Zentropa-boss Peter Aalbæk Jensen trækker sig tilbage – næsten

Zentropa-boss Peter Aalbæk Jensen trækker sig tilbage – næsten

I dag fylder Danmarks mest berømte og berygtede filmproducent, Zentropas Peter Aalbæk Jensen, 60 år, og i en pressemeddelelse fortæller han, at han vælger at benytte anledningen til at træde tilbage som direktør for det danske filmselskab.

Peter Aalbæk Jensen stiftede Zentropa sammen med Lars von Trier i 1992 og har spillet en afgørende rolle i dansk films udvikling de seneste årtier. Med sin anarkistiske, åbenmundede facon og sprælske ideer har han desuden været noget så sjældent som en producent, der ofte har stjålet mediernes overskrifter. De seneste år har han således ligget i åben krig med Det Danske Filmsinstitut, hvilket det billede, han har sendt ud med nyheden om sin tilbagetrækning, refererer til med instituttets direktør og bestyrelsesformand som havenisser i bunden (se det i sin helhed nedenfor).

Annonce

Allerede i 2009 trådte Aalbæk faktisk delvist tilbage – her overlod han chefstyringen af selskabet til producerne Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth samt juristen Anders Kjærhauge for selv at dedikere sig arbejdet med Zentropas internationale divisioner.

Det er en kendt sag, at Aalbæk dog ikke ligefrem var usynlig i den daglige ledelse af Zentropa siden, og heller ikke denne gang trækker han sig helt fra bygningerne i Avedøre, hvor han fortsætter som »menig medarbejder« under en kollektiv ledelse, der kommer til at bestå af de tre ovennævnte samt økonomichef Frederik Nemeth og distributionschef Rikke Ennis.

»Selv vil jeg fortsætte mit  virke som igangsætter af filmprojekter. Dette har jeg flirtet med i nogle år. Filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q og Jesper W. Nielsen og Søren Sveistrups ‘Der kommer en dag’ er de foreløbige færdige resultater. I år starter jeg  Birgitte Stærmose/ Kim Fupz Aakesons ‘Darling’ og Anders Morgenthaler/ Mikael Wulfs ‘Vejfesten’«, skriver han i pressemeddelelsen.

Aalbæk

Advertisement