Det kan indimellem være svært at grave frem til perlerne i det støt stigende udbud af metervarer på streamingtjenesterne.
Men løfter man blikket og spejder ud over landskabet, har der faktisk været masser at komme efter i løbet af årets første seks m¨åneder.
Og en række stærke serier klarede akkurat ikke cuttet til denne top 10. Fra komedieserierne ‘Hacks’ og ‘The Afterparty’ til dramaer som ‘Oussekine’, ‘The Staircase’ og ‘Pachinko’ til krimier som ‘Slow Horses’ og ‘Shining Girls’ til populærkulturelle fænomener som ‘Euphoria’ sæson 2 og ‘Stranger Things’ sæson 4.
Men her er de to håndfulde serier, der toppede dem alle:
10. ‘Ms. Marvel’
Debutanten Iman Vellani strålede i den britisk-pakistanske standupper Bisha K. Alis skelsættende Marvel-serie, der med sin eponyme helts jernnæve smadrede igennem så mange glaslofter, at skårene regnede som stjerner om ørerne på det charmerende cast.
’Ms. Marvel’ fortalte historien om den amerikansk-pakistanske teenager og Captain Marvel-superfan Kamala, som en dag finder ud af, at hun selv har enorme kræfter.
Tonalt var der rigelige ’Spider-Man’-vibes over Kamalas dannelsesrejse i New York-forstaden, men det var særligt skildringen af hendes muslimske familie, venner og lokalmiljø, der med ærlighed og humor hudflettede dagligdagen for unge brune piger i USA, som vi sjældent har set det før i det kommercielle Hollywood (og aldrig hos Marvel).
Læg dertil, at ’Ms. Marvel’ brystede sig af en sprudlende visuel stil, pakistanske popbaskere på soundtracket og debatter om immigrationstraumer på tværs af generationer, og man sad tilbage med en alsidig knaldperle af en anderledes superhelteoverraskelse.
Læs om, hvordan ’Ms. Marvel’ skrev historie – med en tampon
9. ‘Tokyo Vice’ sæson 1
Nej, ’Tokyo Vice’ var ikke en fætter til Michael Manns ’Miami Vice’, som man ellers snildt kunne have troet, idet Mann rent faktisk instruerede pilotafsnittet.
I stedet var serien baseret på den amerikanske journalist Jake Adelsteins selvbiografi af samme navn, der skildrer Adelsteins karriere som kriminalrapporter på en stor avis i Tokyo i slut 90’erne. Adelstein (Ansel Elgort) blev viklet ind i yakuzaens kriminelle underverden, og serien følger hans rejse fra ivrig, nyansat journalist – den første udlænding, der nogensinde har arbejdet på avisen – til samarbejdet med efterforskeren Hiroto (Ken Watanabe).
Det var velkomment, at Ansel Elgort rent faktisk selv talte japansk i store dele af ’Tokyo Vice’ (Adelstein var flydende), og navnlig hans kemi med det unge yakuza-medlem Sato, spillet af Shô Kasamatsu, var præget af stor naturlighed og charme.
Miljøskildringerne føltes imponerende autentiske, og som historien skred frem, blev serien ikke overraskende en brutal affære, indtil man sad med hjertet oppe i halsen i finalen. Sæson to er på vej.
8. ‘Gaslit’
Sean Penn var totalt uigenkendelig og Julia Roberts aldrig bedre i djævelsk underholdende ’Gaslit’, der oprullede begivenhederne bag Watergate-skandalen.
Hollywood-duoen udviste fænomenal kemi som ægteparret John og Martha Mitchell, hvoraf førstnævnte var en af den republikanske Præsident Nixons mest betroede medarbejdere.
Sammen med et hold af imponerende bovlamme kolleger (heriblandt Dan Stevens og Hamish Linklater) gav John Mitchell grønt lys til det notoriske, fejlslagne indbrud i demokraternes hovedkontor i Washington. Men medieglade, snakkesalige Martha fik hurtigt færten af sandheden – til både husbonden og præsidentens skræk.
Man grinede og tog sig til hovedet i lige mål, mens showrunner Matt Ross foldede de absurde begivenheder ud på en baggrund af laber 1970’er-æstetik. Og Shea Whigham stjal hver en scene, han entrerede som nazi-stjernepsykopaten og den tidligere FBI-agent Gordon Liddy, der ivrigt meldte sig til Mitchells mission for at »redde nationen« fra »kommunister og hippier«.
7. ‘Top Boy’ sæson 2
Det kræver tålmodighed at være fan af den britiske gangsterserie ’Top Boy’. Først blev serien lukket efter to korte sæsoner i 2013 (dem, der på Netflix ligger under titlen ’Top Boy: Summerhouse’) for siden at blive genoplivet til perfektion af Netflix i 2019, hvor den stod frem som en åbenbaring med sit empatiske blik for de mænd og kvinder, der i narkohandlen ser en vej ud af slummen.
Og så skulle der igen gå tre år, før serien vendte tilbage her i 2022 med sæson 2 (eller 4, afhængigt af hvorfra man tæller). I den nye sæson var vingefanget større med en ambition om at kigge bag nogle af de strukturer, der er på spil, før stofferne ender på gaden. De mange tråde var tæt på at få korthuset til at vælte, men efterhånden som båndet strammede sig om kvarterets nye enevældige top boy, den kølige Dushane, sad man til sidst med hjertet i halsen.
»Med nu fire sæsoner i bagagen har ’Top Boy’ med sikkerhed fortjent en plads i de realistiske gangsterseriers kanon, ikke mange mulehår under ’The Wire’«.
6. ‘Station Eleven’
HBO Max’ stort anlagte seriefilmatisering af Emily St. John Mandells bestseller ’Station Eleven’ var en bragende flot, filosofisk og ikke overraskende uhyggeligt tidssvarende rejse igennem et virushærget USA.
Mackenzie Davis spillede hovedrollen som Kirsten, en af de få overlevende efter en pandemi, der har udryddet 98 procent af jordens befolkning. 20 år efter tragedien rejser Kirsten rundt med en teatertrup og opfører Shakespeare-stykker for de små lejrbyer, der er skudt op i landskabet – men så dukker en urovækkende, ung »profet« op og viser interesse for at hverve truppens yngste medlemmer til sin kult.
’Station Eleven’ sprang frem og tilbage i tid og fulgte foruden Kirsten et farverigt persongalleri af skæbner, der blev flettet sammen på kryds og tværs i ruinerne af vores civilisation. Og navnlig afsnittene, der skildrede dagene og ugerne umiddelbart efter udbruddet, gav gåsehud, da serien satte billeder og forvirrede følelser på, hvor galt det kunne være gået.
Læs vores hyldest af ’Station Eleven’s geniale syvende afsnit her.
5. ‘Better Call Saul’ sæson 6 del 1
En af de absolut bedste serier det seneste årti nærmer sig sin afslutning, og sæson 6 runder Jimmy McGills forvandling til den sleske ’Breaking Bad’-advokat Saul Goodman endegyldigt af. Men i den nye Netflix-stil kappes sæsonen over i to, og efter de syv første afsnit i april-maj kommer de resterende seks nu her fra denne uge og hen over juli-august.
Den hidtidige sæson 6 har holdt det sublime niveau, man efterhånden er kommet til at forvente af serien, men alt andet lige føltes den første pulje afsnit mere som en optakt end en kulmination, hvorfor serien må ’nøjes’ med en mere sekundær placering på listen her end normalt.
Vi skal dog ellers lige love for, at der er lagt i ovnen til en nervepirrende finale, for særligt det sidste afsnit var akut nervepirrende, og serien demonstrerede som altid, at den mesterligt balancerer den neglebidende suspense med de skæve indfald til historierne.
’Better Call Saul’ er ikke længere ‘Breaking Bad’s lillebror, men en ligeværdig partner, og selvom vi jo ved, hvordan den ender, kan vi kan slet ikke vente med at se, hvordan den når frem dertil.
4. ‘We Own This City’
‘The Wire’-makkerparret David Simon og George Pelecanos vendte tilbage til åstedet med HBO-miniserien om en mildest talt hårdhændet politiafdeling i Baltimore. Nidkært baseret på virkelige begivenheder – og på Justin Fentons bog – fortalte serien om den såkaldte Gun Trace Task Force, der havde til opgave at få ulovlige våben væk fra gaden, men endte med at blive en kriminel organisme i sig selv.
Uden dikkedarer serverede Simon og Pelacanos en dybt oprørende historie, der vidner om dele af det amerikanske politis forkvaklede selvforståelse og racistiske fremfærd, der endelig blev eksponeret bredt med Black Lives Matter-bevægelsen.
Jon Bernthal i den store skurkerolle var umulig at tage øjnene fra.
3. ‘Barry’ sæson 3
Bill Hader tog fortællingen et mørkere sted hen end nogensinde før i sin tredje sæson om en lejemorder, der finder en mulig udvej i skuespillet, men ikke kan løbe fra sine synder.
Efter man anede et håb om frelse for Barry i de foregående to sæsoner, var den nedadgående spiral i de nye afsnit nærmest endeløs, og det var indimellem brutalt at være vidne til. Men også hamrende velfortalt, med nogle af de mest opfindsomme actionsekvenser i nyere tids tv og med fortsat charmerende og sjove afstikkere til serielands mest elskværdige gangster, NoHo Hank.
Bill Hader instruerede selv samtlige afsnit og slog fast, at han simpelthen er en af de mest interessante instruktører i USA lige nu.
Læs mere om ’Barry’ sæson 3 her.
2. ‘The Dropout’
Det første halvår af 2022 stod i svindlerseriernes navn med ’Inventing Anna’, ’The Tinder Swindler’, ’Chloe’ og, på toppen af kransekagen, ’The Dropout’.
Amanda Seyfried gav sin karrieres hidtil bedste, ovenud Emmy-værdige præstation som den virkelige iværksætter Elizabeth Holmes, der for få år siden blev centrum for en af de største svindelsager i det 21. århundredes USA. Holmes grundlagde virksomheden Theranos som bare 19-årig og udviklede en maskine til at foretage lynhurtige, avancerede blodtests.
Investorerne var begejstrede, og Holmes blev rost til skyerne af alle fra Bill Clinton til Oprah for at være landets yngste, mest succesfulde kvindelige iværksættere. Problemet? Maskinen virkede ikke.
’The Dropout’ dokumenterede Holmes rejse mod toppen med Naveen Andrews (Sayed fra ’Lost’!) som hendes langt ældre, ditto svindlerparate kæreste/forretningspartner, og serien var både rasende underholdende, sortkomisk og ikke så lidt foruroligende i sin skildring af, hvordan alt og alle faldt for Holmes’ bedrag i årevis, fordi hendes mission slet og ret lød for god til, at nogen havde lyst til at spænde ben for hende.
1. ‘Severance’
Har du også et arbejdsjeg og et privatlivsjeg? Det gælder formentlig for de fleste af os, at den side, vi viser til kollegaerne, ikke altid er 1:1 med, hvordan vi gebærder os derhjemme.
Men forestil dig, at du simpelthen slet ikke var klar over, hvad dit arbejdsjeg foretog sig hver dag. Og at dit arbejdsjeg omvendt heller ikke kunne huske noget fra privatjegets verden. En person, to fuldstændig adskilte jeg’er – hvoraf den ene bogstaveligt talt altid er på arbejde.
Det var præmissen for Dan Erickson og Ben Stillers ’Black Mirror’-beslægtede kontormareridt af en mesterlig AppleTV+-serie, der fik nakkehårene til at rejse sig, mens storspillende Adam Scott, Patricia Aquette og John Turturro navigerede de endeløse labyrintiske gange i firmaet Lumon Industries.
’Severance’ var en stilistisk overlegen samfundssatire over vor tids usunde arbejdskultur, hvor grænserne mellem det professionelle og det private sløres. Men den var også en gedigent nervepirrende thriller med adskillige plottwists, der blev stadigt mørkere og isnende brutale, som afsnittene skred frem mod den overrumplende finale.
Heldigvis er sæson to på vej.