‘Væbnet med ord & vinger’: Levende og personlig film om Michael Strunge

‘Væbnet med ord & vinger’: Levende og personlig film om Michael Strunge
Digteren Michael Strunge, der tog sit eget liv som blot 27-årig.
4 6
Dokumentar
Instruktion

Torben Skjødt Jensen

Medvirkende

Inge Guldal, Søren Ulrik Thomsen, Bo Green Jensen, Pia Tafdrup, Klaus Lynggaard, Håkan Sandell

Spilletid

105 min.

Premiere

Den 11. januar

Dokumentarist og eksperimentalfilmmager Torben Skøjdt Jensen har siden starten af 1980’erne instrueret, produceret og klippet et væld af film. Han står bag dokumentariske portrætfilm af store, danske kulturpersonligheder som Carl Th. Dreyer, Hans Henrik Lerfeldt, Asta Nielsen, Simon Spies og Kirsten Thorup og har i værker som ’City Slang Redux’ (2011) og ’Som et strejf’ (1993) dokumenteret dansk musikhistorie i et ofte vellykket eksperimenterende filmsprog. Med ’Væbnet med ord & vinger’ er turen kommet til 80’er-digteren Michael Strunge.

Med sin kometkarriere og alt for tidlige død i 1986, da han som blot 27-årig begik selvmord, står Strunge som et smukt og tragisk digterikon, hvis korte liv kalder på et filmportræt som få. En opgave, Torben Skøjdt Jensen går til med vanlig tæft og et bugnende arsenal af arkivmateriale. Radio- og tv-klip, avisartikler, gulnede polaroidfotos og nu ikoniske portrætter af unge Strunge monteres på klassisk vis og udgør sammen med en lang række friske interviews formen i ’Væbnet med ord & vinger’.

Skjødt Jensen har interviewet alt fra barndomsvenner og klassekammerater til kærester, digterkollegaer og andre samtidige. Digteren Søren Ulrik Thomsen, der debuterede med ’City Slang’ i 1981 og også medvirkede i Skjødt Jensens ’City Slang Redux’ om Lars H.U.G.’s liveopførsel af albummet, fortæller varmt og ærligt om sine egne oplevelser med Michael Strunge. Når den anspændte og faktisk ret jomfrunalske Strunge blev for indelukket, kunne den vulgære Thomsen finde på at fortælle en sjofel vittighed for at få ham til at slappe af. Og måske endda grine. Den anekdote deler Thomsen med et smittende, skælmsk smil.

Venner og kollegaer som Bo Green Jensen, Klaus Lynggaard, Pia Tafdrup, Asger Schnack og Håkan Sandell leverer alle erindringer og betragtninger, der sammenvæves og udgør filmens fortællestemme. ’Væbnet med ord & vinger’ bliver således et levende og personligt portræt af Michael Strunge set igennem øjnene på dem, der stod ham nærmest.

Monteret over kornet 16mm-strimmel eller magnetisk flimrende videobåndsoptagelser opleves Skjødt Jensens film som et dyk lige ned i det litterære københavnermiljø, Strunge et al. udgjorde dengang i slut-1970’erne og start-1980’erne.

Michael Strunges digte er ekspressive og punkpoetiske. Ordene står tårnende stærkt i sig selv. Torben Skjødt Jensen vælger dog flere gange i dokumentaren at sætte billeder på Strunges digte, hvilket – i denne anmelders optik – forfladiger værket. Strunges såvel som Skøjdt Jensens portræt.

’Ziggy i forstaden’, hvor vi hører Strunge selv læse sin egen fortolkning af David Bowies ’Oh, You Pretty Things’ op, ’Den hæslige by’ og ’Natmaskinen’ er bombastisk iscenesatte segmenter, hvor det lidt for lave budget skinner igennem og 1:1 teaterfortolkningen af Strunges skrevne ord forekommer nærmest naivt.


Kort sagt:
’Væbnet med ord & vinger’ er en levende og personlig portrætdokumentar om Michael Strunge fortalt igennem dem, der kendte ham bedst. Torben Skjødt Jensen forvalter hidtil uset arkivmateriale forbilledligt, men skyder helt ved siden af skiven med sin insisteren på at iscenesætte Strunges skrevne ord.

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.