Kommentar: Googles event udstiller, hvor idéfattig techbranchen er lige nu

Kommentar: Googles event udstiller, hvor idéfattig techbranchen er lige nu
Googles nye styresystem Android M foran Googles hovedkvarter.

KOMMENTAR I denne uge præsenterede Google to nye smartphones – én lille, én stor – begge med variationer af samme navn. De præsenterede en ny tablet med tilhørende tastatur. Der var også en tv-accessory til streaming og gaming på dit fjernsyn.

Lyder det bekendt? Så er det nok fordi Apple lancerede produkter nogenlunde magen til for 20 dage siden. Læg dertil, at Google lancerer en familieplan til Google Play Music, der matcher Apple Musics familieplan på en prik. De lancerer en Nexus Protection Plan, der lugter umiskendeligt meget af Apple Protect.

Det her er ikke kun en kritik mod Google. Tendensen gennemsyrer tech-branchen fra inderst til yderst. Der er ingen, der tør lige nu. De store tech-producenter fedtspiller og kopierer hinanden på kryds og tværs. Det er ligesom i Jeopardy, når den førende spiller satser 200 kroner, fordi vedkommende ikke tør sætte noget på spil, selvom der er en klar grund til, hun er så langt foran.

Vil du have eksempler? Der er masser:

HTC lancerer inden længe smartphonen One A9, der ligner en iPhone 6 til forveksling – det samme har den kinesiske smartphoneproducent Meizu gjort med deres PRO 5.

HTCplanke
Hvad pokker er det nu, den ligner på en prik?!?

 

På indersiden ligner de fleste dyre smartphones med variationer af den samme gode processor, med skærme på enten lige omkring 5 eller 5,5 tommer og kraftfulde kameraer, hvis billeder man stort set ikke kan se forskel på. Det rækker videre: Både Apple og Facebook kopierer Flipboard og vil til at kuratere nyheder til brugere. Og sådan fortsætter tendensen.

Kritikken er mest af alt møntet på de helt store tech-selskaber, der – med enkelte undtagelser – tænker alt for meget på aktionærerne, spiller sikkert og gør det, som alle de andre også gør. Nu vil jeg ikke udnævne salig Steve Jobs til helgen, men han var om nogen mand for at tage syvmileskridt uden at frygte at jokke ved siden af. I 2007 grinte andre tech-giganter højlydt ad ham, da han lancerede den første iPhone – der er ingen, der griner nu. Analytikere grinte ad den første iPod, da den kom i 2001 – nu kan vi grine lidt igen, men ingen grinede op gennem nullerne. iPad’en: Samme historie.

Selvom det stadig i høj grad er Apple, der caller the shots og hyppigst bliver kopieret, er det ikke længere fordi, de er særligt nyskabende. Deres nye iPad Pro er stort set en kopi af Microsofts tablet-hybrid Surface, hvilket med megen præcision blev latterliggjort i 2012 af tegneserieskaberen Joel Watson.

Apppllee
Microsofts Steve Ballmer præsenterer Surface, mens Apples Tim Cook troller.

 

Til Googles event var der selvfølgelig også interessante og reelt nyskabende ting – Chromecast Audio var én af disse – og der er selvfølgelig også interessante takter hos konkurrenterne. Men i det store billede ligner de store tech-selskaber hunde, der jagter alle de samme biler. Umiddelbart tæller nuværende direktører af den kaliber Elon Musk fra Tesla og SpaceX og Evan Spiegel fra Snapchat, der har modet og kompromisløsheden til at prøve nye ting af.

Den udvikling, der trods alt stadig finder sted, kommer nedefra. Oculus (der siden er blevet opkøbt af Facebook) startede egenhændigt virtual reality-revolution. Pebble opfandt stort set smartwatches fra scratch med en af historiens mest vellykkede Kickstarter-kampagner.

Jeg har ikke svarene på, hvilken retning tech-producenterne skal gå i – hvis jeg havde, sad jeg nok ikke her. Men deres kaliber af mottos, der tæller alt fra ‘Think Different‘, ‘Move Fast and Break Things‘, ‘Be What’s Next‘ og ‘Inspire The World, Create The Future‘  lader Apple, Facebook, Samsung, Microsoft, Google og alle de andre uendeligt meget tilbage at ønske for tiden.

Læs også: Kommentar: Er Googles nye Nexus-modeller Androids chance mod Apples dominans?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af