Vetements-designer forklarer sin brug af udelukkende hvide modeller – Lorde kalder brandet »uncool«

Vetements-designer forklarer sin brug af udelukkende hvide modeller – Lorde kalder brandet »uncool«

Når snakken falder på Demna Gvasalia, hans brand og nye chefdesignrolle hos Balenciaga, kan de færreste i modebranchen få armene ned. Alligevel var der kritiske røster, der bemærkede, at catwalken var meget hvid, da Vetements viste sin AW17-kollektion under modeugen i Paris i februar.

I et nyt interview til The Telegraph forklarer den 35-årige georgiske designer dog, at han ikke selv opfattede den manglende etniske diversitet som et problem.

»Det er sjovt, at jeg, en tøjdesigner, skal lave et politisk statement om etnisk mangfoldighed i en tid, hvor Donald Trump måske bliver USA’s præsident. Vores kriterie for at vælge modeller var udelukkende baseret på en idé om forskellige karakterer. Vi havde meget forskellige typer, men Lotta (Volkova, stylist og model, red.), der arbejder med mig, vi kommer fra en kulturel baggrund, hvor [race] slet ikke er et emne. Vi har slet ikke det der med at tænke, at vi skal være politisk korrekte. Kritikken er nok på sin plads, men fra mit synspunkt så var det pigernes attitude, der var vigtig, ikke deres hudfarve eller oprindelse«, siger Gvasalia, der lige har fået et ekstra klap på skulderen, da Vetements er blevet udtaget til at afholde show under den parisiske haute couture-modeuge i starten af juli.

Vetements hypede DHL-t-shirt
Vetements hypede DHL-t-shirt

I interviewet afslører Gvasalia også, at de fleste af hans venner ikke har råd til at købe Vetements’ tøj, hvor selv en t-shirt kan koste flere tusind kroner, og et par jeans står til 8.000 kroner.

»I starten var det meget svært. Vi var meget små, og man skulle kæmpe med fabrikkerne om kvantitet, og de giver dig priser, der er umulige at arbejde med. Men mit ultimative mål er at kunne tilbyde forskellige ting, så folk, der ikke har råd til en læderjakke, kan købe en trench coat. Vi har den her regnjakke (sort med Vetement skrevet på ryggen), som jeg ser alle i, fordi den koster 1.500 kroner«, siger designeren til The Telegraph.

»Mine venner har ofte ikke råd til tøjet. Ligesom mig selv, jeg går i prototyperne, men jeg tror ikke, at jeg er crazy fashion nok til at købe de ting. Jeg vil hellere på ferie. Det giver mere mening. Ferier er vigtige. Ferier og kvalitetstid på sofaen«.

Interviewet kommer, efter at Lorde tidligere på ugen var ude med riven og kaldte Vetements for »uncool«. Højst sandsynligt fordi hun mener, at brandet er blevet for overeksponeret for hurtigt, så alle nu for eksempel går rundt i en DHL-t-shirt.

Da en anden bragte kontroversen omkring de hvide modeller på banen, kaldte Lorde det for et »tonedøvt og sørgeligt øjeblik«, inden hun dog slog fast, at hun er sikker på, at Gvasalia og co. allerede er klar over situationen og i gang med at skabe noget endnu bedre.

Læs også: Det er ikke tilfældigt, at Vetements er det hotteste brand lige nu, afslører nyt interview

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af