Mp3’en er officielt død: 00’ernes musikformat overhalet af fortid og fremtid

Mp3’en er officielt død: 00’ernes musikformat overhalet af fortid og fremtid
Foto: Justin Sullivan7Getty Images

Havde du spurgt i Napster og Kazaas storhedstid, var der nok ikke mange, der havde forudset at vinyl-formatet ville have kronede dage i 2017, mens mp3 ville visne og dø. Dengang var mp3-filerne det fremherskende – og problematiske – format, som man hentede (ulovligt) fra nettet og delte (ulovligt). Ikke desto mindre er det mp3-formatet, der nu bliver lagt i graven – og potentielt kan se frem til at blive det format, som connaisseurs deler på forældet teknologi om 20 år.

Det er udsigterne efter det tyske institut Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, der opfandt formatet, her til morgen trak stikket på sine licenser. Det er starten på en formodentlig lang, men sikker død for det revolutionerende format.

Men inden du hælder alle de potentielt hundredtusindvis af mp3’er på din computer i papirkurven, så tøv lige en kende. Beslutningen betyder bare, at mp3-formatet formodentlig ikke bliver understøttet i fremtidig hardware, mens filerne som sådan stadig vil fungere i deres eget lille skod-komprimerede mikrokosmos.

I stedet bliver formater som AAC i stigende grad brugt til eksempelvis streaming i højere kvalitet. Og det har i høj grad været et søm i ligkisten på mp3’en, ligesom en bevægelse væk fra mp3-afspillere over mod eksempelvis vinyl og live-oplevelser har gjort filformatet overflødigt. Tak for alt, mp3.

Læs også: Pas på, Spotify og Apple Music: Salget af kassettebånd er stigende