Keith Canisius

Dansk-amerikanske Keith Canisius er en vandhund. Fra debuten ‘Ferris Wheel Makeout’s fugtige artwork over albummet ‘Waves’ til hans to ‘Oceanic Voyage’-ambient-opsamlinger har hans output altid stået i hans eget stjernetegn: Fisken. Nu har han ligesom blandt andre Robyn og Peter Sommer lavet tretrinsraketten: Et album med to ep’ers tilløb, altsammen med de desværre udrydningstruede hajer som tematisk omdrejningspunkt.

Canisius kaster sin oprindelige støjrock-fascination af sig og ‘Beautiful Sharks’ er i stedet et euforisk, synth-syrligt sugar rush, der med berusende vellyd, futuristisk digitalslikkede og -manipulerede, pitchy vokaler, rumklangskvidrende dreampop-guitarer og melodisk tæft i spandevis er til at blive helt høj af. Og det måler sig fint med Canisius’ udenlandske lydslægtninge – M83 og Ulrich Schnauss.

Læs anmeldelse: Keith Canisius ‘This Time It’s Our High’

Otte af albummets tretten numre er i forskellige afskygninger gengangere fra ep-forløberne, der lokker på Bandcamp efter pay-what-you-want-princippet. ‘LSD’ og ‘Home by Five’ er strammet klædeligt op, mens ‘Where Did You Go All These Years’ og ‘Beach on My Mind’ virker uændrede. Til gengæld er både åbneren ‘Interesting Corners’ og ‘The Great White Shark’s tidligere herligt skæve lydbilleder begge kastreret og friseret lidt, måske for at passe bedre ind i albumsammenhængen.

Og trods lovligt kluntede trommeprogrammeringer her og der, er ‘Beautiful Sharks’ stadig en flot albumhelhed og i sig selv investeringsværdigt på grund af højdepunkter som det skønne, ordløse, afsluttende titelnummer, der føles som at lægge øret til en konkylie og opdage, at der er musik i den. Ep-sidevognene forbedrer kun prospektet om Canisius’ hajsafari, hvad enten man betragter dem som en luksusforsmag eller håndværkertilbuds-agtige booster-pakker, der kan udbedre de forbehold, man måtte have overfor albummet.

Keith Canisius. 'Beautiful Sharks'. Album. Saint Marie/Cosmos.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af