’Mysteriet om danskeren’: Første afsnit af TV 2’s nye true crime-satsning er én stor optakt

’Mysteriet om danskeren’: Første afsnit af TV 2’s nye true crime-satsning er én stor optakt
'Mysteriet om danskeren'
Foto: STV Productions/TV 2
3 6
Tv-dokumentar
Instruktion

Christoffer Dreyer

Spilletid

To afsnit á 40 min.

Premiere

Første afsnit vises 13. september på TV 2 og TV 2 Play

Alt afhænger af slutningen. Sådan kan det siges om de fleste fortællinger, men især om true crime-serierne, der gerne skal ende ud i en overraskende afsløring om den givne kriminalsag, som måske endda kan blive genåbnet med nye (mod)beviser.

Af den grund er det svært at bedømme TV 2’s ’Mysteriet om danskeren’, der følger efter kanalens true crime-satsning ’Drabet uden lig’. For den dokumentariske krimi består af to dele, og jeg har kun fået lov til at se den første. Den stiller en masse spørgsmål og giver ikke mange svar.

Igen følger vi en hovedperson, der muligvis er blevet uretfærdigt straffet. Men her foregår det i Zambia, hvis retssystem synes en kende mindre pålideligt end det danske.

I 2016 finder velgørenhedsorganisation Ubumi en udhungret dansker, som er døden nær i et zambisk fængsel. Manden ved navn Kim Andersen bliver fløjet til Danmark, hvor han langsomt kommer til kræfter, men med psykiske mén og huller i hukommelsen. Han fortæller, at han ikke kender grunden til sin arrest, og at han ikke har hørt fra sin kæreste og deres søn siden. Han kan dog huske, at han har mistet omkring 200.000 dollars og tre biler.

Sammen med journalist Brian Melby og TV 2’s kamerahold vil Kim finde ud af, hvordan han endte i fængsel. Noget tyder på, at han ikke var den artigste dreng i det afrikanske.

For Melby tager til Zambia for at snuse til Kims tilværelse, i tiden før to betjente en dag bankede på døren til hans herskabsvilla og slæbte ham til arresten. Der tegner sig et billede af en indflydelsesrig og pengestærk mand, hvis indblanding ikke alle bifaldt. »Der er meget få hvide mennesker, som fører sig sådan frem i Zambia«, siger en interviewperson, som inden fængslingen var blevet advaret mod at mænge sig med Kim Andersen.

Der opstår interessante spændinger i dokumentaren, når Kim hjemme i Danmark benægter de beskyldninger, Melby finder frem til – specielt da journalisten opsporer hans ekskæreste på Facebook, og hun bekræfter forbindelsen til Kim, som hun kalder en forfærdelig og kold mand. Men Kim kan slet ikke genkende kvindens billeder af hende selv og hendes søn, selvom navnene Debbie og Alonso stemmer overens.

‘Mysteriet om danskeren’ (Foto: STV Productions/TV 2)

Tvivlen opstår hos seeren. Kan han virkelig ikke huske dem, eller lyver han bevidst? Naturligvis må man have svar, og det er folkene bag ganske klar over. Med bevidstheden om, at der gemmer sig en stor sensation i anden halvdel, øses der rundhåndet ud af effekter, som skal få pulsen op. Arkivbilleder, som egentlig ikke har noget med Kim at gøre, klippes med højt tempo, og krimimusikken skriger af mystik. Det hele er en kende overskruet, uden at stilen er lige så gennemført (og karikeret) som i ’Drabet uden lig’.

Jeg kan ikke benægte, at det indtil videre er ret spændende at følge den alvorsfulde Melby gennem et skjult GoPro-kamera, når han gennemsøger Zambia for sandheder, som ikke engang Kim synes at være komfortabel med. Jeg kunne da heller ikke lade være med selv at finde Kims ekskærestes Facebook-profil på min egen computer efter at have set Melby gøre det. Det føltes lidt forbudt.

Selvom Kim Andersen nok ikke viser sig at være en manisk seriemorder, ser han ud til at have skeletter i skabet. Om en uge må vi så se, om den store afsløring rent faktisk lever op til forspillet.

Læs også: ‘Drabet uden lig’ – Er TV 2’s nye true crime-serie for manipulerende?

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold