘In My Head’ (2020)
Yung Lean har alle dage været en enigmatisk skikkelse på den skandinaviske hiphopscene, men i Henrik S. Burmans dokumentarfilm fra 2020 kommer vi for første gang helt ind i den svenske kultrappers fascinerende sind.
‘In My Head’ fortæller først og fremmest den uventede succeshistorie om den selvudnævnte Sad Boy, der sammen med resten af Drain Gang-slænget gik fra latterliggjorte undergrundsrappere til globale, genrebrydende stjerner.
Men dokumentaren fungerer også som et uhyggeligt vidnesbyrd om amerikanske rapperes drabelige narkofascination, der kan være svær at undslippe, når først man er blevet Skandinaviens største hiphopeksport.
Kan ses på HBO Max.