De største spørgsmål efter ’Making a Murderer’ sæson 2

De største spørgsmål efter ’Making a Murderer’ sæson 2
Steven Avery.
Kommer Dassey og Avery nogensinde ud, får Bobbys foruroligende harddisk nogensinde en reel betydning, og hvem efterforsker ekskærsten? Efter den nye sæson af ’Making a Murderer’ hober spørgsmålene sig igen op.

Allerede lige efter ’Making a Murderer’ fik premiere i december 2015, hungrede seere efter svar på, hvad der var sket med den dobbeltdømte Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey, efter de blev dømt på mordet den unge fotograf Teresa Halbach. Da seriens dokumentarister Laura Ricciardi og Moira Demos’ kameraer blev slukket, tændte medierne hurtigt deres. Siden er kampen for at få sagerne genoptaget blevet heftigt dækket.

Så de fleste kendte lidt til sagens udvikling, da anden sæson af true-crime serien fik premiere i oktober. Anden installation tog fat, hvor første gav slip, og her kunne vi se Averys nye advokat rode rundt i gamle beviser, mens Dassey oplevede et glimt af håb i en dommers anerkendelse af hans tilståelses ugyldighed, som dog hurtigt blev omstødt.

Det endte ikke i denne omgang med frihed for de to herrer, og i dag sidder Steven Avery og Brendan Dassey stadig i fængsel. ’Making a Murderer’-historien udvikler sig imidlertid hele tiden. De mest presserende spørgsmål efter ti timers binging af den nye sæson er:

1. Hvad laver Kathleen Zellner nu?

En af de mest dragende elementer ved sæson 2 er Averys nye advokat Kathleen Zellner. Selvom hun ikke har vundet anerkendelse for sin tøjstil og sexappel som de tidligere advokater Jerry Buting og Dean Strang, har hun vundet vores fascination og respekt med sin ukuelige kamp for Avery.

Mængden af fejlagtige beviser, hun hev frem, var prisværdig. Igennem sæsonens ti afsnit lykkedes det hende at finde forklaringer for Averys blod i bilen, afskrive teorien om sved-dna på baggagelåsen og sågar punktere anklagerens dødsårsag. Man kan spørge sig selv, om der er mere at komme efter.

Steven Averys nye advokat, den hårdføre Kathleen Zellner.

Men selvfølgelig er der det. Og faktisk deler Zellner overraskende meget ud af sit arbejde med sagen på sin Twitter, som hun også ses gøre ivrig brug af i serien. Blandt andet beskriver hun, at der er foretaget tests i Teresa Halbachs bil, som viser otte sæt fingeraftryk, som hverken tilhører Avery eller Dassey. Men i skrivende stund følger dokumentaristerne ikke Zellners efterforskning, har Zellner selv fortalt, og man kan derfor forestille sig, at de helt store afsløringer ikke er tonet sig frem, siden sæsonen gik på hæld.

2. Hvad sker der med Steven Averys sag?

Det var noget af en mavepuster, da Zellner og Averys begæring om en ny retssag blev slået ned i seriens sidste timer. Efter timers gennemgang af beviser for Averys uskyld fik det den allestedsnærværende håbløshed til at blomstre igen.

Men alt håb er ikke ude nu for Averys team. I skrivende stund er Zellner i gang med at forfatte et såkaldt »appellate brief«, som skal afleveres den 20. december i år. Dokumentet beskriver retslige argumenter for, hvorfor hendes klient Avery ville blive frifundet, hvis sagen kom i retten. Meningen med dette skrift er at overtale retten til at genoverveje Averys uskyld og at omstøde det forhenværende afslag på appel. Hvordan det dokument bliver vurderet, kommer til at have betydning for de næste skridt i Averys vej gennem de amerikanske domstole.

Får Zellner ikke overbevist domstolen om vigtigheden af en ny retssag, må Avery tilbringe resten af livet i fængsel uden mulighed for prøveløsladelse

3. Hvad med Brendan Dassey?

Det ser (endnu) mere sort ud for Averys nevø. Som det kunne ses i serien, spirede der håb hos Dassey og hans familie, da dommeren William E. Duffin fandt Dasseys tilståelse, og dermed hele anklagerens bevisgrundlag, ubrugeligt. Dommen blev dog ikke stadfæstet højere oppe i systemet, den blev omstødt op til flere gange, og hvad der lignede eksprestoget mod en frifindelse blev hurtigt sat ud af kurs.

Brendan Dassey (i midten) sammen med sin mor og stedfar. (Foto: Netflix)

Nu er Dassey afhængig af en markant udvikling i sin onkels sag. Lykkes det Zellner at få Averys sag i retten og få sin klient frifundet, kan det skabe momentum for en genovervejelse af Dasseys sag. Særligt hvis Zellner får fjernet Dassey fra gerningsstedet, ligesom hun forsøger med Avery.

Hvis ikke lykken vender for Avery, må Dassey vente indtil 2048, hvor han får mulighed for prøveløsladelse.

4. Er der nogen, der efterforsker ekskæresten?

En af de mest effektive måder at få en ny retssag for Avery op at stå er, hvis Zellner kan pege på en anden gerningsmand. Man behøver ikke tekniske beviser, for kan hun vise en andens motiv, mulighed og en grad af nærhed i forhold til forbrydelse, kan det blive godtaget som et bevis. En såkaldt Denny-mistænkt, som det hedder.

Denne person viser sig i Zellners øjne hurtigt at være Halbachs ekskæreste Ryan Hillegas, og det var også et interessant argument, Zellner førte for hans skyld i serien: Hans adgang til gerningsstedet efter mordet, indflytning i Halbachs hus, mens efterforskningen stod på, og særligt hans forklaring af forsikringsindberetningen omkring lygten på Halbachs bil. Zellner fremhævede endda på Twitter, at der ingen tegn var på, at Ryan Hillegas havde haft et alibi, eller at politiet havde spurgt ind til et.

Steven Avery. (Foto: Netflix)

Hillegas har formået at holde sig ude af medierne søgelys, siden ’Making a Murderer’ landede på Netflix, og intet tyder på, at han har tænkt sig at stå frem. Indtil videre er det altså kun Zellner og amatørdetektiver online, der har øjnene rettet mod Hillegas.

5. Hvad med Bobby Dassey?

Brendans egen bror var et af statens hovedvidner mod Avery, da han kunne placere Halbach ved Averys trailer og bekræfte, at hun ikke havde forladt grunden. Allerede dengang såede forsvarerne tvivl om Bobbys troværdighed, og i lyset af nye beviser vakler Bobbys historie på tynd is.

I tweets har Zellner antydet, at Bobby kunne have indgået en aftale med staten på baggrund af det indhold, der blev fundet på Dassey-familiens computer i forbindelse med efterforskningen. Som Zellner fortalte i serien, indeholdt harddiskens historik grusomme søgninger på alt fra afskårne lemmer til tortur af kvinder. I sin tid fandt anklageren Ken Kratz, at disse søgninger var uden værdi for efterforskningen, og forsvaret blev ikke fremlagt dette materiale. På et splitsekund mistede Bobbys vidneudsagn sin troværdighed, og oven i købet fik han selv et motiv for mord.

Steven Avery (til højre) og hans forældre Allan og Dolores.

Bobbys gøren og laden er ikke undsluppet Zellners skarpe øje. På Twitter fortalte hun, at de har tjekket, hvor Bobbys mobiltelefon befandt sig ved mordtidspunktet, hvor han efter sigende var ude og jage, og at hans forklaring ikke stemmer overens med mobiltelefonens placering. Desuden fortæller hun, at Bobbys bil er ødelagt, og at det desværre ikke er muligt at undersøge den for tekniske beviser.

Bobbys rolle i Halbachs endeligt bliver mere og mere mudret, og ligesom Hillegas kunne Bobby ende som en Denny-mistænkt i Zellners sag.

6. Betyder alt det her, at der kommer en tredje sæson?

Selvom Avery og Dasseys chancer er tæt på udtømte, er Moira Demos’ og Laura Ricciardi ikke afvisende over for en tredje ombæring. Det sker dog nok kun, hvis det lykkes Zellner at skaffe Avery en ny retssag. I et interview med Cosmopolitan UK forklarer de to dokumentarister, hvilke spørgsmål de må stille sig selv for at retfærdiggøre en ny sæson:

»Hvad er det for en historie, der foregår lige nu? Kan vi vedligeholde eller opnå adgang til den, og giver den os noget nyt?«.

Læs også: Duoen bag ‘Making a Murderer’ – »Det tog fuldstændig pusten fra os«

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold