10 nye bøger vi vil læse denne måned: Fra ung norsk sensation til kostskoledrama og vidnesbyrd fra Palæstina

Som altid er august en overdådig buffet af al den litteratur, der har ligget og ulmet hele sommeren. Der er danske debuter, prisvindende mesterværker fra udlandet og gensyn med gamle kendinge.
10 nye bøger vi vil læse denne måned: Fra ung norsk sensation til kostskoledrama og vidnesbyrd fra Palæstina
Emma Rosenzweig. (Foto: Sara Galbiati)

Debuten hele Norge taler om

‘Da vi var yngre’ af Oliver Lovrenski

Denne norske kæmpesucces af en debutroman har været så meget talk of the town, at den unge forfatter med “Du så meg ta mitt første pust / jeg så deg ta ditt siste” tatoveret på armen endda er inviteret til Louisiana Literature i år med blot en enkelt bog bag sig.

Der er ikke andet end superlativer, når man researcher på Lovrenski, “yngste nogensinde” til at vinde Bokhandlerprisen, “mest læste” debut i Norge, og jeg kunne blive ved.

Vi glæder os til selv at få syn for sagen, når debuten om Oslos bandemiljø og fire drenges hårde opvækst udkommer på dansk i midten i måneden.

Udkommer 16. august.

En kunstners litterære debut

‘Jeg giver alt væk’ af Emma Rosenzweig

Kunstneren Emma Rosenzweig debuterer med en roman om at være den unge kvinde, elskerinden, ægteskabsbryderen.

»En spøgelseshistorie om besættelse« kalder forlaget romanen. Den handler nemlig også om den kvinde, der har der været der før, og som stadig spøger i form af en efterladt silkekjole, produkter på badeværelset og en masse vrede sms’er i nattens løb.

»Rebecca møder Snehvides onde stedmor og forsøger at finde sig selv på bunden af en brønd«, skriver forfatteren selv på Instagram.

Det lyder som gotik og hverdagsdrama i en villa i Klampenborg!

Udkommer 21. august.

Direkte ud af Blæstegnen

‘Ned fra himlen’ af Liv Nimand Duvå

Nimand Duvå, der senest har været aktuel med to bøger fra den såkaldte moderskabsbølge i dansk litteratur, nemlig antologien ‘Moderelementet’ fra 2024 og ‘Mødrenes hus’ fra 2022 udkommer nu med en mursten om velfærd på Vestegnen, nærmere bestemt Brøndby Strands nedrevne højhuse og beboerne i dem.

»Jeg har ventet i mange år på, at jeg skulle skrive om det her sted«, siger Duvå i bogtraileren, og da fem af de ikoniske Brøndby-skyline højhuse skulle rives ned grundet pcb, var tiden inde til den store Vestegnsroman om klasse og hjemstavn: folk, der bor i husene, og husene, der bor i folk.

Udkommer 16. august.

Så har vi balladen

‘Til alle dem der vil forlade mig’ af Gustav Valdemar Strange

Uddannet fra forfatterskolen, oversætter og en af de bærende kræfter bag det ofte ret succesrige mikroforlag Tredje september: Man har jo blot ventet på en debutdigtsamling fra Gustav Valdemar Strange, og den får vi nu med ‘Til alle dem der vil forlade mig’ med genrebetegnelsen ballader.

Den handler om at længes efter sorgen, at få »offerets blege, men smukke glød«, som forlaget skriver, men at måtte nøjes med »sorgen som en lille myg i øret«.

Udkommer 15. august.

Dragfest, repræsentation og laptop i sengen

‘Maveskind’ af Nicola Dinan

Denne debut, som The Guardian betegner som »the fizz of first love« handler om Tom og Ming, to twenty-somethings, der møder hinanden til en dragfest og forelsker sig. Kærligheden sættes på prøve, da Ming føler sig mindre og mindre hjemme i sin krop og gerne vil skifte køn.

Forfatter Nicola Dinan er selv transkønnet og har skrevet flere essays om transkønnedes repræsentation i litteraturen.

Hun er født i Hong-Kong og bor i London, hvor hun efter sigende har skrevet den roste debut i sin seng, hvilket jeg synes, er et green flag i sig selv.

Rygterne siger også, at der er en tv-serie på vej, så der er meget at glæde sig til.

Udkommer 15. august.

Palæstinesisk stjerneforfatter

‘En mindre detalje’ af Adania Shibli

Den palæstinensiske forfatter Adania Shibli kom (senest) på alles læber, da verdens største bogmesse, Frankfurter Buchmesse, valgte at udskyde uddelingen af en litterær pris, som forfatteren skulle have for netop ‘En mindre detalje’, der nu udkommer på dansk.

Romanen er oversat til et hav af sprog og blev nomineret til den internationale Booker Prize i 2021.

Den foregår delvist i 1949, hvor en beduinlejr bliver angrebet et år efter nakba, og delvist i noget der minder om nutiden, hvor en ung kvinde falder over en “mindre detalje” om en ung pige, der mistede livet.

Udkommer 13. august.

Toxic femininity

Studie i menneskelig adfærd’ af Lena Andersson

Den svenske forfatter og samfundsdebattør Lena Andersson, der er kendt for med humor og intelligent bitterhed at flå det Sverige, hun er vokset op i, fra hinanden, er tilbage med en roman om noget så modigt som moderne kvinders iagttagelser om hinanden.

Selvom Politikens Forlags hjemmeside har været under ombygning i noget, der ligner en evighed (er I der, pol?) lykkedes det os at opsnappe, at romanen nu udkommer på dansk.

Som titlen afslører, er det intet mindre end selve det menneskelige, Lena Andersson med sarkasme og køligt overblik har tænkt sig at undersøge, og det, selvom hun på første side slår fast, at der faktisk ikke findes mere nyt at lære om mennesket.

Udkommer 16. august.

(Not) just another kvindemord

’Må jeg stille dig nogle spørgsmål?’ af Rebecca Makkai

Amerikanske Rebecca Makkai fik sit internationale gennembrud med romanen ‘The Great Believers’ (på dansk: ‘Boystown’) fra 2018 og er nu aktuel med ‘Må jeg stille dig nogle spørgsmål?’, der taler lige ind i to ting, vi er besatte af for tiden: kostskolemiljøer og true crimes.

Vi følger Bodie, der tager tilbage til sit forhenværende college for at undersøge, hvad der egentlig skete, dengang hendes roommate Thalie blev myrdet efter en opførsel af ‘Camelot’ (yes, det hele passer sammen).

Lyder det som noget, vi har læst før? Ifølge Washington Post er det netop det, Makkai forsøger at belyse, idet hun indleder romanen med en scene, hvor en gruppe mennesker forsøger at huske, hvilken af de myrdede kvinder, de egentlig taler om.

Vi glæder os til at se lidt true crime-bashing på skrift!

Udkommer 30. august.

Opgør med den onde stedmor

‘Sent på dagen’ af Kristin Vego

Norsk-danske Kristin Vego er tilbage med den svære toer, efter at debuten ‘Se en sidste gang på alt smukt’ fra 2022 indbragte hende debutantprisen i både Norge og Danmark.

Hvordan kan det lade sig gøre, spørger du måske? Fordi Vego selv oversætter sine bøger.

Romanen ‘Sidst på dagen’ er et opgør med den onde stedmor, en fortælling om noget så viltert som livslang kærlighed og noget så stilfærdigt som årstidernes indvirkning på landskabet.

Udkommer 15. august.

»Og tilsæt så blod, død og varulve«

‘Det blodige kammer og andre historier’ af Angela Carter

»Angela Carter river den europæiske eventyrtradition itu«, skriver forlaget Alhambra om denne samling, der oprindeligt udkom i 1979 og er forfatterens mest kendte værk.

Historierne er alle baseret på kendte eventyr eller sagn som ‘Skønheden og udyret’, ‘Snehvide’ og ‘Rødhætte’, men der er skruet big time op for varulve, blod, død, nonner og andre gotiske herligheder.

Angela Carter er kendt for sin feministiske, magiske og sensuelle skrivestil og som en inspirationskilde til dark fantasy og moderne gotik. Ahead of her time? Måske.

Man kan i hvert fald godt forstå, hvorfor forlaget har valgt at oversætte hende til dansk netop nu.

Udkommer 15. august

Vil du have flere boganbefalinger? Så tjek de bedste bøger vores anmeldere har læst i år.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af