Manden bag ny dansk ’Star Wars’-film: »Det er mit indspark til, hvordan man kan lave action-adventure i Danmark«

Jesper Tønnes har brugt tre år på at realisere sin drengedrøm: En film i Star Wars-universet med alt, hvad der dertil hører af stormtroppers, star destroyers og lyssværdskampe mellem det gode og det onde. Optaget ved den jyske vestkyst – og med kendte danske skuespillere i rollerne. Vi har talt med den danske ildsjæl og filmskaber, hvis ’The Last Padawan II’ kan ses på YouTube fra på lørdag.
Manden bag ny dansk ’Star Wars’-film: »Det er mit indspark til, hvordan man kan lave action-adventure i Danmark«
Jesper Tønnes i 'The Last Padawan 2' (Foto: PR)

Eventyret begynder, da vores helt, den unavngivne Jedi-lærling, får en hologrambesked om at nå ud til en oprørsgruppe, der gemmer sig for Imperiet. 

For at komme væk fra planeten Dantooine bliver vores helt nødt til at opsøge den upålidelige frihedskæmper Isaac Tallus og hans slæng i håbet om at finde et skib. Opgaven bliver ikke let med Imperie-tropper alle vegne og den dæmoniske kejserlige inkvisitor, som lugter blod efter det sidste lyssværdsmøde med vores helt. 

Det hele lyder som ’Star Wars’, som vi kender det. Men hvad nu hvis vi sagde, at hologrambeskeden kommer fra Marijana Jankovic, Isaac Tallus spilles af Carsten Bjørnlund, den fægtekyndige inkvisitor er Bo Thomas (stuntkoordinator på Det Kongelige Teater), og at historien udspiller sig i den vilde vestjyske natur omkring Blåvand og Rømø? 

Jesper Tønnes har med den 50 minutter lange ’The Last Padawan II’ skabt en film, der emmer af ’Star Wars’. Fra kostumer, lyddesign og musik til wipe-overgange og konflikten mellem rebellerne og det onde Imperium. Blot kunne produktion, setting og de engelsktalende skuespilleres accenter ikke være mere dansk. 

»Jeg vil ikke være ham, der siger, at vi har en folkesyge i forhold til at lave action-adventure, men ’Last Padawan II’ er mit indspark til, hvordan man kan lave velfungerende action-adventure i Danmark«, siger Jesper Tønnes, da vi taler med ham kort før filmens verdenspremiere på Odense International Film Festival. 

Drengedrømmen 

I den sidste scene af Star Wars-filmen ’The Last Jedi’ ser man en lille Oliver Twist-agtig dreng, en nobody, der i et snuptag får fat i en kost og viser glimt af Kraften. Scenen var et af mange kritikpunkter mod Rian Johnsons film. Kunne alle nu pludselig være Jedi? Den omdiskuterede broom boy er på mange Jesper Tønnes. 

På sin gård i den lille sydvestjyske landsby Føvling var det måske ikke kosten, men et 90’er plastiklegetøj, som den unge Jesper greb fat i og med ét blev en del af sine yndlingsaction/adventure-universer. ’The Matrix’, ’Jurassic Park’ og altså ’Star Wars’. Tønnes begyndte at dyrke skuespil og optage film på gården. Drømmen om selv at lave underholdende action-adventure-film led dog et mentalt knæk med annonceringen af den seneste trilogi tilbage i starten af forrige årti. 

»På det tidspunkt lavede jeg selv typiske danske kort- og indiefilm. Jeg blev faktisk lidt deprimeret, da jeg indså, at jeg aldrig kommer til at arbejde med den genre, jeg elsker allermest i hele verden«, forklarer den autodidakte filmskaber. 

‘The Last Padawan II’ (Foto: Yannick Wolff)

Men som for drengen med kosten behøvede Star Wars ikke kun at være forbeholdt eliten, Lucas Films og Disney. Hvorfor måtte en ung og entusiastisk mand fra Føvling ikke tage en lille bid af den galaktiske kage? Jesper Tønnes skulle fandme vise, at han godt kunne lave en Star Wars-fanfilm. 

To måneder blev pludselig til et år, men til gengæld havde Tønnes i ’The Last Padawan: A Short Star Wars Story’ – optaget i en skov nær Føvling med ham selv i titelrollen – skabt en 20 minutters kortfilm, der i dag har 3,6 millioner visninger på Youtube. 

Der gik ikke lang tid, før en toer var i støbeskeen … 

Hollywood-look for håndører 

Den første ’The Last Padawan’ var en lærestreg for Jesper Tønnes i, hvor svært det er at lave overbevisende action-adventure. Og fortælle en god historie. Han var ikke tilfreds med kortfilmen, han selv havde produceret, instrueret, skrevet, klippet, spillet hovedrollen i, lavet computereffekter til med mere. 

Toeren skulle have et helt andet ambitionsniveau og med billeder tænkt til det store lærred. Ét var, at Jesper Tønnes var blevet mere erfaren i filmproduktionens mange facetter. Noget andet var det økonomiske råderum. Det oplagte forsøg på crowdfunding virkede ikke. 

Tønnes puttede selv 50.000 kroner i produktionen. Og så hjalp Kulturregion Vadehavet gevaldigt til med 150.000 kroner efter Tønnes’ alternative pitch om »at iscenesætte den bedste jyske natur i en ny spændende kontekst«. 

‘The Last Padawan 2’ (Foto: Yannick Wolff)

Det endelige budget til filmen er dog stadig under en promille af, hvad de seneste Star Wars-film har kostet. 

»Det kan godt være, at det ligner en stor bombastisk Hollywood-film med et kæmpe crew og special effects-team, men den er lavet ligesom alle andre danske kortfilm. Lille hold og korte optagedage«, fortæller Jesper Tønnes om optagedagene ved Vadehavet, som i 12 dage i november 2019 var omdannet fra dragefestival og tyskerturisme til en galaktisk krigszone. 

Regnvejrsdage, ubarmhjertig vesterhavskulde, et terræn, hvor man skulle transporteres med traktor og forsøge at holde varmen seks timer i en bunker, var hård kost. Jesper Tønnes tabte adskillige kilo af de opslidende optagelser. Men det var det hele værd. 

Især med tanke på filmens klimaks ved Vadehavet, hvor jedi-lærlingen og inkvisitorens lyssværd endelig slår gnister i et perfekt ramt tidevand, som ligner noget fra den hammerdyre ’Rogue One: A Star Wars’, og hvis indfangelse af naturligt morgenlys ville få Terrence Malick ud i en sjælden glædesdans. 

»Slutscenen er resultat af Vesterhavet, der giver og tager«, som Jesper Tønnes formulerer det. 

Til daglig arbejder han som indspilningsleder på blandt andet den kommende Netflix-serie ’Kastanjemanden’ og den første dansksprogede Netflix-film ’Kærlighed for voksne’, og han har desuden været instruktørassistent på TV 2-serien ’Kemohjerne’ og ’Hvor kragerne vender’. 

Igennem bekendtskaber og kontakter i den danske filmbranche er det lykkedes Jesper at få etablerede skuespillere med i sin non-budget- og non-profit-film. Når Tønnes selv har hovedrollen, skyldes det, at flere af hans unge skuespillervenner ikke var klar til at kaste sig ud i mange uger med stunts og fægtetræning. 

Det er et gennemgående mønster, at ’The Last Padawan II’ kun er blevet til, fordi Jesper Tønnes i sidste ende laver alting eller det meste selv. Han har i flere år brugt sin fritid på at forberede manuskript og storyboard og siden stå for arbejdet i postproduktion. Filmens komponist Jonas Frederik og lyddesigner Martin Cederholm har dertil arbejdet et halvt år op til færdiggørelsen. 

»Hvis det her skal blive færdigt, må man bruge de værktøjer, man selv har. Så ender man med at sidde og lave lyssværd og rumskibe og lære sig selv en masse special effects«, siger Tønnes med et stort smil på læben og påstår desuden at have set lige så behind the scenes af Star Wars, som han har set filmene. 

Fanfilm – not so much 

George Lucas var næppe klar over, hvilket univers af uendelige fortællinger, han plantede med ’A New Hope’ i 1977. I dag bliver der dagligt uploadet vellavede Star Wars-fanfilm, som typisk digter videre på den kendte Skywalker-saga. 

’The Last Padawan II’ foregår i tiden mellem Episode III og IV, men Tønnes ser det ikke som en fanfilm. 

‘The Last Padawan 2’ (Foto: Yannick Wolff)

»Fanfilm er typisk ikke rigtige film. Der vil skaberne bag måske bare gerne slås med lyssværd eller lignende. Det var måske også der, det startede med den første film. Med toeren har vi hele tiden tænkt: Hvad nu hvis vi lader, som om det ikke er en fanfilm. Vi laver den som en Star Wars-film, men den kunne lige så vel foregå i et western eller samurai-univers«. 

Hvorfor lavede du så ikke en samurai-film? 

»Du fisker efter det, og jeg skal nok sige det højt: Der er jo mange gaver i at gå ind i Star Wars-universet. Den største er, at folk er interesseret i dit projekt fra start. Ring rundt, og så dukker folk frivilligt op i Stormtrooper-dragt i Blåvand, fordi det er deres drøm. 

Derfor har vi en produktionsværdi, der er langt højere, end hvad man ser normalt. Og vi havde formentlig ikke talt sammen, hvis ikke det handlede om Star Wars«. 

Hvem ejer Star Wars? 

At gå ind i Star Wars-universet er dog ikke omkostningsfrit. Ingen franchise har en lige så dedikeret fanbase af skabende lyse kræfter, men også en ekstremt destruktiv dark side. 

Først var det George Lucas, som med de tre prequels og grundlæggende ejerfornemmelser gjorde sig upopulær blandt sine tidligere disciple. Overdragelsen til Disney i 2014, overstregningen af de gamle fanfiction-bidrag og den seneste trilogi under Lucas Film-præsident Kathleen Kennedy har især udløst kvindehadsk kritik med Youtube-videoer under titler à la ’Kathleen Kennedy’s Feminism Ruined Star Wars’. 

Jesper Tønnes har også mærket modstanden hos den inkarnerede fanskare. 

»Der er tusindvis af kommentarer til den første film. Folk skriver lange anmeldelser og skiller den ad. De glemmer måske, at vi bare sidder og laver det i vores fritid. Vi er ikke Netflix«, fortæller Tønnes. 

»Lige så snart du laver et værk, så er det ikke dit længere. Så tilhører det publikum. I den kontekst tilhører Star Wars dem, der elsker det. Men omvendt kan jeg ikke være vred på dem, der har lavet de seneste Star Wars-film. For helvede, det er jo dem, der laver maden. Jeg vil ikke diktere, hvad de skal lave. De skal bare lave det!« 

Men hvornår føles noget som Star Wars? 

»Det handler om æstetik. Og ikke mindst en fortælletradition. Måden at lave sine helte på. Star Wars-heden er alt fra musik til kostumer. Det er mødet mellem Luke og Darth Vader. Ethvert eventyr skal have mørke. 

Og så er det ikke mindst enerådige, selvsikre kvinder som Carrie Fishers Princess Leia. Jeg har forsøgt at bringe faklen videre med rebelkarakteren Jax (spillet af Lisa Otto). Det havde været en kæmpe fail ikke at have en stærk kvindelig karakter!«, understreger Tønnes, som selv foretrækker George Lucas’ Star Wars-film – også prequels – i deres evne til at kommentere deres politiske samtid, som han mener er fraværende i den seneste trilogi. 

Efter ’The Last Padawan II’ er det oplagt, at titelkarakterens helterejse slutter med en sidste film. Fans skal imidlertid væbne sig med tålmodighed. Star Wars-filmene har ikke mindst været et middel til et større mål for Jesper Tønnes. Hans hail mary til den danske filmbranche, der nu må bære eller briste. 

»Det ville selvfølgelig være stort at blive retweetet af en kendt fra Star Wars-universet, som kommenterede, hvor fedt det var. Men jeg har ikke lavet det for at skabe film for de største. 

Dette projekt kan bevise mine kvaliteter som filmskaber. I stedet for at gå og lave, hvad der falder mig ind og måske håbe på en dag at få lov til at instruere noget for Ramasjang, så er det her min måde at vise, hvad jeg gerne vil lave, og hvor dygtig jeg er til det. Jeg vil bare gerne lave film og fortælle historier i Danmark – give folk en oplevelse, de ikke har set eller haft før«. 

’The Last Padawan II’ kan ses på YouTube fra lørdag den 18. september.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af