‘Skam’ sæson 4 afsnit 4: »Så blev jeg forelsket i forelskelsen«

‘Skam’ sæson 4 afsnit 4: »Så blev jeg forelsket i forelskelsen«
Hele sæsonen igennem dissekerer skamaholics Naja Helene Hertzum og Nanna Mosegaard den seneste udvikling i Julie Andems fortælling om Sana.
5 6
Tv-serie
Hovedforfatter

Julie Andem

Medvirkende

Iman Meskini, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Marlon Langeland

Premiere

Den 5. maj

Søndag 30.04.17 kl. 11.45

Naja: Det eneste, der redder Magnus/Vildes nærmest ekshibitionistiske makeout-session foran Sana og Noora er, at Vilde miauwer (mijawer? Miauer? Mjauer? Okay. Siger som en kat). Sød lille reference til afslutningsscenen ved juletræet i sæson tre. Han er jo ikke kattehooker for ingenting.

Nanna: Åhhhhhh… Alskens dyrelyde kunne ikke redde den fuldstændigt vanvittige PDA-ting, der var kørende lige der. Tryin’ waaay too hard. Jeg håber lidt, at Vilde fanger sig en slem blærebetændelse – det kan måske få dem til at slappe lidt af. Men bortset fra det synes jeg, der var et meget fint underliggende tema i klippet, der beskriver forelskelsen i tre forskellige faser: Den uforløste, den ulykkelige og den blomstrende. Tre piger, tre drenge og tre vidt forskellige følelser.

Skam 4b

Naja: Til gengæld er jeg spændt på, om der kommer mere ild under Sana-Noora-Yousef-trekantsdramakedlen. For umiddelbart virker Sanas sidste blik, da Noora joker med at gifte sig med Yousef, underligt afklaret. Let forpint. Men også bare afklaret, som om han allerede er semi-glemt, fordi han ikke er muslim? Der bliver nødt til at komme et heftigt plottwist. Jeg forventer intet mindre af den gode Julie.

Tirsdag 02.05.17 kl. 19.23

Naja: Okay, rimelig radikalt bare at fjerne Yousef som ven midt i en chatsamtale. Men meget Sana’sk på den anden side. Hun gør ikke rigtigt noget halvt. Eller ubevidst. Dette klip understreger virkelig, hvor afsindigt kontrolleret og principfast, hun er. Han er ikke muslim, ergo skal han slettes, fordi hun ikke vil hænge fast i en romantisk ide, og så er næste logiske step at google, hvordan man kommer over ham. Det bliver en næsten overtydelig personkarakteristik, ikke?

Nanna: Hun fjernede ham som ven?!?!? Jeg missede det ved første gennemsyn (jeg glemmer nogle gang, at ikke alt bliver skåret ud i pap i denne her serie), så var lige nødt til at se det igen, før jeg lagde mærke til det lille klik, der føles som en kniv i hjertet (både for Yousef og for undertegnede). Det understreger klart, præcis hvor kalkulerende, principfast og kontrollerende Sana er. Ikke kun i andres liv, men også i sit eget.

Skam 4d

Naja: Med mindre Julie A (som hun har for vane) tager røven totalt på os, så er næste logiske krølle, at Sana på en eller anden måde kommer til at gå på kompromis med den principfaste selvkontrol? Det gætter jeg på.

I øvrigt – Sana er sjovt nok i dette klip i gang med at læse op på immunforsvaret. Har vi at gøre med en lille reference til Sanas egen indre kamp, hvor fornuften mod at lukke ikke-religiøse fremmedlegemer (ikke at forveksle med svulme-ditto, host-host) ind?

Nanna: Det ville også falde fint i tråd med vores tidligere snak om forholdet til moderen, der også (gætter jeg på) skal udfordres på den ene eller den anden måde. Den overmodenhed og selvkontrol, som Sana er indbegrebet af, skal selvfølgelig testes – og hvis ikke af hormoner og forelskelse hvad så? Men det kan stadig gå i mange forskellige retninger.

Sponsoreret indhold
Sæt dit præg på fremtiden
På diplomingeniør-uddannelsen på DTU får du alle de værktøjer, du skal bruge, i samarbejde med spændende virksomheder. Læs mere her.
EKSTERNT LINK
DTU

Onsdag 03.05.17 kl. 17.12

Naja: GID DE SKAL PÅ KATTECAFE.

Nanna: Naja. Please ikke flere katte! Jeg er endnu ikke kommet oven på efter snave-sessionen med Kattehookeren. Kald mig bare sippet.

Naja: Ha – true! Men skal vi til gengæld vædde på, at det password bliver handy senere? Måske allerede på fredag? Vi ved jo, at Noora har påbegyndt tusind mails til William uden at sende dem. Hvad mon der ellers bliver afsløret i dem? I øvrigt er Exper5 ifølge Google en smart trainer fra Nike. Hipster-Noora.

Nanna: Min konspirationshjerne er allerede gået helt balalajka i forhold til betydningen af denne lille password-udveksling. Hvis man ser tilbage på traileren til denne sæson, hvor Sana er katalysator for al den ravage, der sker, så giver denne tilsyneladende ubetydelige magt uendelige muligheder for plottwists.

Skam 4e

Hvad hvis Sana skriver en mail til William i Nooras navn? Eller gør noget andet, som Pepsi Max-pigerne ender med at få skylden for (spejling til menstruationstruslen i første sæson)? Hvilken betydning får det for Noora/William, Noora/Yousef, Sana/Yousef eller endnu værre: RUSSEBUSSEN?

PS: Selvom jeg er bange for at afsløre mig selv som nørd i overdreven potens, så føler jeg mig forpligtet til at fortælle, at 13.37 (tidspunktet afsnittet kom ud på) henviser til internetsproget leet/1337. Ligesom n00b og pr0n. Som ekstra bonusinfo, står der her Naja: ^/4_I4. Too much?!

PPS: Det sidste minut fortjener til gengæld lige at blive nævnt. Jeg havde savnet Noora og Sana tale sammen på denne her måde. De joker og smiler og er så charmerende, at man får lyst til at se mere og mere og mere.

Torsdag 04.05.17 kl. 23.40

Naja: Vi må ha’ et godt langt fredagsklip til gode. Jeg tæller kun cirka 13 minutters Skam-klip ind til videre denne uge.

Nanna: De leger med vores følelser henne på NRK. Tarveligt magtmisbrug.

Fredag 05.05.17 kl. 20.05

Nanna: 15 minutter og 9 sekunder! I denne her verden svarer det jo nærmest til en helaftensfilm. mange af de afgørende scener tidligere har været i de her lange fredagsklip, så jeg har tårnhøje forventninger. Jeg ser det… nu!

Nanna: Så skete det.

Naja: Jeg skulle til at skrive helt det samme. Så skete det. Så blev det her ‘Skam’-dybt.

Nanna: Jeg er ligesom i de tidligere sæsoner blevet forelsket i forelskelsen. Det føles så rart og så sårbart på samme tid at være så investeret i et fiktivt forhold, men hold nu op hvor er det dog fint fortalt. Jeg har lagt mærke til, at det hele på en måde går langsommere i denne her sæson. Der er ikke nogen hurtige konfliktoptrapninger, klippe-arbejdet er rent teknisk løst med masser af luft og masser af stilhed.

Skam 4g

Naja: Ja, og fin basketball-montage hen over de svære, dybe spørgsmål. Vejen til snakken bliver uvigtig, fordi Sana og Yousef mødes i forårsaftenlyset.

Nanna: Og, som vi har snakket om tidligere, så skal man virkelig være opmærksom, da Sana ikke kaster om sig til højre og venstre med sine følelser. Hendes udvikling foregår på indersiden, og der fortælles så mange historier gennem hendes smilehuller.

Naja: Præcis. Og hvor jeg dog genkender de der flygtige gymnasie-forelskelsessnakke, hvor man havde sin udkårne på fortrolig tomandshånd et øjeblik, man ikke vidste, hvor længe varede. Og som pludselig i al sin akavede sætten-i-tale (»ser du mig ind i øjnene nu? Gør du?«) bliver afbrudt af noget eksternt – som i dette tilfælde: Sanas mors kalden.

Du har helt ret. I dette klip tror man endelig på forelskelsen. Ugens afsnit startede lidt fesent, men dette fredagsafslutningsklip vejer op for det hele.

Læs også: ‘Skam’ sæson 4 afsnit 3 – den gamle buzz er tilbage