Kommentar: Er Googles nye Nexus-modeller Androids chance mod Apples dominans?

Kommentar: Er Googles nye Nexus-modeller Androids chance mod Apples dominans?

KOMMENTAR: Google indtog i går San Fransisco med et tætpakket event, der dog ikke ville går over i historien som det mest humorfyldte til dato med memes og familieforhold på menuen.

Dog kom der masser af spændende – men forventet – nyt. Forbedringer af software, nyt Chromecast og et es i ærmet i form af Pixel C, som er en mellemting mellem en Chromebook og en tablet, er blot nogle af de ting, der skejede ud under aftenens event. Men de mest interessante nyheder fra Googles side var to nye smartphones: Nexus 5X og Nexus 6P.

Hvad er Nexus?

Nexus er i dette tilfælde ikke Nik & Jay’s pladeselskab, men navnet på det brand som Google skabte til deres første smartphone, Nexus One, udviklet i samarbejde med HTC i 2011.

Meningen var, at forbrugerne med Nexus skulle have en ren oplevelse af det Android-styresystem, som Google opkøbte i 2005 og senere har fået ud til størstedelen af alle smartphones, der ikke lige har et æble på bagsiden. Det var egentlig tiltænkt udviklere, som nemmere kunne udfolde sig på sådan en enhed, men i en tid hvor et hav af forskellige Android-versioneringer sløvede hele softwareoplevelsen, blev en smartphone med Android i sin pureste form ret populær.

Nu har Google så lanceret to nye modeller og spørgsmålet er, om de kan skille sig nok ud på tidens ophedede smartphonemarked?

NExus 5X
Nexus 5X i de tre nuancer, den kommer i.

Hvad kan 5X og 6P som de andre ikke kan?

Først og fremmest er det værd at se på, om de nye enheder skiller sig ud: Google har endnu engang samarbejdet med sydkoreanske LG og for første gang med kinesiske Huawei om de to nye Nexus-enheder.

De to enheder lægger sig til vidt forskellige målgrupper, i både størrelse og ydelse. 5X er en kompakt enhed med specifikationer, der er ganske fortrinlige, men ikke en 2015-topmodel. 6P er topmodellen med latterlig høj skærmopløsning, fuld metalramme og et kæmpestort batteri.

Fælles for de to er fingeraftrykslæsere bag på, helt råt Android 6.0 Marshmallow og USB Type-C, som sikrer hurtig opladning og vendbart design – dog med den konsekvens, at det bliver sværere at låne opladere hos kammerater – i hvertfald indtil den nye stikstandard har overtaget markedet.

Men kort sagt er der ikke de helt store revolutioner at spore i de nye modeller. De lægger sig tæt op ad ret mange af de førende producenters standarder. Men det gør dem ikke chanceløse.

Nexus 6P
Nexus 6P og den simplificerede USB Type-C.

Har de to enheder en chance?

Lige nu ser toppen af smartphonemarkedet ud til at være en kamp mellem Samsung og Apple, mens de tidligere førende producenter som LG, HTC og Sony er i krise. Men på Googles skuldre har de måske alligevel gennem Nexus-modellerne en plads på smartphone-markedet. De nye modeller gør nemlig op med fortidens fejl og lægger sig i den billige ende af de dyre modeller.

Du har nu en kompakt og relativt billig smartphone i 5X og en lidt dyrere 6P, som skal tage kampen op mod Apple og Samsungs topmodeller i samme størrelse. Det giver en mangfoldighed i Googles Nexus-brand, og selvom enhederne endnu ikke er testet og ikke ligefrem genopfinder den dybe tallerken, ser de begge meget interessante ud på deres helt egen måde.

Modellerne udelukker ikke forbrugere, som de førhen har gjort. Sidste år var Nexus-brandet dødt for alle, der gerne ville kunne betjene sin telefon med én hånd og opbevare den i lommen, og året forinden var kameraet mildest talt elendigt og batteriet lige så. Men på trods af Nexus 5’s fatale fejl er det den hidtil mest populære Nexus-enhed, hvilket indikerer, at den rene Android-oplevelse er nok til at konkurrere på markedet.

Du får næppe en smartphone, der spiller så naturligt sammen med Android. Idet de nye smartphones er udviklet i samarbejde med Google, hvilket giver et unikt samspil mellem software og hardware. Det er kun Apple og Microsoft, der tilbyder det – med vidt forskellig succes. Men Androids udbredning er en indikation af, at de kan have væsentligt mere held med disse “rene” produkter end Microsoft. Læg dertil, at du ikke kan finde smartphones, som står før i opdateringskøen når nye Android-versioner rulles ud.

En umiddelbar vurdering er, at de nye modeller har en solid plads på markedet – lige i mellem det hele. Med priser som starter på 3.590 kroner for Nexus 5X 16 GB og 4.999 kroner for Nexus 6P 32 GB, ligger de sig under konkurrenterne, hvilket kunne få folk til at åbne øjnene op for disse enheder, når de kommer i handlen senere på året.

De kan allerede forudbestilles på Google Play Store.

Læs også: De største afsløringer fra Googles live-event: To nye Chromecasts og alternativ tablet

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af