100 gange hurtigere wi-fi gennem lyspærer kan være fremtiden

100 gange hurtigere wi-fi gennem lyspærer kan være fremtiden

Forsøg med light fidelity (li-fi), der bruger lys til at transmittere data, har vist sig at være langt hurtigere end alternativet wi-fi.

Ifølge Mashable har firmaer testet teknologien i rigtige kontormiljøer med hastigheder på 1 GB/s. Forskere fra Oxford Universitet har opnået et netværkshastighed på 224 GB/s i laboratoriet – så potentialet er meget større. Til sammenligning tilbyder Waoo Danmarks hurtigste bredbånd til privat forbrug i dag, der ligger på 500 MB/s, mens mange internetopkoblinger ligger på ca. 10 MB/s.

Li-fi teknologi er stadig kun i udviklingsfasen, men testes nu som et fremtidigt alternativ til wi-fi. Li-fi er ligesom wi-fi et trådløst optisk netværk, der i stedet for at bruge radiobølger til at sende data, transmitterer gennem lys fra LED-pærer. Og det har både sine fordele og ulemper.

Da li-fi-signalet sendes gennem lys, kan din forbindelse ikke trænge gennem vægge – ideen om én li-fi router til hele huset er derfor udelukket. Til gengæld sikrer den stedspecifikke forbindelse dig bedre mod hacking udefra.

Fremtidspotentialet i li-fi ligger indenfor verdenen internet of things, hvori fysiske objekter integreres med software eller teknologi der gør det muligt for dem at tale sammen med andre apparater. Fremtidens smarthouse kan derfor byde på lamper der både fungerer som lyssætning og som noder i netværket.

Li-fi-teknologien blev opfundet af Professor Harald Haas i 2011 og blev dengang lovpriset ikke grundet den forhøjede hastighed, men fordi li-fi muliggør netværksforbindelser på steder, hvor man helst vil undgå wi-fis radiobølger. Det kan eksempelvis være på hospitaler, eller i områder hvor radiobølger ikke kan trænge igennem, som under vandet.

En anden fordel ved li-fi er, at ’infrastrukturen’ allerede er på plads til implementering, i den forstand at der er etablerede lysnetværker i både private og offentlige rum. Det varsler bogstaveligtalt om en lysere fremtid.

Læs også: Ti øjeblikke i 90’erne, der har defineret tech-verdenen lige siden

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af