’BIRDS’: Original DR-serie pakker teenagelivets pinligheder ind i humor, høj energi og … fugle

’BIRDS’: Original DR-serie pakker teenagelivets pinligheder ind i humor, høj energi og … fugle
'BIRDS'. (Foto: Adam Sejer og Sofie Nørskov/ DR)

Når man bliver ældre, finder man modet til at sprede sine vinger og flyve fra reden. Og når du har ægløsning, lægger du et æg i toilettet.

Eller sådan er det i hvert fald i ’BIRDS’, en ny animationsserie på DR ULTRA, hvor eleverne på Fjerby Skole har samme genkendelige problemer som alle andre teenagere –  bortset lige fra at de er fugle: De smukke, populære svaner, der måske gik igennem en vild forvandling for at få deres udseende, de anarkistiske måger, der skider på de voksne og spiser skraldet mad, fordi det er klimavenligt, og den leverpostejsbrune fugl, der føler sig usikker over ikke at flyve sydpå og komme hjem med grillkylling-tan ligesom alle de andre.

Så altså bare en helt almindelig 7. klasse.

‘BIRDS’. (Foto: Adam Sejer og Sofie Nørskov/ DR)

På meget effektiv vis tager ’BIRDS’ noget af det, der er allermest pinligt og klichéfyldt, og pakker det ind i så meget energi, humor og langt ude koncepter, at det bliver originalt. For som vi har set det før med for eksempel Netflix-serien ’Big Mouth’, hvor puberteten er dit eget personlige monster, og ’Inside Out’-filmene, er det nogle gange mere virkningsfuldt at træde et skridt tilbage fra realismen, når det kommer til at bearbejde de smertefulde og komplicerede teenageår.

Hvordan taler man med unge drenge om maskulinitetsidealer og Andrew Tate? Hvorfor ikke gøre ham til Andrew Tapeworm, en bændelorm, der bor i fuglen Benjamins mave og giver ham elendige råd om, hvordan man bliver sej frem for cute.

Der er også mågen Mathilde, som føler sig presset af urealistiske standarder på grund af Kim Kardashi-and (»hende, der opfandt duck face«), men finder ud af, at de rige influencere pryder sig med lånte fjer på de sociale medier.

Og klassens shababs (deres ord ikke mine, jeg er hvid som en albatros), der lærer, at det ikke er sejt at lyve om, hvem man har »lavet« – og at man godt kan lægge et æg, uden der er en baby i det.

Det er første gang, DR’s børne- og ungeunivers laver animation rettet mod den ældste del af deres målgruppe. Heldigvis har DR i mange år vist, at de ikke lytter til dumme voksne, hvad angår skøre indfald (ofte omtalt »satanistiske idéer« i diverse kommentarspor), men i stedet eksisterer udelukkende for børnene, der bare gerne vil fjolle, prutte og grine uden (eller måske af) voksenlivets tabuer.

‘BIRDS’. (Foto: Adam Sejer og Sofie Nørskov/ DR)

Den tradition virker til at leve videre her, hvor skaberne Katrine Kraft, Sofie Nørskov Larsen og Adam Sejer – der fik idéen til ’BIRDS’ mens de gik på talentholdet Serieskolen – i tråd med vores voksende stimulansbehov og nedslidte koncentrationsevne har givet fortællingerne fuld smadder.

Om det er nok til at tage hul på de samtaler blandt unge, som ’BIRDS’ gerne vil, ved jeg ikke. At gøre Andrew Tate og Kim Kardashian til tabere klinger måske lidt af voksne, der siger, at rygning altså ikke er hipt. Men ’BIRDS’ punkterer alvoren og gør det nemt at grine af det, der ellers kan være svært at snakke om – måske især for unge drenge, som lige nu virker til at mangle meningsfulde modfortællinger.

Det er en kæmpe værdi i sig selv.


Kort sagt:
Inden du flyver fra reden, er du en kejtet fugl med for korte ben til dine lange vinger, og den livsfase bliver taget under humoristisk behandling i DR ULTRA-serien ’BIRDS’.

‘BIRDS’. Serie. Instruktion: Katrine Kraft, Sofie Nørskov Larsen og Adam Sejer. Spilletid: 9 afsnit a cirka 7 minutter. Premiere: 8. august på DRTV. 
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af