Otte ting, vi lærte om Awards Season under New York Film Festival

Annette Bening tager førertrøjen som bedste kvindelige hovedrolle, ‘Manchester by the Sea’, ‘Moonlight’ og ‘Jackie’ cementerer deres favoritstatus, mens Ang Lee skuffer. Vi gør status over Oscar-kapløbet efter afslutningen på New York Film Festival.
Otte ting, vi lærte om Awards Season under New York Film Festival

Med den netop afsluttede New York Film Festival er vi lidt længere i forudsigelserne om årets Oscar-nomineringer, som efterårets store festivaler i høj grad er med til at forme.

New York Film Festival udklækker ikke priskandidater på samme niveau som Toronto og Telluride, der ligger i ugerne inden. Men den traditionsrige festival, kendt for sin selektive programlægning og gode smag, kan ved at håndplukke de bedste film fra Sundance, Cannes, Telluride og Toronto være med til at give awards-kandidater et afgørende skub mod en nominering.

Derudover har i hvert fald et par festivalens tre-fire verdenspremierer for vane at blande sig i Oscar-kapløbet, og i de seneste år er blandt andet ‘Bridge of Spies’, ‘Her’, ‘Captain Phillips’, ‘Life of Pi’, ‘Lincoln’, ‘Hugo’ og ‘The Social Network’ blevet nomineret til bedste film efter deres debut i New York.

I år var de mest ventede verdenspremierer Ava DuVernays dokumentar ‘13th’, Mike Mills’ coming of age-fortælling ‘20th Century Women’ og Ang Lees teknisk eksperimenterende soldaterfilm ‘Billy Lynn’s Halftime Walk’.

Vi ser på, hvordan både nye og ældre titler står i Oscar-kapløbet efter visningerne i New York. Nu mangler vi kun det sidste opløb på AFI Fest i Los Angeles og enkelte premierer i november og december, inden det går løs med prisfesterne kulminerende med Oscar-uddelingen den 26. februar.

(Annette Bening)
Annette Bening

1. Annette Bening indtager favoritposition

Annette Bening har været Oscar-nomineret fire gange – for ‘The Grifters’ (1990), ‘American Beauty’ (1999), ‘Being Julia’ (2004) og ‘The Kids Are All Right (2010). Bliver 2017 året, hvor den respekterede og vellidte 58-årige skuespillerinde endelig hiver statuetten med hjem?

Kritikerne udråbte hende straks som favorit efter at have set hende i Mike Mills’ ‘20th Century Women’, hvor hun er i centrum som hovedpersonens komplekse, karismatiske og kærlige mor, Dorothea, inspireret af instruktørens egen mor.

Som en privat person, der ikke er opdraget til at tale om sine følelser, er hun et vidunderligt mysterium for både publikum og sin 15-årige søn, Jamie (det nye navn Lucas Jade Zumann). Som alenemor, der har fået sin søn i en sen alder og føler sig fortabt i 70’ernes kulturelle revolution, beder hun to andre kvinder i Jamies liv, hans 17-årige veninde, Julie (Elle Fanning) og deres 24-årige kunstnerlogerende Abbie (Greta Gerwig) om hjælp til at opdrage ham til at blive en god mand.

Filmen, der fik særdeles gode anmeldelser efter sin premiere i New York, er formentlig for lille til at opnå en nominering til bedste film, men Mike Mills har en chance som original manuskriptforfatter, ligesom Gerwig kunne være i spil som kvindelig birolle.

Filmen bliver vist til en Centerpiece-galla på AFI Fest, hvor Annette Bening bliver hyldet for sin karriere i et tribute-arrangement. Det giver hende et ekstra løft.

Isabelle Huppert
Isabelle Huppert i ‘Elle’

2. Isabelle Huppert ligger lunt i svinget

En anden midaldrende skuespillerinde, der for længst har gjort sig fortjent til en Oscar-nominering og har momentum for tiden, er franske Isabelle Huppert.

Oscar-akademiet nominerer indimellem udenlandske skuespillere, gerne franske skuespillerinder: I nyere tid Juliette Binoche, Emmanuelle Riva og Marion Cotillard.

63-årige Huppert er en af fransk films største stjerner. Hun har vundet skuespillerindeprisen i Cannes to gange – for Michael Hanekes ‘Pianisten’ og Claude Chabrols ‘Violette’ – været nomineret til 15 franske César-priser og modtaget Lifetime achievement-priser ved Karlovy Vary, Venedig og European Film Awards. Nu må det være tid til en hyldest i Hollywood.

Huppert er produktiv som aldrig før og leverer i år to af sine bedste præstationer – i franske Mia Hansen-Løves ‘Dagen i morgen’, der vandt en Sølvbjørn for bedste instruktør i Berlin, og hollandske Paul Verhoevens ‘Elle’, der var udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes. Begge film spillede for et begejstret publikum i New York, hvor Huppert kastede divaglans over festivalen fredag a.k.a. Isabelle Huppert Day.

I den bundcharmerende ‘Dagen i morgen’ spiller Huppert en filosofiprofessor, der tager livets omvæltninger i stiv arm: Manden vil skilles, moren dør, børnene er fløjet fra reden, og hendes forlægger vil gøre hendes lærebøger smartere.

‘Elle’ er mere kontroversiel og splittende, men som Frankrigs bidrag til fremmedsprogskategorien også den film, Huppert muligvis bliver nomineret for. Hun spiller en succesfuld computerspilproducent, der nægter at gøre sig selv til offer efter en voldtægt, men finder sin egen måde at håndtere situationen på. Det involverer blandt andet en farlig leg med sin overfaldsmand.

Der var spænding om modtagelsen af filmen, delvist en komedie, i USA, der på det seneste har haft meget fokus på voldtægtskultur – genudløst af Donald Trumps kommentarer i forrige uge. I New York blev filmen dog generelt positivt modtaget og genererede en masse omtale. Ligesom Bening bliver Huppert også hyldet ved AFI Fest i næste måned.

jackie8
Natalie Portman i ‘Jackie’

3. ‘Jackie’ cementerer favoritstatus

I det hele taget beviste New York Film Festival, hvor stærk kvindekategorien er i år. Festivalen tilføjede i sidste øjeblik en særvisning af den chilenske instruktør Pablo Larraíns ‘Jackie’, hvor Natalie Portman spiller Jackie Kennedy i tiden lige efter mordet på hendes mand.

Både filmen og Portman er blevet enstemmigt hyldet som Oscar-favorit efter sine visninger i Venedig, Toronto og nu New York.

Hyldesten af ‘Jackie’ giver muligvis Larraíns anden film ‘Neruda’, der også blev godt modtaget i New York, et skub mod en Oscar-nominering for bedste ikke-engelsksprogede film.

Still1_TE (lowres)
‘Toni Erdmann’

4. ‘Toni Erdmann’ tager revanche

Favoritværdigheden i kategorien for ikke-engelsksprogede film indtages dog af tyske Maren Ades far-datter-komediedrama ‘Toni Erdmann’, der ligesom i Cannes, Telluride og Toronto gik rent hjem hos kritikere og publikum og endda er blevet spået til outsiderkandidat som bedste film.

Det sker næppe, men buzzen giver filmen store chancer i den anden kategori. Filmen blev groft forbigået af juryen i Cannes, formentlig netop fordi det er en komedie. Nu er det tid til revanche i det mere folkelige Oscar-akademi.

Rumæniens bidrag, Christi Puius fremragende klaustrofobiske familiedrama ‘Sieranevada’, fik også pæne ord med på vejen, men genererede ikke samme buzz som ‘Toni Erdmann’, ‘Elle’ og i lidt mindre grad spanske Pedro Almodóvars mørke drama ‘Julieta’.

Ava DuVernays ’13th’

5. #OscarsNotSoWhite

I kølvandet på Black Lives Matter, den fortsatte politivold mod sorte og den pinligt manglende diversitet i Hollywood er raceproblematikker et hot emne i filmbranchen for tiden.

Ava DuVernays dokumentar ‘13th’, der allerede kan ses på Netflix, åbnede New York Film Festival under stor hype. Den klassiske talking head-dokumentar argumenter stærkt for, hvordan slaveriet er fortsat i fængselssystemet, der er præget af institutionel racisme. Filmen blev modtaget som ikke bare en god film, men et vigtigt indlæg i en glohed debat om race i USA.

Der er dømt særdeles gode chancer for en Oscar-nominering til bedste dokumentar for DuVernay, der har positioneret sig selv som en vigtig stemme i både race- og kønsdebatten og i 2014 fik Martin Luther King-portrættet ‘Selma’ nomineret til bedste film.

‘13th’ er på DOC NYC’s shortlist, der betragtes som et vigtigt skridt for at blive shortlistet til en Oscar. Her gør den blandt andet ‘Raoul Pecks ‘I Am Not Your Negro’, der også spillede godt i New York, og Ezra Edelmans ‘O.J.: Made in America’ selskab.

En af de bedst modtagne spillefilm i New York var Barry Jenkins ‘Moonlight’, der følger en ung homoseksuel sort mands hårde vej fra barndom til voksenliv. Filmen, som havde premiere i Telluride og blev vist i Toronto, anses af eksperterne som favorit til at opnå nomineringer til bedste film, bedste instruktør, bedste originalmanuskript, bedste mandlige birolle til Mahershala Ali og bedste kvindelige birolle til Naomie Harris.

Michelle Williams og Casey Affleck i ‘Manchester by the Sea’

6. ‘Manchester by the Sea’ i førerposition

Kenneth Lonergans ‘Manchester by the Sea’ fik omtrent hele det newyorkske pressekorps til at tude, og der var bred enighed om, at den var blandt festivalens bedste og en klar Oscar-favorit ved siden af ‘Moonlight’ og Damien Chazelles musical ‘La La Land’.

I filmen, der havde premiere på Sundance tilbage i januar, spiller Casey Affleck viceværten Lee, der er gået lidt i hundene efter en tragisk hændelse, men tvinges til at hanke op i sig selv og tage sig af sin teenagenevø (Lukas Hedges), da hans bror dør.

Filmen er vanvittigt velspillet, og både Affleck, Hedges og Michelle Williams i en lille, men fantastisk rørende rolle som Lees ekskone spås store Oscar-chancer, ligesom man kan vente nomineringer til bedste film, manuskript og instruktion.

‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’

7. Ang Lees nye film er ude af spillet

Og så til en skuffelse: Der var kæmpe forventninger til verdenspremieren på Ang Lees ‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’, der eksperimenterer teknisk med det hurtigste filmformat i filmhistorien: 120 billeder i sekundet mod de traditionelle 24, foruden 3D og 4K. Selvom det hyperrealistiske format har sine momenter – det giver nogle meget stærke nærbilleder – var der enighed om, at det ser mere kunstigt end realistisk ud, og det forstyrrer indlevelsen.

Historiemæssigt fungerer filmen om en ung krigshelt, der vender tilbage til USA for at blive hyldet i en Thanksgiving-parade, bedre. Men den er formentlig ikke helstøbt nok til at opnå nomineringer i andet end et par tekniske kategorier – på trods af at Ang Lee er en Oscar-darling, der har vundet to ud af sine tre nomineringer for bedste instruktør for ‘Brokeback Mountain’ og ‘Life of Pi’ plus en statuette for bedste ikke-engelsksprogede film til ‘Tiger på spring, drage i skjul’.

‘Personal Shopper’

8. Kristen Stewart er årets indie-favorit

Kristen Stewart var her og der og alle vegne på New York Film Festival og skabte begejstring overalt. Hun er fremragende i alle tre film, hun havde med: ‘Billy Lynn’s Halftime Walk’, hvor hun spiller hovedpersonens søster, Kelly Reichardts Sundance-favorit ‘Certain Women’ og Olivier Assayas’ Cannes-gyser ‘Personal Shopper’.

Desuden var hun genstand for festivalens eksklusive ‘An Evening With…’-arrangement, hvor en skuespiller, der har gjort sig særligt bemærket det år, bliver interviewet på scenen af festivalleder Kent Jones. (Den anden interviewperson i år var Adam Driver, der havde Jim Jarmusch’ ‘Paterson’ med på festivalen.)

Den tidligere mutte og akavede stjerne var i hopla til pressekonferencerne, hvor hun greb mikrofonen uopfordret, afbrød og jokede. Hendes hemmelighed til succesen? At vælge »good shit«.

Specielt ‘Certain Women’ bjergtog festivalen. Her spiller Stewart en nyuddannet advokat, der underviser i skolejura i en lille by i Montana, hvor hun bliver genstand for en ung kvindelig landbrugsmedhjælpers fascination. Filmen, der også viser Laura Dern og Michelles Williams talenter frem, er nok for ‘indie’ til Oscar, men kunne hive priser hjem fra mindre prisuddelinger som Indie Spirit og Gotham. Den har netop vundet hovedprisen på London Film Festival og kan snart opleves på CPH PIX.

‘Personal Shopper’ har først amerikansk premiere i marts og er dermed ude af spillet i år. Men den eksistentielle spøgelseshistorie er nok alligevel også for mærkelig til Oscar-akademiet. Stewart blev belønnet med en fransk César Award, en pris fra New York Film Critics Circle og flere andre kritikerpriser for sit forrige samarbejde med Assayas, ‘Clouds of Sils Maria’, og det er nok også den kategori, hun i år befinder sig i.

Læs også: Interview – Kristen Stewart går til angreb

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af