Miyazakis arvtager sprænger alle rekorder: Historien bag kæmpehittet ‘Your Name’

Japanske Makoto Shinkai har skabt det største japanske animationshit i nyere tid. Men hvordan bliver en historie om to unge mennesker, der bytter krop, en så stor succes? Selv Shinkai er forbløffet, men forklaringen skal findes flere steder.
Miyazakis arvtager sprænger alle rekorder: Historien bag kæmpehittet ‘Your Name’

Man skal være mere end almindeligt japanofil, hvis man havde hørt navnet Makoto Shinkai, før han slog igennem med den danmarksaktuelle megasucces ‘Your Name’.

Men faktisk er han langt fra nogen novice, og i Japan har han det, der bedst kan betegnes som et kultfølge.

Første gang den i dag 44-årige Shinkai trak opmærksomhed i en snæver kreds, var med hans 25-minutter lange kortfilm ’Voices of a Distant Star’ fra 2002, som han selv skrev, instruerede og producerede. To år efter lavede han den spillefilmlange ’The Place Promised in Our Early Days’, men det er kortfilmen og hans brag fra 2013, ’The Garden of Words’ (2013), der virkelig placerede ham på landkortet.

Han har også selv skrevet ’Your Name’, men ikke bare manuskriptet: Også novellen bag, som han fik inspiration til fra et gammelt japansk digt af Ono no Komachi om to personer, der mødes gennem deres drømme. Også en reklamefilm, som han selv instruerede, og som viste to unge, der søger samme universitet fra hver deres ende af Japan, inspirerede ham.

your name 1

’Your Name’ handler om de to unge Taki og Mitsuha, der pludselig opnår en meget særlig forbindelse.

Taki lever storbylivet i Tokyo som universitetsstuderende med cafe-liv og menneskemylder. Mitsuha bor i en rolig, afskærmet landsby og fantaserer om at blive reinkarneret som en hip storbysfyr.

Da en faretruende komet nærmer sig Japan, bytter de to krop, når de drømmer, og de må kommunikere med hinanden gennem deres telefoner for at holde fast på minderne, mens de efter den første forvirring erfarer, at kropsforbytningen også kommer med adskillige fordele.

Overgik ‘Chihiro og heksene’ med 100 mio.

’Your Name’ tager adskillige uventede drejninger og er en historie, der både handler om længsel, sorg og forbindelsen mellem mennesker.

Vores anmelder uddelte fem stjerner, og den var kandidat i det animerede Oscar-ræs, men fik aldrig en nominering, da den først har fået amerikansk premiere i år. Alligevel har den klaret sig spektakulært – ja, faktisk har den sprunget alle rekorder.

Japan er kendt for at vise store film i længere tid i biografen end i Europa, men ’Your Name’ kørte helt fra august til nytår, hvilket er ualmindeligt lang spilletid selv for japanerne.

Den bedst indtjenende japanske film har siden 2002 været ’Chihiro og Heksene’, men den rekord har ’Your Name’ nu slået, hvilket gør den til den tredjemest sælgende film i landet nogensinde.

Allerede i slutningen af 2016 toppede den Hayao Miyazakis Oscar-vinder med mere end 100 millioner dollars på verdensplan, og lige nu har den indspillet over 341 millioner dollars.

Efterveerne af katastrofen

Hvorfor filmen har fået så stor succes, er lidt af en gåde for instruktøren selv. Han mener, at det kan være, fordi der simpelthen har manglet en boy meets girl-film til det japanske publikum. En anden forklaring kan være, at den rører ved et emne, som stadig er et smertepunkt for Japan, nemlig naturkatastrofen.

your name 2

I 2011 ramte en af Japans største katastrofer landet, da Fukushimas atomulykke resulterede i jordskælv og en ødelæggende tsunami. Shinkai arbejdede i Tokyo under ulykken og har til The Guardian fortalt om, hvordan hændelsen fungerede som inspiration:

»Folk er stadig i stor sorg over ulykken i 2011. (…) Jeg ville virkelig gerne skabe noget, der lignede et mirakel. Okay, det er måske fiktion, det er måske en løgn, men vi vil stadig have håb. Det var, hvad jeg tænkte, da jeg skabte filmen«.

En anden succesfaktor er Japans unge, der har hyldet filmen på de sociale medier, hvilket stemmer fint overens med filmens karakterers flittige smartphone-kommunikation. Det fortæller grundlæggeren bag ’Your Name’s produktionsfirma Toho, Yoshishige Shimatani, til The Hollywood Reporter:

»Det var det unge publikum, der opdagede Shinkais storhed, og som spredte nyheden om filmen med stor hast via sociale medier«.

Miyazaki-animator om bord

Shinkai har lært sig selv at animere på computer, som er hans fortrukne metode. ’Your Name’ er da også primært skabt fra en skærm med meget få håndtegnede elementer.

»Folk, der tegner, har en tendens til at tænke dem selv som håndværkere, og de vil gerne blive ved deres blyanter og papir, men det er ikke vanvittig produktivt. For at være ærlig er det hurtigere og lettere at starte med computeren«, siger han til The Guardian.

your name 5

Your Name’ har sparket benene væk under anmeldere med dens smukke, realistiske baggrunde, som er skabt af en kombination af 2D og CGI, der giver mere dybde til billederne.

Karaktererne er designet af kunstneren Masayoshi Tanaka og er derefter blevet animeret af Masashi Andô, der blandt andet har arbejdet på Miyazakis ’Porco Rosso’, ’Chihiro og Heksene’ og ’Princess Mononoke’.

Soundtracket påvirkede handlingen

Også musikken var en stor inspiration for Shinkai, da han skabte filmen. Det populære japanske rockband Radwimps har skrevet fire numre til soundtracket og har været med til at forme universet.

»Jeg ved, at det ikke er særligt traditionelt at bruge rock, men jeg fik bandet til at læse manuskriptet og derudfra komponere musikken. Så lyttede jeg til det, mens jeg fortsatte med at skrive og lavede justeringer i forhold til musikken«, udtalte han til Indiewire.

I første omgang skulle telefonerne være det eneste, de to karakterer kommunikerede gennem, men da han hørte Radwimps ’Zen Zen Zense’, fik han ideen til, at de også skulle skrive på deres hænder og ansigter:

»Hvis det ikke var for at matche det visuelle med det tempofyldte beat, tror jeg ikke, at den scene havde endt som den gjorde«.

Læs også: Anmeldelse af ‘Your Name’ – Miyazaki får kamp til stregen i japansk anime-sensation

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af