4chans mest opsigtsvækkende pranks – fra #BaldForBieber til Taylor Swifts døvekoncert

4chans mest opsigtsvækkende pranks – fra #BaldForBieber til Taylor Swifts døvekoncert

De fleste har et vist kendskab til 4chan – mest af alt for at være internettets pendant til det område Mufasa nægter Simba at tage hen. Det grænseoverskridende debatforum er arnested for en lang række grusomheder, men samtidig katalysator for pranks, der på alle måder er over stregen, men alligevel har været så veleksekverede, at de er blevet til nyhedshistorier.

Begreber som rickrolling er eksempelvis opstået på 4chan, men også langt mere alvorlig områder, der griber ind i virkeligheden har 4chan leget kispus med – senest for eksempel fribløderbevægelsen.

Tager man et kig på Google, så vil man hurtigt se, at den såkaldte Operation Freebleeding langt fra er den eneste prank, som internettets enfant terrible står bag.

4chan er et skoleeksempel på the Greater Internet Fuckward Theory, nemlig at der skabes psykopatiske tendenser, når folk kan være fuldstændige anonyme overfor hinanden. Det har igennem tiden givet 4chan lidt af et ry for direkte makabre indslag, som vi skal spare jer for.

I stedet har vi fundet ni anderledes spektakulære pranks i den mere harmløse ende, som messageboardet har udført igennem tiden. De beviser hver især to ting: Internettets magt er stor og medier skal huske at tjekke deres kilder – nu mere end nogensinde før.

Steve_Jobs_Headshot_2010
Foto: Matthew Yohe / Wikimedia Commons

1. Steve Jobs’ dødsrygte

Tre år før Job døde af kræft, udgav CNN’s søsterside, iReport.com, en falsk artikel om at Steve Jobs skulle være død efter et slemt hjerteanfald. iReport.com er en side for borgerjournalistik, som man ser det på forskellige blogs og historier delt på siden bliver ikke verificeret af en redaktør.

Rygtet om Steve Jobs død blev hurtig videreformidlet af rigtige nyhedssites og det skabte panik på Wall Street, der resulterede i at aktien styrtdykkede med ti procent, inden Apple kunne bringe en offentlig udtalelse.

Det viste sig, at Apple-legenden slet ikke var død, men at det var en and skabt på 4chans technology-messageboard.

Efterfølgende var der et behov for at reflektere over den uheldige hændelse, og der var generelt en konsensus om, at det var det stigende behov for hurtige nyheder, der var den skyldige, og at tendenser som borgerjournalistikken skulle kontrolleres yderligere.

Sidenhen er der opstået adskillige usande rygter om berømtheders død, men Steve Jobs-rygtet havde ganske tydelige konsekvenser.

10394822_314290158750955_4061845847369248929_n
Den falske Apple-reklame

2. Microwave iPhone

Da iOS 8 udkom i 2014, kom det med en række nye features, for eksempel at kalenderen blev udstyret med ugenumre, batteriet kunne indstilles til en strømbesparende setting, man kunne få Siri til at spore sange og tilsyneladende kunne man oplade sin telefon trådløst igennem mikrobølgeovnen.

Det påstod i hvert fald den nye kampagne kaldet ‘Wave’, som begyndte at florere på de sociale medier. Her stod der blandt andet at iOS 8 havde fået nye drivers, der kunne synkronisere med en mikrobølgeovns radiofrekvens og på den måde oplades på under 60 sekunder.

Det betød, at de mange Apple-fans nu kunne ånde lettet op over ikke at skulle bruge en almindelig oplader længere, og der gik da heller ikke lang tid før der blev rapporteret om ødelagte iPhones og nyhedsmedierne lugtede lunten.

Reklamen viste sig altså at være endnu prank fra 4chan-kollektivet, men man kan dog godt forstå, at nogle naive forbrugere kunne hoppe i fælden, når man ser, hvor veludført reklamen var.

‘Wave’ er faktisk ikke den første 4chan-prank, der er målrettet mod Apples iOS-opdateringer. De gjorde det også, da iOS 7 blev frigivet. Her påstod de dog, at den nye software var i stand til at gøre telefonerne vandtætte.

adolf-hitler-in-colour
Hitler i farver.

3. ‘Mein Kampf’ den mest skelsættende bog

I april 2014 oprettede sitet bestbookread.com en afstemning om de mest skelsættende romaner, hvor anonyme kunne tilføje de bøger, som havde ændret deres liv til det bedre.

Linket blev delt i en tråd på /b/, hvor trådstarteren anbefalede at man stemte på Adolf Hitlers 1925-selvbiografi ‘Mein Kampf’. Denne anbefaling fik naturligvis stor opbakning på forummet, og inden længe toppede ‘Mein Kampf’ listen med en lang række af kontroversielle værker efterfølgende. Heriblandt ‘How to Kill Yourself’ af C.V. Hunt, ‘Faggots’ af Larry Kramer, Agatha Christies ‘Ten Little Niggers’ og pædofiliromanen ‘Lolita’ af Vladimir Nabokov.

4wmvHxt
En meget useriøs liste.

Denne harmløse prank lukkede i sidste ende afstemningen, og ophavsmændene bag siden tog det dog hellere ikke tungere end at de med et glimt i øjet, måtte erkende at de var blevet pwned af 4chan.

TSwift
Taylor Swift i ‘Blank Space’

4. Taylor Swift og døve børn

I 2012 udstedte online udlejningstjenesten Chegg.com i samarbejde med restaurantkæden Papa Johns, en konkurrence hvor man kunne stemme på hvilke fem skoler, der skulle modtage et stipendium på 10.000 dollars til deres musikalske afdeling. Vinderen af de fem skoler ville ovenikøbet få besøg af Taylor Swift.

Denne konkurrence blev hurtigt opsnappet af 4chan (surprise, surprise), der på kort tid gjorde Horace Mann School, en skole for døve og svært hørehæmmede, til vinderen af konkurrencen med over fem gange så mange stemmer som de andre skoler.

Arrangørerne mente dog ikke, at Horace Mann School var egnede som vinder af konkurrencen, og valgte derfor at fjerne dem. De modtog dog i stedet en klækkelig donation på 50.000 dollars.

Konkurrencen var lidt af en wini-win for 4chan, for på den ene side får en masse døve skolebørn en masse opmærksomhed og på den anden side, som en anonym skrev:

»Det episke ved dette er, at Taylor Swift ikke rigtig kan afvise at spille for en masse døve børn uden at blive slagtet af medierne, så hun vil højst sandsynligt spille for dem, hvis de vinder.«

Det var nok også den egentlige intention fra 4chans side, nemlig at punke Taylor Swift. Ikke desto mindre formåede de dog at sikre skolen en masse penge.

BaldForBieber

5. #BaldForBieber

Den 22. oktober 2012 dukkede et screenshot af et tilsyneladende officielt tweet fra nyhedsstationen Entertainment Tonight, der skrev at Justin Bieber var blevet diagnosticeret med kræft og at hans fans var begyndt at barbere sig skaldet i sympati med den dødssyge popstjerne.

Den opsigtsvækkende nyhed spredte sig hurtigt på Internettet, og inden længe var der både facebooksider, tribute-videoer og den “officiel” hjemmeside baldforbieber.com til ære for popstjernen.

Der gik dog ikke længe før, det blev afsløret på Reddit, at det var 4chan, der havde været på spil igen.

Ikke desto mindre nåede historien ud til rigtig mange igennem medierne, hvor enkelte hardcore Beliebers gik hele vejen og trimmede lokkerne. Det på trods at pranken ikke varede mere end et par dage.

pitbull
Pitbull blev tvunget til Alaska

6. Pitbull sendes til Alaska

I 2012 arbejdede Pitbull aka Mr. Worldwide sammen med fødevarekæden Walmart, hvor han ville besøge den lokale Walmart med flest likes på Facebook.

Tilsyneladende havde en journalist tidligere joket med at det kunne være sjovt, at sende ham i eksil til Kodiak i Alaska. Joken tog 4chan naturligvis alvorlig og i løbet af et døgn havde de spredt hashtagget #ExilePitbull så meget, at det var blevet et af de mest populære hashtags på Twitter. Det resulterede i at folk valfartede til Kodiak-Walmart’ens Facebookside for at smide et like, og siden ramte hurtigt 70.000 likes.

Mr. Worldwide tog dog pranken som en verdensmand og tog derfor til Kodiak, hvor han blandt andet gav koncert til hele byen. En opsamling af besøget kan ses her:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
ve9yGHl4wGkmRzhLO3AOZQPHywR6n0rwjjjXa5PwdGZA
Lano-ungen

7. Lano Ungen 2010

I Norge har sæbeproducenten Lano hvert år en konkurrence, hvor forbrugerne kan dele billeder af deres børn, hvor billedet med de fleste stemmer bliver den nye posterboy for Lanos produkter.

I 2010 havde Lill Anita Larssen delt et billede af sin 5-årige dreng, Mikael, der er udviklingshæmmet. Og dette havde en norsk bruger på 4chan fået færten af. Derfor delte han efterfølgende konkurrencen på /b/, hvor han opfordrede alle til at stemme på Mikael. På den måde tvang han sæbeproducenten til at forholde sig til, om de ville have et udviklingshæmmet barn som poster child, eller om det kun kunne være “normale” unger.

Opslaget gav pote og Mikael vandt med over 23.000 stemmer. Dermed kunne han se frem til at blive Lanos ansigt, hvilket han også blev i 2010, samt en check på 30.000 norske kroner.

Intentionen fra 4chans side var tvivlsomme, men endte med at glæde Mikael og hans familie og i Norge blev det i sidste ende en sød historie.

facebook
Læskedrik af den sødeste karat.

8. Hijacking Mountain Dew

I 2012 startede Pepsi en ny onlinekonkurrence, Dub the Dew, hvor man skulle stemme om navnet på en ny Mountain Dew. Ideen i sig selv virkede ret okay, de får promovering og forbrugerne får lov til at navngive et nyt sukkerholdigt produkt.

Desværre blev konkurrencen ikke kun bombarderet med bizarre navne som: ‘Hitler Did Nothing Wrong’, ‘Gushing Granny’, ‘Fapple’ og ‘Diabeetus’. Ikke nok med det så blev siden også hacket, hvor et banner med teksten: »Mtn Dew salutes the Israeli Mossad for demolishing 3 towers on 9/11!« florerede i toppen af siden.

ZtVzL
Afstemningen hacket.

I sidste ende måtte Mountain Dew komme med en officiel statement, hvori der blev taget stor afstand til kampagnen, der efterfølgende blev lukket ned.

maxresdefault (1)
Memet, der aldrig dør.

9. Rickrolling

Ingen liste over 4chan-pranks uden rickrolling. Denne prank behøver ingen introduktion, for alle kender den. Gør man ikke, så har man højst sandsynligt levet under en sten de sidste otte år. Men skal du lige “forklare pranken til din farmor”, så går det i alt sin enkelthed ud på, at man lokker folk til at klikke på et link, der fører til en musikvideo af Rick Astleys 1987-hit ‘Never Gonna Give You Up’.

Men det er nok de færreste der kender grundlaget for pranken, nemlig memet duckrolling. Der ligesom rickrolling har til formål at snyde folk med links. Eksempelvis ville man hype et eller andet samtidsfænomen for at lokke folk over til et link, og så ville man modtage et billede af en and på hjul (deraf navnet ‘rolling), ligesom denne.

Eftersigende skulle den første rickroll stamme fra messageboardet /v/, hvor trådstarteren havde opfordret folk til at klikke ind på YouTube for at se traileren til det nye GTA IV, men det viste sig dog at være Rick Astleys barytone stemme man blev mødt af.

Hvorfor det lige skulle være Rick Astleys vides ikke, men i dag er rickrolling blevet en fast del af internettets meme-kanon.

Læs også: Video: Få hele forklaringen bag ‘Crying Jordan’-memet

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af