P3’s nye satiresatsning: »Det var sindssygt program, shababs«

P3’s nye satiresatsning: »Det var sindssygt program, shababs«
I juni prøver Danmarks Radios P3 nye såvel som mere erfarne satiretalenter af for åben mikrofon. Drengene fra Gigis laver ægte italiensk pizza, ’Radio Oluf’ hygger igennem, og rugbrødsmadder i staniolpapir forbydes i ’Forbudstiden’. Men hvilke programmer er værd at lytte med på i det lange løb?
4 6
Radiosatire
Programmer

'Forbudstiden' (mandag), 'Klarsyn' (tirsdag), 'Gigis Ravdio' (onsdag), 'Radio Oluf' (torsdag), 'Danmarks bedste idé (fredag)

Kan høres

Kl. 14.03-16.00 på P3

’Holdningsløse Tidende’, ’Monrad og Rislund’, ’Det brune punktum’, ’Gramsespektrum’, ’Selvsving’, ’De sorte spejdere’ og ’Monte Carlo’. Danmarks Radios P3 har gennem årene leveret noget af det allerskarpeste satire. Fra det dybt fjollede til det bidende politiske og alt derimellem.

Kan de gøre det igen?

Radiokanalens nye sommersatiresatsning vidner i hvert fald om en grundlæggende lyst og et mod til at prøve nye talenter og formater af. Det sker i fem vidt forskellige programmer, der sendes i hverdagene i hele juni fra klokken 14-16. Hver dag sit program. Vi har lyttet med i første uge:

’Forbudstiden’

Med stand-up’erne Mikkel Rask og Masoud Wahedi ved roret forbydes stort som småt i fællesskab med ugens gæst. I første program har de besøg af Louise ’Twerk Queen’ Kjølsen, der som en speedsnakkende boss lady nærmest overtager styringen i det øjeblik, hun træder ind i studiet.

Manspreading, mænd, der ikke tager sokkerne af under sex, og uopfordrede dick pics forbydes i fællesskab, mens Rask og Wahedi med tydeligt afsæt i stand-up-rutiner præsenterer smart-i-en-fart-lister med ’20 ting, der skal forbydes’.

Heriblandt udtrykket SoMe, sokker i sandalerne, grammatiknazi’er, rigtige nazi’er (»og ja, i den rækkefølge«), melboller og rugbrødsmadder i stanniol. Med slagord som »Forbyd først, spørg bagefter« og »Hellere stramme forbud end stram forhud« dyrker programmet den hurtige, men desværre kun mildt morsomme punchline.

’Klarsyn’

I ’Klarsyn’ tager trioen Christian Trangbæk, René Riis og Joachim Jepsen pulsen på det okkulte Danmark. Den satire-erfarne Trangbæk, der kan levere deadpan-stemmeføring som få, styrer løjerne, når fiktive gæster og lyttere lægger vejen forbi programmet.

I første program møder vi blandt andet den moderne (hun har computer og bruger e-mail (!)) heks Britta DeVille, der påstår at kunne kurere værtens pollenallergi. Midlerne er en trylledrik med kardemomme og en magisk besværgelse. Men det virker kun, hvis drikken og besværgelsen udføres under fuldbyrdet samleje – med Britta. Og så kan Trangbæk godt leve med lidt pollenallergi alligevel.

Programmet er bygget op omkring ultrakorte samtaler med en broget skare af drømmetydere, spøgelsesuddrivere, healere, såkaldte ’multimedier’, hekse og plattenslagere. Satiren stikker ikke videre dybt, men Trangbæk & Co. vækker i de bedste øjeblikke mindelser om ’Casper & Mandrilaftalen’s unikke øje for originaler.

’Gigis Ravdio’

Internetfænomenet Gigis leverer indvandrersatire på højt plan. Gruppen bag, der foretrækker at være anonyme, startede med at lave små, animerede videoer til web om de fem Nørrebro-shababs Ali, Hassan, Ahmed, Abdi og Musti. Godt halvandet år er gået, og Gigis-drengene har siden udvidet porteføljen med en lille håndfuld sange, specialdesignet tøj og kæmper i skrivende stund om en plads på årets upcoming-scene på Grøn Koncert.

Sponsoreret indhold
Queer-perle er »en af årets mest centrale film«
To af tidens største skuespiltalenter, Chloë Grace Moretz og Sasha Lane, viser deres værd i ‘The Miseducation of Cameron Post’. Find billetter her.
41Shadows

I ’Gigis Ravdio’ er det den unge Ali fra Gigis univers, der er vært. Med inspiration fra ’Go’ Morgen Danmark’ og andre ægte danske programmer, stykker han og vennen Davito et sindssygt program sammen. Kokken Pablo laver italiensk pizza med tikka masala og mango chutney, (en parodi på) Aalborg-rapperen Niarn kigger forbi (Ali er skuffet – han havde glædet sig til, at Sivas skulle komme), og så er der gode råd fra Abdi til din næste tur i træningscenteret.

Med sit afsæt i det allerede veletablerede Gigis-webunivers opleves ’Gigis Ravdio’ som en kærkommen mulighed for gruppen bag til at folde karaktererne yderligere ud. Der bliver også plads til et enkelt af Gigis egne numre, ’Gertrud’, men derudover er playlisten præcis lige så enerverende og P3-popgenerisk som altid. Det clash vil med garanti afholde en god del af Gigis dedikerede følgere fra at sidde programmets samfulde to timer igennem.

’Radio Oluf’

Måske kender du allerede Oluf og Lisbeth fra små spots i forbindelse med radiosatiren Det Kolde Bord. I ’Radio Oluf’ har Oluf imidlertid skiftet hjemmestudiet i spisestuen på Birkevænget 32 ud med finere forhold hos P3. Men indholdet er det samme – hyggelig lokalradio med joviale gæster, fællessang og quiz. Og masser af kage og en lillebitte pilsner, selvfølgelig!

I første program får Oluf og Lisbeth besøg af Finn Nørbygaard (ja, den rigtige), og Lisbeth afslører, at hun ofte ser gamle Squashreklamer på repeat på Youtube.

’Radio Oluf’ er veloplagt og ofte fornøjelig satire over ubehjælpsom lokalradio, som vi kender det fra yderpositionerne på FM-båndet. Ægteparret Oluf og Lisbeth mundhugges i ét væk, og de to værters tillagte dialekter fik mig gang på gang til at sprutte af grin. Skinger fællessang med en lytter på en telefonlinje med forsinkelse var uden tvivl udsendelsens tåkrummende lavpunkt, men det er tilgiveligt, når ’Radio Oluf’s to kulørte værter pingpong’er sig så herligt gakket igennem stoffet.

’Danmarks bedste idé’

Der er pitch for åben mikrofon i ’Danmarks bedste idé’. Med Joachim Brandt-Møller i værtsstolen tager programmet gas på iværksætterprogrammer som ’Løvens hule’ på DR1 og ’De 6 Hatte’ på Radio24syv, når en såkaldt perlerække af håbefulde aspiranter lægger vejen forbi studiet og præsenterer deres idéer.

I første program hører vi blandt andre fra Jessica Atlas Olsen, der har opfundet noget, hun kalder ’Voksenægget’ – et slags kinderæg med voksenoverraskelser såsom parkeringsbøder og en ny adoptivsøn. André Nalin vil disrupte pålægsmarkedet med produktet Testosteroni: Pepperoni med testosteron i. En perfekt snack, inden du skal ned og træne.

I ’Danmarks bedste idé’ står de virkeligt dårlige idéer med andre ord i kø. Det er let at forestille sig, hvor sjovt programmets tilrettelæggere har haft det med at brainstorme dårlige idéer og tossede iværksættertyper, men som selvstændigt radioprogram ender ’Danmarks bedste idé’ med at køre en kende i tomgang.

Bundlinjen

Formatet med fem forskellige bud på satire føles som et forfriskende kig ind i maskinrummet på P3. Et åbent redaktionsmøde, hvor ikke alle programmer er flyveklar i den udformning, de har nu, og hvor der selvsagt er plads til forbedring, opstramning og skarpvinkling. Og kan det virkelig passe, at der kun er unge mænd blandt satiretalenterne i DR?

Ifølge DR vil P3 i efteråret følge op på initiativet. Hvis man med dette skal forstå, at det bedste, mest populære eller vellykkede program ’vinder’ fast sendetid, tegner det, efter den første uge med eksperimentet, til at blive en tæt duel mellem ’Gigis Ravdio’ og ’Radio Oluf’. Og så bidder satiren alt andet lige bedst fra sig i førstnævnte. »Det var sindssygt program, shababs«.

Læs også: Drengene bag ‘Gigis’ satser alt – »Vi ved, vi er de sjoveste i Danmark lige nu«