Skaberen af ’13 Reasons Why’ forsvarer kontroversiel voldtægtsscene: »Det er bedre at tale om det«

Skaberen af  ’13 Reasons Why’ forsvarer kontroversiel voldtægtsscene: »Det er bedre at tale om det«
Devin Druid som Tyler i '13 Reasons Why'.

Spoiler for ’13 Reasons Why’ sæson 2.

Knapt var ’13 Reasons Why’s anden sæson landet på Netflix, før kontroversen omkring den omdiskuterede ungdomsserie blussede op på ny.

Serien, der handler om highschool-pigen Hannahs selvmord og klassekammeraternes efterfølgende sorg og skyldbearbejdelse – eller kyniske mangel på samme – blev sidste år mødt med kritik af bekymrede forældre og sårbare unge for at vise Hannahs selvmord i ublu grafiske detaljer. Men mens debatten om ’13 Reasons Why’s mulige glorificering af teenageselvmord fortsat ulmer, er det denne gang en relativt eksplicit voldtægtsscene, der har fået The Parents Television Counsil i USA op i det røde felt.

Hen mod slutningen af sæson 2 bliver outsideren Tyler seksuelt krænket af atleten Monty, der voldtager Tyler med et kosteskaft. Scenen er dybt ubehagelig, og serieskaber Brian Yorkey måtte ifølge eget udsagn til Vulture igennem lange diskussioner med producent Paramount og Netflix for at få lov til at beholde den i episoden. For det er vigtigt, at vi ikke vender det blinde øje til problematikken, mener Yorkey:

»Lige så intens som scenen er, og lige så stærke reaktionerne på den bliver, så er den ikke i nærheden af at formidle den fulde smerte, de mennesker, der rent faktisk udsættes for sådanne overgreb, oplever«, siger Yorkey til Vulture.

»Når vi taler om, at noget er ’ulækkert’ eller vanskeligt at se på, så betyder det ofte, at vi forbinder hændelsen med skam. Vi vil helst ikke konfronteres med følelsen. Allerhelst så vi, at den slet ikke sniger sig ind i vores bevidsthed. Det er derfor, den slags overgreb langt fra altid bliver meldt, og ofrene har så svært ved at søge hjælp. Vi på serien mener, at det er så meget bedre at snakke om tingene end at tie stille«, siger Yorkey.

Tyler og Monty i ’13 Reasons Why’ sæson 2.

Serieskaberen er endvidere overrasket over, at Tylers voldtægt har fået langt mere bevågenhed end scenerne i første sæson, hvor Hannah og Jessica voldtages af jock-tyrannen Bryce:

»Det virkede til, at Hannahs selvmordsscene overskyggede det faktum, at hun og Jessica blev voldtaget. Når Tylers scene bliver mødt med større backlash, og den kaldes ’forkastelig’ og ’klam’, så understreger det blot, at vi bliver nødt til at adressere, at overgreb på mænd af mænd også finder sted. Samtidig er jeg noget chokeret over, at den omtales som mere ulækker end scenerne med pigerne. Chokeret, men ikke overrasket«, siger Yorkey.

Inden for det seneste døgn er Netflix blevet opfordret til helt at sløjfe ’13 Reasons Why’ af The Parents Television Counsil, der mener, at serien er en »tikkende bombe« for teenagere, der kan blive enten forstyrrede af eller ligefrem inspirerede af serien til at se overgrebene som almindelige hændelser.

Streamingtjenesten er imidlertid efterhånden garvet udi YA-kontroverser: Foruden polemikken omkring første sæson af ’13 Reasons Why’ kom Netflix Original-filmen ‘To the Bone’ ligeledes i strid modvind sidste år for at stille anoreksi i et lidt for lyserødt skær.

Læs også: ‘To the Bone’ og ’13 Reasons Why’ går i flæsket på psykisk tabu i øjenhøjde med målgruppen – hvornår vil Hollywood følge Netflix’ eksempel?