Kunstig intelligens er ankommet
I mange år var kunstig intelligens et spøgelse. Man var bange for, at der ville komme en dag, hvor AI kunne lave bedre hits end mennesker. Men den dag lå i fremtiden. Indtil i år.
Det var især en kunstig version af Drake og The Weeknd, der i april måned fik musikbranchen til at gå i baglås. For nummeret ’Heart On My Sleeve’ lød virkelig meget som de to megastjerner – og fik stor viral succes. Spøgelset var pludselig virkeligt.
Siden har vi fået både officielle sange, der er lavet med hjælp af kunstig intelligens – som den nylige Beatles-udgivelse ’Now and Then’ – samt massevis af uofficielle sange og album, der florerer på YouTube og andre steder. Produceren Timbaland har lavet en falsk sang med Biggie; David Guetta har deepfaket Eminem.
Meget tyder på, at det her kun er starten.
Den mexicanske bølge skyllede over kloden
Hornmusik på hitlisterne, hvem havde troet det?
Mexicansk musik var årets store musikalske succeshistorie, og et navn som Peso Pluma, som de færreste kendte sidste år, var pludselig en af verdens mest streamede kunstnere.
Det har været en utrolig udvikling, især fordi den musik, de mexicanske artister laver, er så milevidt fra alt andet musik på hitlisterne.
Vi snakker skramlede produktioner, masser af horn, tolvstrengede guitarer, gnæggende stemmer, der synger om narcos på togt. Men i 2023 kunne vi ikke få nok af det.
Vi har før oplevet, at hele verden vender øjnene mod koreansk pop, jamaicansk dancehall eller vestafrikansk afrobeats. I år var det Mexico, der spillede førsteviolin.
Amapiano er fremtidens pop
Det var ikke kun lokal mexicansk musik, der blev en del af den globale popmusik i 2023. Den sydafrikanske amapiano-genre havde også et gennembrudsår.
Scenestjerner som TxC og Uncle Waffles har populariseret dansemusikken, der er blevet et TikTok-fænomen, og spillede blandt andet på Roskilde Festival. Deres lyd har siden bredt sig til alle fra Drake til Gilli.
Samtidig fik scenen sine egne popstjerner i 2023. Sydafrikanske Tyla hittede globalt med ’Water’, mens nigerianske Asake tog et skridt mod international popstjernestatus med albummet ’Work of Art’.
Jersey club-rytmer var ikke til at komme uden om
Vi slutter vores genremæssige verdensomsejling med en tur til USA’s østkyst. Nærmere bestemt New Jersey. For den bys klubmusik, Jersey club, var ikke til at undgå i 2023.
De karakteristiske, hurtige trommespor var på pophits, rapsange og alt derimellem. Fra svenske Yasins storhit ’Har dig’ til Artigeardit og Lamins pulserende ’Hva status’ til den puertoricanske superstjerne Bad Bunnys ’Where She Goes’.
Genren, der startede som festmusik i lagerbygninger i New Jersey, er nu en fast integreret del af det globale popsprog.
Nå, nok om den store verden. Lad os se på Danmark.
Vi lever i Medinassancen
15 år efter ’Kun for mig’ har Medina fået noget af en revival i 2023. Blandt både popstjerner som Pil, maskerede rappere som D1ma og bands som Kind Mod Kind er hun en central inspirationskilde.
Alle er forelskede i popstjernens kølige kombination af elektroniske beats og iskold, fremmedgjort vokal. D1ma og Kind Mod Kind har endda udgivet sange med hende i 2023, mens Pil fik overrakt en pris af idolet til P3 Guld.
Der er samtidig en større drejning mod elektronisk musik i gang i popmusikken. Nye navne som Elsked kombinerer poppet vokal med hårdtslående beats, og Gilli – den evige trendspotter og -starter – har også vendt sig mere mod klubmusik.
Mon ikke den udvikling – og Medinassancen – fortsætter i 2024.
Danske rappere elsker bars
Vi bliver i det lokale lidt endnu. For den store tendens på den danske hiphopscene peger mod rappere, der fokuserer på bars. Altså teknisk, lyrisk rap, fremfor attitudedrevet, autotunet sangrap.
Årets største rapalbum var Artigeardits ’Længe leve’, der samtidig var et mesterstykke, hvad angår tekstskrivning. Årets anden store album-succeshistorie var Ukendt Kunstner med en stor-rappende Hans Philip i front, der blandt andet lavede opvisninger i lyrik på titelsangen ’Dansktop’.
Netop Artigeardit og Hans Philip har inspireret en yngre generation. Nyere rappere som Bjørn, Mas og Kundo arbejder inden for de rammer for lyrisk rap, som Hans Philip og Artigeardit har etableret.
Hvor det før lignede karriereselvmord at gøre noget så gammeldags som at rappe, er det nu pludselig på mode igen.
Rappere gik rock
Det var ikke alle rappere, der vendte tilbage til klassiske hiphop-dyder. Faktisk var 2023 året, hvor rappere i hidtil uset omfang gik rockens vej.
I Danmark fik Artigeardit serveret rock-inspirerede beats af folk som produceren Frederik Thaae, og i Sverige begyndte Fricky at eksperimentere med genrenedbrydende indie.
Britiske Slowthai gik rockplanken ud på det selvudleverende album ‘Ugly’, Brockhampton-frontmanden Kevin Abstract lød pludselig som Alex G, og så var der selvfølgelig Lil Yachty, der et udgav et mindfuckende album inspireret af blandt andre Tame Impala.
Selv Post Malone – der indtil nu kun har flirtet med genren – fik endelig lov til at udleve rockdrømmen på albummet ‘Austin’.
Genbrugsbutikken var døgnåben
I år kunne man høre spor af 50 Cents ’21 Questions’ i intet mindre end tre danske hiphopsange: Stepz’ ’Spørgsmål’, Lamin og Artigeardits ’Xoxo’ og Kesis ’10 ud af 10’.
Men det var ikke kun rapperne, der gik grassat i genbrugsshoppen i år.
En bølge af remakes, covers og remixes er skyllet ind over den globale musikbranche. Man tager allerede etablerede hits, opdaterer dem lynhurtigt, og genudgiver dem. Tessa gendigtede eksempelvis Sukkerchok på ’Hvor som helst’, TopGunn genskabte ’Bump, Bump, Bump’ af B2K på ’Bump’ og … ja, eksemplerne er utallige.
Trenden var global. Metro Boomins ’Creepin’’, en opdatering af en gammel Mario Winans-sang, hittede stort, mens Nicki Minaj og Coi Leray udgav hele album, der gendigtede løs blandt gamle og knap så gamle hits.
Udvikling begyndte i 2022, men musikgenbruget peakede i år.
Sange kan ikke blive hurtige nok
Vi fik ikke kun gamle sange i nye klæder, vi fik også eksisterende sange i hyperhurtige udgaver.
Sped up-fænomenet fra TikTok infiltrerede i den grad mainstreamen i 2023, og mange sange – som Lana Del Reys ’Say Yes To Heaven’ eller SZAs ’Kill Billl’ – blev hits med stor hjælp af sped up-udgaver, hvor sangene afspilles i højere tempo.
Udviklingen er også begyndt at præge den musik, der udgives.
Jersey club-genren er dels eksploderet, fordi dens hurtige trommespor rammer samme hurtige følelse som sped up-fænomenet, og samtidig bliver sange kortere og kortere – i tråd med sped up-sange. PinkPantheress’ cutecore og Ice Spices hyperkorte, hurtige sange mimer også den her TikTok-stil.
I USA var country kongen
Nu har vi talt om alt fra amapiano og Jersey club til mexicansk musik og TikTok-hits. Men i USA var en gammel kending altså kongen af 2023: Country.
Nyere stjerner som Zach Bryan gav nye twists til den cowboyklædte genre, mens Morgan Wallen skabte noget nær det ultimative popcountry-album med ‘One Thing At a Time’ – han er blevet en af landets største stjerner med sange som sommerhittet ’Last Night’.
Derudover er der også folk som Jason Aldean, der laver noget ubehagelig MAGA-country med (mener nogle) racistiske undertoner, samt mere nuancerede navne som Oliver Anthony Music, der har lagt afstand til at blive klassificeret i MAGA-kategorien – trods tekster, der nikker lidt i den retning.
I 2023 er country en kompliceret og gennemført amerikansk genre, der har gigantisk succes. Og ting, der hitter derovre, har det jo med at spilde over til resten af verden.
Så måske er det på tide at finde cowboyhatten frem til næste år?