De 10 største danske skuespillere under 30

Det kræver hårdt arbejde, talent og en lille smule held at skabe sig et navn i en tidlig alder, men den danske skuespilscene vrimler med ungt talent. Vi ser nærmere på de bemærkelsesværdige unge danske navne, som har allerede har imponeret stort herhjemme eller endda gjort sig internationalt bemærket.
De 10 største danske skuespillere under 30
Emma Sehested Høeg og Frederikke Dahl Hansen i 'Limboland'. (Foto: Xee)

For nylig gav vi et bud på Hollywoods 10 største stjerner under 30, hvor vi ranglistede de unge talenter, vi tror kommer til at tegne fremtidens walk of fame. 

Men hvordan ser det ud i vores egen del af andedammen, hvor den danske skuespillerstand har tradition for at levere talent, der imponerer herhjemme såvel som i udlandet?

Selv med en skarpt optrukket aldersgrænse er der rigeligt talent at vælge mellem i den helt unge skuespillerskare. Også mere end der er plads til på en liste med ti navne. 

Samtidig er der i Danmark langt større overlap mellem scene- og skærmpræstationer, så der er selvsagt en lang række unge skuespiltalenter, der folder sig ud på de danske teatre. 

Vi har fokuseret på navne, der i en tidlig alder har fået lov til at demonstrere den type format og talent, som kan bære et værk nu eller i fremtiden og måske allerede har gjort karriere internationalt. Skuespillere med sans for nichepræstationerne såvel som roller af den mere brede slags, der vækker både kritisk og kommerciel interesse. Med få overbevisende titler eller som sikker tilbagevendende tilstedeværelse.

Det er vovet at spå om, hvem der kommer til at kendetegne dansk skuespil om 20 år, som den næste Mads Mikkelsen eller Sidse Babett Knudsen. En enkelt rolle kan ændre alt på godt og ondt.

Vi kaster os ud i det og ser frem til fremtidens uforudsigelige, opsigtsvækkende og overraskende præstationer fra listens navne – og fra dem, der ikke kom med i denne omgang. 

Sylvester Byder. (Foto: Sebastian Apel/Soundvenue)

Sylvester Byder, 23 

Selvom han kun er 23 år gammel, har Sylvester Byder allerede et imponerende CV. 

I 2020 brød det autodidakte talent igennem i to danske krigsfilm. Han flankerede Trine Dyrholm i ‘Erna i krig’ og glimrede i ‘De forbandede år’s unge ensemble. Samme år vakte han opsigt som den depressive Kasper over for Morten Hee Andersens landsbypsykopat i DR-serien ‘Fred til lands’. 

Siden har Byder bevæget sig længere ind på leading man-territoriet med roller, der viser både de milde og mørke sider af hans talent. 

Senest i Jonas Risvigs kritikerroste ‘Drenge’, hvor han drev igennem det intense drama med en stor dramatisk ro og ikke lod nogen tvivle på, at han turde stille sig ansigt til ansigt med kæmpe navne som Dar Salim. For tiden står han øverst på plakaten som badboy i den danske biografaktuelle ‘Smuk’ over for talentfulde Andrea Heick Gadeberg samt Karoline Hamm, som han også spillede sammen med i ‘Drenge’.

Vi karakteriserede for et par år tilbage Sylvester Byders talent i forbindelse med Springer-formatet som »en ubesværet dragende karisma, hvor uroen pirrer som en tikkende bombe ikke langt under det henslængte ydre«

Netop den tilstedeværelse har vi i stigende grad kunnet se på de danske skærme, og det bliver vi gerne ved med. 

Clara Rugaard med Hillary Swank. (Foto: Rachel Murray/GettyImages)

Clara Rugaard, 24

Fra ‘Min søsters børn i Afrika’ til Hollywood. 

Den danske skuespiller Clara Rugaards kvantespring fra den danske filmbranche til et internationalt gennembrud er en sensation, der er gået lidt under radaren herhjemme. 

Det 24-årige talent blev pludselig et internationalt navn, da hun fik en hovedrolle over for Hillary Swank i scifi-dramaet ‘I Am Mother’, som hurtigt fik folk til at spå hende en fremtid som den næste Alicia Vikander. 

Rugaard er aktuel med en rost præstation i den stortanlagte ‘The Rising’, som hun følger op som del af castet i den kommende sjette sæson af ‘Black Mirror’. 

Derudover har hun en rolle som ‘Frankenstein’-forfatteren Mary Shelley i filmen ‘Mary’s Monster’, der er i præproduktion med celebre navne som Kit Harrngton i castet. Hun kan også føje en kommende scifi-romcom med titlen ‘Press Play’ til sit Hollywood-cv. 

Mens det stadig er de færreste i Danmark, der er på fornavn med Clara Rugaards talent, bliver de det højst sandsynligt, hvis hun fortsætter sin imponerende udenlandsfærd. 

Fanny Leander Bornedal. (Foto: Sebastian Apel/Soundvenue)

Fanny Leander Bornedal, 22 

Fanny Leander Bornedal slog sine første folder som børneskuespiller i faren Ole Bornedals film, men gjorde tiltagende indtryk med sin sprøde røst og tilstedeværelse fra ‘1864’ og frem.

Udover at være aktuel i ‘Carmen Curlers’ har hun blot det seneste år spillet den øretæveindbydende klimaaktivistiske svigerdatter i ‘Borgen’ såvel som nonne med ben i næsen i det Bornedal’ske krigsdrama ‘Skyggen i mit øje’. Sidstnævnte skaffede hende for tredje gang en Robert-nominering, hvor tidligere biroller i ‘Forhøret’ og ‘Journal 64’ ligeledes har givet anerkendelse. 

Den kun 22-årige skuespiller er garant for et glimt i øjet i både højspændte dramaer og de mere lystige præstationer, der tæller både Paprika Steens højtidskammerspil ‘Den tid på året’, julekalenderen ‘Den anden verden’, TV 2-serien ‘Rainbow’ og hendes rapkæftede rolle i Netflix-serien ‘Equinox’.

Man kan ikke komme udenom, at Fanny Bornedal er en fast bestanddel i sin kendte instruktørfars film. Således kan man også se spændt frem til det unge talent, når hun medvirker i den kommende fortsættelse af 90’er-hittet ‘Nattevagten’

Men hendes talent er helt hendes eget. 

Alex Høgh Andersen. (Foto: Nicolai Springborg/Soundvenue)

Alex Høgh Andersen, 28  

Det er sigende for Alex Høgh Andersens status som dansk stjerne, at han samtidig med gennembrudsrollen i ‘Vikings’ førte an i en spoof om i sig selv, ‘Koldt på toppen’, hvor han tog tykt pis på sin egen rising star

Han avancerede med ét fra julekalenderen ‘Tvillingerne og Julemanden’ til den brutale præstation som Ivar the Boneless i slowburn-storhittet ‘Vikings’ med tilhørende international succes og en massiv fanskare (2,2 millioner følgere på Instagram taler sit eget sprog). 

Men selvom Alex Høgh Andersen muligvis er en af dansk skuespils største eksportsucceser, har han formået at bibeholde et ry som jordnær, nysgerrig og generøs. Eksempelvis ved at kigge venligt forbi som storebror i Jonas Risvigs ‘Centrum’. 

Samtidig bakkes hans talent op af en uhøjtidelig tone i interviews og medieoptrædener, hvortil hans ambassadørarbejde vedrørende angst hos unge kun bidrager til et dybt sympatisk stjerneimage. 

Ud over en opsigtsvækkende rolle som narkobaron i dokumentareksperimentet ‘The Viking’ vendte den 28-årige skuespiller for nylig tilbage til det danske biograflærred, som den unge hipo-betjent Frederik i Ole Bornedals ‘Skyggen i mit øje’. En film der også høstede internationale seere i den senere lancering på Netflix. 

I samarbejde med Magnus Haugaard, kendt fra DR-serien ‘Skyld’, har han skabt den kommende serie ‘Kald mig far’, hvor man muligvis kan vente en mere komisk version af den danske stjerne. 

Efter flere år på den store internationale klinge lader Alex Høgh Andersen til at være omhyggelig i sine efterfølgende karrieretræk, om det er i udlandet eller herhjemme. Man kan kun bifalde ham for at forvalte karisma og talent med en mærkbar integritet for sig selv som skuespiller. 

Alba August (Foto: Cecilie Lindegaard/Soundvenue)

Alba August, 29  

Det kan være et sats for en ung skuespiller at skulle portrættere en legende. 

Men Alba August slap intet mindre end fremragende fra det, da hun portrætterede den svenske eventyrdronning Astrid Lindgren i ‘Unge Astrid’ og indfangede forfatterens følelsesmæssige dybde såvel som fjollede natur. Hvilket siger meget om den i dag 29-årige skuespillers format. 

Samtidig formåede hendes talent at udgøre et fast og troværdigt holdepunkt i Netflix-serien  ‘The Rain’, hvor hun snildt gav modspil til den erfarne Mikkel Boe Følsgaard – og hele vejen igennem blev fremhævet for at være langt bedre, end seriens kritiserede manuskript egentlig tillod. 

Som datter af Bille og Pernilla August omfatter Alba Augusts skuespiltalent både Sverige og Danmark, hvor hun efter Lindgren-portrætteringen har vist sin spændvidde i film og serier på begge sider af Øresund.  

Udover en lille rolle i ‘2 Døgn’ og en rost præstation i Viaplay-serien ‘Orca’ er August på rollelisten til den indtil videre ret hemmeligholdte kommende danske serie ‘Bullshit’, der også har Vic Carmen Sonne og ‘Vikings’-skuespilleren Marco Ilsø i castet. 

Hvornår hun igen skal føre an i en større spillefilm er uvist, men det er ikke desto mindre noget, man kan glæde sig til. 

Emma Sehested Høeg. (Foto: Anders Elshøj/Soundvenue)

Emma Sehested Høeg, 28  

Det vakte tabloidoverskrifter, eftertænksomme aviskommentarer og ramaskrig, da Emma Sehested Høeg valgte at give Zulu Comedy Galla et uforglemmeligt show, inklusive opkast, som wildcard-nominering i kategorien som årets komiker. 

Selvom den optræden egentlig er et komma i Emma Sehested Høegs karriere, der startede som børneskuespiller, føles den alligevel emblematisk for hendes frygtløse, komplekse og vanvittigt underholdende arbejde i den danske skuespilbranche. 

Den 28-årige skuespiller var et øretæveindbydende coronalyspunkt i den pandemi-hudflettende komedieserie ‘Skyld’. En præstation vi fremhævede i forbindelse med udpegelsen af 2021’s mest interessante profiler. Samtidig har Emma Sehested Høeg sammen med blandt andet Frederikke Dahl Hansen været med i ‘Limboland’, der med vanvidskonflikter og store armbevægelser var Danmarks undervurderede svar på ‘Girls’

Herudover har hun udfoldet sin sans for scenestjælende biroller i fænomenale webserier  fra ‘29’ til ‘Anton 90’ samt som stemmeskuespiller i ‘Ternet Ninja’-filmene. 

Hun har banet vejen for sin egen stjerne via de skrå brædder med dagsordensættende præstationer i teatermonologerne ‘Lolita for Altid’ og ‘Velkommen til Pandora’ skabt med samarbejdspartneren Jennifer Vedsted Christiansen. Vi venter i spænding på duoens TV 2-serie ‘Killjoy’, hvor en kvindes falske orgasmer fører til hendes livs vendepunkt. 

Selvom få evner at skrue op for alting, lader Sehested Høeg til at have lige så stor dramatisk kontrol som overvældende humoristisk flair. 

I DR-hitserien ‘Orkestret’ viste hun, at hun også formår at glimre med mindre armbevægelser. I det kommende år kan man se hende i en større filmrolle, når hun spiller over for Nicolas Bro i Christian Lollikes ‘Kagefabrikken’

Gustav Giese i ‘2 døgn: Frit Land’ (Foto: Lasse Ulvedal Tolbøll/Xee)

Gustav Dyekjær Giese, 29  

For mange emmer Gustav Gieses skuespilkarriere af det hårdkogte. Men selvom han om nogen har antihelte-flair, mærker man tydeligt en intens dramatisk ambition, der bør overskride typecasting. 

Den 29-årige skuespiller brød igennem i Michael Noers københavnske gangsterfortælling ‘Nordvest’, hvor han var del af et nyt kuld af ungt dansk talent, der også talte lillebror Oscar Dyekjær Giese. 

Sansen for det rå fulgte han op på som nazist ad flere omgange – i ‘9. April’ over for Pilou Asbæk og som del af det imponerende unge ensemble i Anders Refns historiske storfilm om ‘De forbandede år’. 

Giese genbesøgte senest gangsterterritoriet i anden sæson af sin brors Safdie-sammenlignede serie ‘2 Døgn’, hvor han spillede det nyløsladte bandemedlem Markus MH. Men sideløbende har skuespilleren også vist flere facetter i alt fra det historiske drama ‘Før frosten’ over for Jesper Christensen til komedieserien ‘Perfekte steder’ samt som målvogter Peter Schmeichel i ‘Sommeren 92’. 

I fremtiden kan man glæde sig til at se Gustav Dyekjær Giese på rollelisten til Emma Sehested Høegh og Jennifer Vedsted Christiansens kommende TV 2-serie ‘Killjoy’, hvor man kun kan håbe, han åbenbarer endnu en (måske mere humoristisk) side af sit skarpe talent. 

Flora Ofelia Hoffmann Lindhal. (Foto: Nicolaj Springborg/Soundvenue)

Flora Ofelia Hofmann Lindahl, 17

Flora Ofelia Hofmann Lindahl er listens absolut yngste talent, men også et af de allermest lovende

I rollen som pigen Holly i ‘Ulven kommer’ var hun trods sin unge alder en decideret åbenbaring. Bag sit spinkle ydre leverede Flora Ofelia en altafgørende mavepusterpræstation i det knusende socialrealistiske søndagsdrama, der skaffede hende titlen som den yngste Robert-vinder nogensinde. 

Herefter indtog skuespilleren frygtløst hovedrollen i Tea Lindeburgs ‘Du som er i himlen’. En præstation, der blev belønnet med en prestigefuld skuespilpris på San Sebastian Film Festival, som Flora Ofelia ligeledes var den historisk yngste modtager af.

Et fotografi fra prisuddelingen indkapsler strålende den unge danskers evner – her troner hun smilende ved siden af filmens instruktør Tea Lindeburg og Hollywood-stjerne Jessica Chastain. 

Til næste år venter Michael Noers ‘Birthday Girl’, hvor Flora Ofelia spiller side om side med Trine Dyrholm og ‘Skam’-talentet Herman Tømmeraas samt en hovedrolle i gyseren ‘Rituals’. 

Selvom Flora Ofelia fik sin start som kun niårig vinder af børne-MGP, hersker der en årvågen modenhed i hendes prisbelønnede skuespil, som allerede rækker udover etiketten som barnestjerne. 

Vic Carmen Sonne (Foto: Philip Høpner/Soundvenue)

Vic Carmen Sonne, 28  

Vic Carmen Sonne er nærmest et kvalitetsstempel i sig selv. 

Siden hun fik sin første Bodil-pris for birollen i Rasmus Heisterbergs ‘I Blodet’ og året efter en Robert for præstationen i den prisbelønnede ‘Vinterbrødre’, har den 28-årige skuespiller været en del af nogle af de mest kunstnerisk fremtrædende projekter i nyere dansk film. 

Hun førte uforglemmeligt an i Isabella Eklöfs ‘Holiday’, som det uigennemskuelige omdrejningspunkt for fortællingen om sex og magtdynamikker på en neonfarvet ferie i Tyrkiet. En rolle, der sikrede hende endnu en Bodil-pris. Derudover har hun haft prominente roller i smallere arthouse-film som ‘Miss Osaka’ ‘Usynligt hjerte’ og ‘Psykosia’. 

I den engelske thriller-serie ‘Red Election’ viste hun komiske takter i en pudsig præstation, der lyste originalt op i serien. Ligeledes glimter hun deadpan-humoristisk som birollespiller i forbifarten i von Triers aktuelle ‘Riget Exodus’. 

Vic Carmen Sonne har fokus på de gode historier og er garant for bemærkelsesværdige præstationer, selv hvis filmene går under radaren. 

I den kommende ‘Vanskabte land’ genforenes hun med Hlynur Pálmason og Elliott Crossett Hove, der med stor sandsynlighed bliver af den prisværdige slags. 

Frederikke Dahl Hansen i ‘Limboland’ sæson 2. (Foto: Xee)

Frederikke Dahl Hansen, 28

Hendes rolle som den udspekulerede Maria i ungdomsfilmen ‘You and me forever’ sikrede hende en Bodil-pris for bedste birolle i en alder af kun 19 år. 

Efterfølgende har der været pauser mellem Frederikke Dahl Hansens præstationer. De er dog alle kendetegnet ved en ivrighed, intensitet og en herligt akavet sans for det komiske. 

Udover en rost rolle i den lille danske indiefilm ‘Danmark’ har den 28-årige skuespiller brilleret i skarpe ungdomsværker som det bankende fuckup-hjerte i den forrygende ‘Limboland’ og narkofesten ‘Noia’ på DR3. 

Selvom det er det uforudsigelige valg, giver det på en måde fin mening, at skuespilleren har nævnt Steve Carrells præstation i ‘The Office’ som sin ypperste inspiration. Om hun på samme facon kan skifte til en langt mørkere spillemæssig nuance, vil tiden forhåbentlig vise.

Hun har i et interview med Soundvenue fortalt, at hun ikke interesserer sig for at spille skønheder, men er »mere interesseret i at spille kvinder, der tænker over, at de går hen til vinduet og ser godt ud, mens de står der og ryger en cigaret i profil«, hvilket må siges at være spydsspidsen for hendes storspil i ‘Limboland’. 

Snart står Dahl Hansen over for sin hidtil største hovedrolle i filmatiseringen af Leonora Christine Skovs bestsellerroman ‘Den der lever stille’. Her bliver det spændende at se hende balancere sine evner i en vidtrækkende historie, der højst sandsynligt vil give hende et større publikum end nogensinde før. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af