Vi har opgjort de 26 mest indbringende danske skuespillere – med hård kamp om førstepladsen

Dar Salim har vakt opsigt med sin kommende storfilm over for Jake Gyllenhaal, der kan blive en indbringende affære. Men hvilke danske skuespilleres film har tjent bedst ved billetlugerne? Vi er dykket ned i tallene, og der var hård kamp om førstepladsen mellem to veritable danske verdensstjerner.
Vi har opgjort de 26 mest indbringende danske skuespillere – med hård kamp om førstepladsen
Daniel Craig og Mads Mikkelsen i 'Casino Royale'. (Foto: PR)

For nylig kunne Dar Salim flashe billeder sammen med Jake Gyllenhaal fra Guy Ritchies kommende storfilm ’The Covenant’.

Salim er langt fra den største danske skuespiller, der har fået chancen i Hollywood-film på den skala, hvor de forventes at tjene mange millioner dollars ved billetlugerne.

Men hvilken dansk skuespiller har egentlig det største dollartegn stående på cv’et? Hvem har tegnet sig for de største box office-succeser?

Det har vi målt på med afsæt i en liste på 1.000 film fra det anerkendte site Box Office Mojo, der udregner, hvor meget en film indtjener på verdensplan.

De tre kriterier for denne liste er, at den danske skuespiller har haft en krediteret hoved- eller birolle i en film (med afsæt i filmenes respektive IMDb-sider), har dansk statsborgerskab og kan tale dansk.

Det betyder, at Viggo Mortensen er med – han opfylder faktisk alle tre kriterier – hvilket i den grad er med til at give kamp i toppen.

Camilla Overbye Roos, der medvirkede i ’Titanic’, får en honorable mention, da hendes rolle som Fabrizios udkårne, Helga, stort set blev cuttet ud af James Camerons storfilm.

Værd at bemærke er, at Dar Salim allerede figurerer på listen inden ’The Covenant’, eftersom ’Exodus: Gods and Kings’, som han medvirkede i, har omsat for 268.175.631 dollars.

Men ikke mere snak. Her er de danske box office-konger:

Carsten Nørgaard i ‘Alien vs Predator’ (Foto: PR).

26. Carsten Nørgaard

(’Alien vs. Predator’)

Samlet box-office indtjening: 177.427.090 dollars

59-årige Carsten Nørgaard har efterhånden skrabet en lang og imponerende Hollywood-karriere til sig. Han havde en stor birolle i Paul W. S. Andersons fæle ’Alien vs. Predator’, som indtjente ovennævnte beløb, men han har også spillet over for Mads Mikkelsen i selvsamme Andersons ’De tre musketerer’ og medvirket i tv-serien ’The Man in the High Castle’. Herhjemme er han bedst kendt for sin rolle i ’Rita’ og som ublu kæreste i ’Nynne’.

25. Nicolas Bro

(‘War Horse’)

Samlet box-office indtjening: 177.584.879 dollars

Folkekære Nicolas Bro havde en lille, men sympatisk rolle i Steven Spielbergs Første Verdenskrig-film ’War Horse’. Her spiller han den tyske soldat, Friedrich Hengelmann, der tager sig af hestene Joey and Topthorn, efter de er havnet i hænderne på tyskerne og bliver sat til at trække hærens artilleri.

Rollen var ikke en udpræget succes for Bro, som fik barberet flere scener væk i klipperummet, og som til Euroman har fortalt, at han blandt andet måtte tage en scene om 27 gange, hvilket gav grobund for lidt drillerier fra Spielbergs side. For nylig fortalte den danske skuespiller til Kino.dk’s podcast Den varme biografstol, at oplevelsen med at blive klippet ud var med til at give ham en depression. Hollywood og box office-succes er ikke altid lykken.

Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg i sidste afsnit ‘Borgen’. (Foto: Mike Kollöffel)

24. Sidse Babett Knudsen

(’Inferno’)

Samlet box-office indtjening: 220.021.259 dollars

En af dansk films helt store darlings, Sidse Babett Knudsen, har haft en flot udenlandsk karriere med flere roller i franske film og en strålende hovedrolle i britiske Peter Stricklands ’The Duke of Burgundy’. I 2016 smadrede hun glasloftet til Hollywood med fine præstationer i HBO-serien ’Westworld’ og Tom Tykwers komediedrama ’A Hologram for the King’, hvor hun spillede over for selveste Tom Hanks.

Det var også året, hvor hun medvirkede i filmatiseringen af Dan Browns ’Inferno’, hvor Hanks nok engang var scenepartner. Skønt Ron Howards tredje film om Robert Langdon var en kedsommelig affære, stimlede fansene dog trofast mod billetlugerne.

23. Dar Salim

(’Exodus: Gods and Kings’)

Samlet box-office indtjening: 268.175.631 dollars

Dar Salims første store rolle i Hollywood kom med ’Exodus: Gods and Kings’. Oplevelsen bød på en veloplagt og elskelig Ridley Scott, der var instruktør på filmen, og et par nye venskaber i form af stjernerne Christian Bale, Aaron Paul og Joel Edgerton. Sådan lød beretningen, da vi snakkede med ham i 2014 op til premieren på storfilmen.

Det bibelske epos satte (uagtet den svingende kvalitet) Dar Salims navn på verdenskortet, og forhåbentlig har Hollywood nu for alvor fået øje på danskerens talent – noget vi herhjemme indså for længst med film som ’Kapringen’, ’Krigen’ og ’Underverden’. Svaret får vi inden længe, når han senere på året medvirker i ’The Covenant’.

22. Birgitte Hjort Sørensen

(’Pitch Perfect 2’)

Samlet box-office indtjening: 287.144.079 dollars

Det var glansrollen som journalisten Katrine Fønsmark i den internationalt velrenommerede ’Borgen’, der fik telefonen til at ringe fra Hollywood i Birgitte Hjort Sørensens tilfælde. Herfra blev Adam Price og DR udskiftet med Elizabeth Banks, Universal Pictures og kollegaer som Anna Kendrick og Rebel Wilson i ’Pitch Perfect 2’.

Til trods for filmens fine indtjening ved billetlugerne, var den præget af ligegyldige sidehistorier og tamme jokes, men Sørensen endte dog alligevel med at stjæle showet som danseglad og ond tysker.

Roland Møller i ‘Skyscraper’, hvor han spiller over for Dwayne ‘The Rock’ Johnson.

21. Roland Møller

(’Skyscraper’)

Samlet box-office indtjening: 304.868.961 dollars

Odenseaneren Roland Møller har de seneste par år medvirket i en række storfilm med et potpourri af stjerner som kollegaer – fra Charlize Theron i ’Atomic Blonde’ til Liam Neeson i ’The Commuter’. Skønt begge film opnåede over hundrede millioner dollars i indtjening, er de ikke medregnet her, da de ikke figurerer på Box Office Mojo’s top 1000-liste over de mest indbringende film nogensinde.

Det gør til gengæld ’Skyscraper’, hvor Møller krydsede klinger med Dwayne Johnson. Mens The Rock trækker lidt på rutinen her, tropper Møller op med et skarpt skåret skurkefjæs og stjæler filmen fra næsen af superstjernen. ’Skyscraper’ ramte ingen kvalitetsmæssige højder, men Roland Møller gav den alt, hvad han havde.

20. Cecilie Thomsen

(’Tomorrow Never Dies’)

Samlet box-office indtjening: 333.011.068 dollars

Nej, det er ikke sidste gang, en James Bond-film bliver nævnt i denne artikel. Danske skuespillere har nemlig et historisk godt forhold til den britiske superspion. I 1997 lærte Pierce Brosnan et par danske fraser af Oxford-professoren Inga Bergstrom, spillet af Cecilie Thomsen, imens han forførte hende.

Siden fulgte en håndfuld mindre roller for Thomsen, og i 2001 blev hun uddannet fra The Actors Studio Drama School i New York. Privat dannede Thomsen i 12 år par med sangeren Bryan Adams. Karrieren tog dog aldrig rigtig fart efter den flyvende debut i Bond-universet.

19. Casper Crump

(’The Legend of Tarzan’)

Samlet box-office indtjening: 356.700.357 dollars

Efter Oscar-succes med kortfilmen ’Helium’ og rollen som tidsrejsende superskurk i ’Arrowverse’-serierne fik Casper Crump en rolle som (surprise, surprise…) skurk i ’Harry Potter’-instruktøren David Yates’ knap så abeskønne ’The Legend of Tarzan’.

Crump var Léon Roms (spillet af typecastede Christoph Waltz) onde håndlanger, Major Kerckhover. Crumps talent er indiskutabelt, og han var også omringet af stjerner i filmen, fra Margot Robbie og Samuel L. Jackson til Djimon Hounsou, men trods en flot økonomisk indtjening skuffede filmen kvalitetsmæssigt.

Nikolaj Lie Kaas i ‘Angels and Demons’

18. Nikolaj Lie Kaas

(’Angels and Demons’)

Samlet box-office indtjening: 485.930.816 dollars

Nikolaj Lie Kaas er uden tvivl en af de største og mest respekterede mandlige skuespillere herhjemme – fra ’Dirch’ til de mange Anders Thomas Jensen-film. Men han fik også en solid start på sin forholdsvis (indtil videre) korte karriere i Hollywood. Han medvirkede nemlig i Robert Langdon-filmen ’Angels and Demons’ (sammen med Thure Lindhardt), som hev et klækkeligt beløb hjem.

Her fik Kaas mulighed for at spille en grådig freelance-snigmorder, hvilket må siges at være lidt af en afvigelse fra hans normale filmroller. Som altid er Kaas seværdig, selv i en så skuffende film som ’Angels and Demons’.

17. Alexandre Willaume

(’Valerian and the City of a Thousand Planets’, ‘Tomb Raider’)

Samlet box-office indtjening: 500.624.143 dollars

Herhjemme har han været overset i mange år, men Alexandre Willaume har faktisk været med i et par gedigne internationale titler. I serie-regi har karrieren blandt andet budt på roller i vikingserien ’The Last Kingdom’ og Netflix-satsningen ’1899’.

Han har også gjort sig til i blockbusterfilm med mindre biroller i Luc Besson syrede ’Valerian and the City of a Thousand Planets’ og Roar Uthaugs opdatering af ’Tomb Raider’, som til sammen omsatte for lidt over en halv milliard dollars.

16. Ulrich Thomsen

(’The World Is Not Enough’, ‘Kingdom of Heaven’)

Samlet box-office indtjening: 534.955.027 dollars

Ulrich Thomsens cv tæller alt fra internationale produktioner (’The International’, ’Hitman’) til milepæle i dansk film (’Blinkende lygter’, ’Brødre’, ’Festen’), men to film springer i øjnene, indtjeningsmæssigt. Nok engang er det en James Bond-film, der trækker det tunge læs, denne gang ’The World Is Not Enough’, hvor Thomsen spillede den sovjetiske skurk Sasha Davidov, mens han også gjorde sig bemærket i Ridley Scotts historiske epic ’Kingdom of Heaven’.

Danske David Sakurai i ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Crimes of Grindelwald’.

15. David Sakurai

(‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’)

Samlet box-office indtjening: 654.855.901 dollars

Dansk-japanske David Sakurai er ikke et navn, de fleste kender herhjemme, men i udlandet er det blevet til flere roller i store produktioner. Marvel/Netflix-serien ’Iron Fist’ havde ham på rollelisten som skurken Scythe, hvor han krydsede klinger med Finn Jones superhelt.

I et andet, lidt mere magisk filmunivers, har han gjort sig til som Johnny Depps bistre lakaj, Krall, i ’Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’.

14. Nikolaj Coster-Waldau

(’Kingdom of Heaven’, ‘Oblivion’, ‘The Other Woman’)

Samlet box-office indtjening: 701.001.595 dollars

Det er en nærmest umulig opgave ikke at nævne ’Game of Thrones’ i samme åndedrag som Nikolaj Coster-Waldau. Men i et box-office-øjemed, som i sagens natur ikke medregner tv-serier, må Coster-Waldau nøjes med en midterplacering her på listen.

Tre film fra Box Office Mojo’s liste har danskeren på rollelisten. Han er blandt andet at finde i en tidlig storfilmbirolle i Ridley Scotts ’Kingdom of Heaven’, der også talte kollega Ulrich Thomsen, og i sci-fi-filmen ’Oblivion’ spiller han over for selveste Tom Cruise. I den platte komedie ’The Other Woman’ er han et af filmens trækplastre som bedragerisk womanizer.

Thue Ersted Rasmussen i ‘F9’. (Foto: Giles Keyte/Universal Pictures)

13. Thue Ersted Rasmussen

(’F9’)

Samlet box-office indtjening: 726.229.501 dollars

Fra ’Sygeplejeskolen’ til karaokesang med Vin Diesel … Hurtigt kan det gå i filmbranchen, og for Thue Ersted Rasmussen var det bestemt tilfældet. ’Sunday’-skuespilleren havde i ’F9’ en stor birolle som diktatorsønnen Otto, og hertil fulgte masser af replikker og dialog med navne som John Cena og Charlize Theron.

Filmens finansielle omsætning taler for sig selv, og skulle Ersted Rasmussen lande en lignende rolle i fremtiden, kan han komme op i den virkelig sjove ende af listen.

12. Kim Kold

(’Fast & Furious 6’)

Samlet box-office indtjening: 788.680.968 dollars

En anden solstrålehistorie set med danske briller fra ’Fast and Furious’-franchisen er bodybuilderen Kim Kold, der indtog en rolle som en af Owen Shaws kumpaner, Klaus, i ’Fast & Furious 6’.

Man forstår udmærket, hvis selv et par veltrænede gutter som Vin Diesel og Dwayne Johnson har haft en naturlig respekt for den muskuløse dansker, der er udrustet med 155 kilo fordelt på 193 cm. Og med rollen som muskelbundtet Klaus har Kold, som herhjemme havde en fin rolle i filmen ’10 timer til Paradis’ (og kortfilmen ’Dennis’), altså sikret sig en plads i filmhistorien.

11. Zlatko Burić

(‘2012’)

Samlet box-office indtjening: 791.217.826 dollars

Rollen som narkobaronen Milo i Nicolas Winding Refns skelsættende ’Pusher’-film kanonerede Zlatko Burićs filmkarriere mod stjernerne. Siden har han været vidt omkring, fra Hollywood til østeuropæiske teaterproduktioner, mens de danske rolletilbud dog med årene har været forbløffende få.

Sidste år var han perfekt castet som russisk oligark i Ruben Östlunds fremragende ’Triangle of Sadness’, men det er i kraft af hans medvirken som den russiske milliardær, Yuri Karpov, i Roland Emmerichs katastrofale katastrofefilm ’2012’, at hans plads på denne liste er sikret.

10. Caspar Phillipson

(’Mission: Impossible – Fallout’)

Samlet box-office indtjening: 791.657.398 dollars

Du har formentlig set ham portrættere John F. Kennedy (på grund af hans slående lighed med præsidenten) i film som ’Jackie’ eller ’Blonde’ eller set ham give den gas som selvfed førsteklarinettist i DR-serien ’Orkesteret’, men på denne liste er det en anden titel, der er i centrum – nemlig ’Mission: Impossible – Fallout’.

Her har han en sjov, lille rolle som en skummel dealer, der forsøger at gøre livet træls for Ethan Hunt. Langt fra den vante Kennedy-casting? Ja, men Phillipson klarer naturligvis rollen med bravur.

Brigitte Nielsen i ‘Beverly Hills Cop II’ (Foto: PR)

9. Brigitte Nielsen

(’Rocky IV’, ’Beverly Hills Cop II’, ‘Creed II’)

Samlet box-office indtjening: 814.654.641 dollars

80’ernes danske ambassadør i Hollywood, og Sylvester Stallones hustru i en årrække, er at finde i den tunge ende af skalaen, når det angår box-office-indtjening. Hovedroller i anmelderudskældte film som ’Red Sonja’ og ’Cobra’ er ikke med på Box Office Mojos top 1000-liste, men det er til gengæld ’Rocky IV’ og ’Creed II’, hvor rødovergenseren spillede Ivan Dragos (Dolph Lundgren) kone.

Nielsen spillede også skurken Karla Fry over for Eddie Murphys Axel Foley i ’Beverly Hills Cop II’, som blev en stor publikumssucces.

8. David Dencik

(’War Horse’, ’The Girl with the Dragon Tatoo’, ’No Time to Die’)

Samlet box-office indtjening: 1.184.355.316 dollars

Dansk-svenske David Dencik scorer med biroller i ’War Horse’ og det amerikanske remake af Stieg Larssons krimi ’The Girl with the Dragon Tatoo’ en høj placering på listen. Men det er hans geniale og ofte scenestjælende store birolle som den forvirrede russiske videnskabsmand Valdo Obruchev i ’No Time to Die’, der virkelig cementerede Denciks navn i udlandet.

Hans optrædener i serier som ’Chernobyl’ som den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov og i ’Top of the Lake: China Girl’ har ligeledes bevist hans talent for et internationalt publikum.

7. Pilou Asbæk

(’Lucy’, ‘The Great Wall’, ’Uncharted’)

Samlet box-office indtjening: 1.205.741.225 dollars

Pilou Asbæks skuespilkarriere har haft en stejl, opadgående kurve siden hans fornemme hovedroller i de tre Tobias Lindholm-film, ’R’, ’Kapringen’ og ’Krigen’. Rollen som Euron Greyjoy i ’Game of Thrones’ var perfekt til Asbæk, ligesom han gjorde sig positivt bemærket i Hollywood-remaket af animeklassikeren ’Ghost in the Shell’.

Med roller i ’Lucy’, ’The Great Wall’ og ’Uncharted’ (sidstnævnte får forhåbentlig en toer med en større rolle til danskeren) ligner han en dansker, der godt kunne tage et skridt højere op på denne liste – især med tanke på at han er castet til den kommende ’Aquaman and the Lost Kingdom’.

Thure Lindhardt (th) og Tom Hanks i ‘Angels and Demons’ (Foto: PR)

6. Thure Lindhardt

(’Angels and Demons’, ‘Fast and Furious 6’)

Samlet box-office indtjening: 1.274.611.784 dollars

Vil du frem i Hollywood, må du på et eller andet tidspunkt score en rolle i en succesfuld franchise. Thure Lindhardt nappede to inden for en kort årrække. Først som schweizisk vagt i ’Angels and Demons’ og siden som en del af Owen Shaws bande i ’Fast and Furious 6’ (i øvrigt sammen med Kim Kold).

De to film fik kasseapparaterne til at klirre rundt omkring i verdenen, og mens Lindhardt virker til at have vendt fokus mod Danmark og mere kunstnerisk betonede projekter de seneste år, har han altså allerede præsteret nok til en topplacering på denne liste.

Sven-Ole Thorsen i ‘Gladiator’ (Foto: PR)

5. Sven-Ole Thorsen

(’Twins’, ‘The Hunt for Red October’, ‘Lethal Weapons 3’, ‘The Sum of All Fears’, ‘Gladiator’)

Samlet box-office indtjening: 1.435.942.243 dollars

Den brølstærke mand i Hollywood, der blev en af Arnold Schwarzeneggers mest betroede kammesjukker, har optrådt i et hav af film – fra statist- og stuntroller til de lidt større biroller. Og de ovenstående fem film fra Box Office Mojo, hvor han er krediteret en rolle, er altså alle blandt box office mojos tusind mest indtjenende.

Med sin enorme skikkelse er han nærmest født til roller med en bismag af lejemorder eller håndlanger. Hans måske mest ikoniske rolle var i Ridley Scotts ’Gladiator’, hvor han spillede den ubesejrede Tigris of Gaul, som til sidst må se sig slået af Russell Crowes Maximus.

Connie Nielsen i ‘Wonder Woman’ (Foto: PR)

4. Connie Nielsen

(‘Gladiator’, ’Wonder Woman’, ’Justice League’)

Samlet box-office indtjening: 1.983.943.586 dollars

Én af de helt store danskere i udlandet er Connie Nielsen. Hendes rolle i ’Gladiator’ er også hendes mest ikoniske og anerkendte, og selv den legendariske filmanmelder Roger Ebert, der ikke var udpræget begejstret for selve filmen, roste Nielsen for hendes dybde i karakteren Lucilla.

Med rollen som Diana Princes/Wonder Womans mor, Hippolyta og ‘Justice League’ lever Connie Nielsens karriere stadig i bedste velgående på tværs af Atlanten.

Jesper Christensen som Mr. White (Foto: PR)

3. Jesper Christensen

(’Casino Royale’, ‘Quantum of Solace’, ‘Spectre’)

Samlet box-office indtjening: 2.086.790.956 dollars

Jesper Christensen har stor status herhjemme med prestigeroller i film som ’Bænken’ og ’Før frosten’, ligesom han var sublim som Kong Haakon den 7. i Erik Poppes norske storfilm ’Kongens valg’.

Til denne liste skal vi dog ikke bare have fat i én James Bond-film, men hele tre styks, hvor han med den suspekte mellemmand Mr. White, viste sig at være en kradsbørstig nemesis for Daniel Craigs hårdtprøvede MI6-agent. Filmenes samlede indtjening taler for sig selv, og selvom Christensen indimellem har udtalt sig mindre flatterende om franchisen, har hans tredobbelte medvirken alligevel gjort, at han har holdt et par lange ferier.

Viggo Mortensen som Aragorn i ‘Ringenes herre’.

2. Viggo Mortensen

(’The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’, ‘The Lord of the Rings: The Two Towers’, ‘The Lord of the Rings: The Return of the King’, ‘Green Book’)

Samlet box-office indtjening: 3.314.359.094 dollars

Med sin karrieredefinerende rolle som den noble strejfer Aragorn i Peter Jacksons ’Ringenes herre’-film står Viggo Mortensen selvfølgelig stærkt på en liste med fokus på indtjening. Og skuespilleren, der har dansk far og som ung arbejdede som havnearbejder i Esbjerg, var også lige ved at snuppe førstepladsen fra en vis anden dansker med verdensstjernestatus.

Mortensen har siden Tolkien-filmatiseringerne prioriteret anderledes end at jagte nye blockbustersuccesser, og hatten af for det, men ’Green Book’ blev alligevel populær nok til, at den også booster hans plads i denne sammenhæng.

Mads Mikkelsen som Gellert Grindelwald i ‘Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmeligheder’. (Foto: Warner)

1. Mads Mikkelsen

(’King Arthur’, ‘Casino Royale’, ‘Clash of the Titans’, ‘Doctor Strange’, ‘Rouge One: A Star Wars Story’, ‘Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore’)

Samlet box-office indtjening: 3.456.717.074 dollars

Det blev et meget tæt løb mellem Viggo Mortensen og Danmarks internationale box-office-konge: Mads Mikkelsen.

Men Mikkelsen hev den akkurat hjem over stregen. Hans roller taler naturligvis for sig selv, hvor han har turneret Hollywoods allerstørste franchises med imponerende lethed og overskud – James Bond, Marvel, Star Wars, Harry Potter og snart en lovende skurkerolle i ’Indiana Jones and the Dial of Destiny’, hvor vi må forvente, at han cementerer sin status på denne liste nok engang.

Den 57-årige danskers mest populære film har solgt for næsten tre en halv milliard dollars i billetindtægter. Meget godt gået af knægten fra Nørrebro.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af