Kvindelige musikskabere modtager langt færre penge end mandlige kollegaer, viser ny undersøgelse fra Koda

Kvindelige musikskabere modtager langt færre penge end mandlige kollegaer, viser ny undersøgelse fra Koda
Mø. (Foto: Fryd Frydendahl)

I en ny undersøgelse sætter Koda, der administrerer rettigheder for danske komponister og sangskrivere, for første gang tal på, hvordan det står til med kønsubalancen i den danske musikbranche – det sker via Kodas første kønsstatistik.

Gennem Koda kan komponister, sangskrivere og musikforlag få betaling, når deres musik bliver spillet i offentligheden, og her viser organisationens statistik for 2019 en markant kønslig ubalance i indtjening. Kvinder udgør i forvejen kun 19 procent af medlemmerne, men heraf gik blot 10 procent af udbetalingerne til kvinderne – en andel, der er faldet med 20 procent, siden den toppede i 2012.

I den gruppe af musikskabere, hvor indtjeningen er allerstørst, er der endnu færre kvinder at spore. Af de 118 medlemmer, som i 2019 fik udbetalt mere end 400.000 kroner, var ni af dem, svarende til seks procent, således kvinder.

Kodas undersøgelse viser desuden, at kønsubalancen i udbetalinger er allerstørst på tv-området, hvor kvinderne kun modtog fire procent af det samlede beløb.

»Disse tal afspejler på ingen måde det omgivende samfund, og vi går glip af et umådelig stort potentiale og en masse talent, som kunne gavne udviklingen og konkurrencen i hele den danske musikbranche«, lyder reaktionen fra Kodas bestyrelsesformand, Niels Rønsholdt, i en pressemeddelse. Han mener, at der er brug for mere viden om problemet, for at man kan komme det til rods.

»Kodas data siger ikke noget om årsagerne til, at tingene ser ud, som de gør, men forhåbentlig kan de bidrage til behovet for at få det afdækket. For hvis vi som branche skal løse problemet, skal vi kende problemets rod. Hvad er barriererne for en mere jævn kønsrepræsentation i den skabende del af musiklivet? Hvad er det, der gør, at så få kvinder når toppen af indtægtsskalaen? Hvad er kulturelt, hvad er strukturelt, og hvor i kæden bor de egentlige forhindringer? Der er ingen tvivl om, at der skal sættes ind fra mange sider for at at komme denne helt utidssvarende skævhed til livs. Vi kan alle sammen gøre noget, og vi skal alle sammen påtage os et ansvar«.

Desværre er kønsubalancen i den danske musikbranche et velkendt problem, siger næstforkvinde i Kodas bestyrelse, Anna Lidell, i samme pressemeddelse:

»Tallene i Kodas kønsstatistik er på én og samme tid bekymrende og forventet. Vi har længe vidst, at det stod grelt til med kønsbalancen, og derfor er det også et af fire strategiske fokusområder i Kodas nye kulturstrategi. Vi har allerede gennem Koda Kultur investeret i projekter, der arbejder for at fremme den kvindelige repræsentation i musikken. Den indsats fortsætter vi, da en ændring kræver et langt sejt træk«.

Den samlede undersøgelse af Kodas kønsstatistik kan findes her.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af