’Swedish Dicks’: Viaplays første serie er en fuser

’Swedish Dicks’: Viaplays første serie er en fuser
2 6
Tv-serie
Hovedforfattere

Andrew Lowery

Medvirkende

Peter Stormare, Johan Glans, Vivian Bang, Traci Lords, Keanu Reeves.

Spilletid

To afsnit á ca. 23 min.

Premiere

Kan ses på Viaplay

Streaming-tjenesten Viaplays første egenproducerede serie, ’Swedish Dicks’, er en fuser. En komedieserie med vandede vittigheder og et krimiplot, det er svært overhovedet at fatte interesse for.

Peter Stormare, en af svensk films succesrige eksportnavne med mindeværdige roller i ’Fargo’ og ’Prison Break’, er øverst på rollelisten. Han spiller den lidt forhutlede eks-stuntmand Ingmar, der nu på bedste noir-facon har slået sig ned i Los Angeles’ skyggeside som privatdetektiv.

Bureauet har han valgt at kalde ’Swedish Dick’. Tø-hø. Den ene svenske private dick bliver dog hurtigt til to, da Ingmar får en umage makker. I seriens første afsnit får han en sag op under neglene, hvor en dj har fået stjålet sin computer af en anden dj. Eller også er det omvendt. Hvorom alting er, så ender det med, at den lidt tumpede Axel (Johan Glans), der tidligere har rejst verden tynd som feteret dj, vælger at indgå professionelt partnerskab med Ingmar. Mest fordi Ingmar økonomisk set er i knæ, og Axel kan indfri gælden med et indskud i virksomheden.

Med det umage makkerpar kluntet etableret i pilotafsnittet bumler ’Swedish Dicks’ stille og roligt af sted. Stormares tykke, svensk-engelske accent overforklarer i voice-over, hvad vi allerede kan se eller regne ud – men hvad er en detektivkomedie-serie uden en nihilistisk voice-over? Stormares er bare ikke særlig sjov, desværre.

Det viser sig hurtigt, at Axel har meget at lære, hvis han skal kunne begå sig som privatdetektiv i Los Angeles. Ingmar må stramme sig an og grave dybt efter de pædagogiske evner, når den ubehjælpsomme Axel skal lære både at affyre et skydevåben og køre bil. Hvem har måske nogensinde hørt om en cyklende privatdetektiv?

Den svenske standup-komiker Johan Glans er ad flere omgange kåret til Sveriges sjoveste mand, hvorfor det også gentagende gange gør decideret ondt at se ham forfalde til doven slapstick her i ’Swedish Dicks’. Som når Stormares brovtne Ingmar kyler et sæt nøgler lige i ansigtet på Glans’ Axel, eller han får hovedet i klemme i en elektrisk bilrude. Seriøst?

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay

I bi- og gæsteroller kaster henholdsvis Traci Lords og Keanu Reeves lidt tiltrængt stjernestøv over serien. Lords spiller Ingmars stålsatte konkurrent med velturneret, spydig spot, mens Reeves kortvarigt optræder som spøgelset af stuntkollegaen Tex, hvis mystiske dødsfald hjemsøger Ingmars samvittighed.

Samspillet mellem Stormare og Glans er bedst, når de to får lov at udfolde sig på modersmålet. Her bliver det helt hyggeligt at se de to umage klodrianer ping-ponge snabbt uden om den åbenlyse sprogbarriere. Det lykkedes mig dog aldrig at finde logikken i, hvorfor de ikke hele tiden, men kun af og til, taler svensk sammen. Det virker, som om Viaplay på én og samme gang vil tilgodese et specifikt skandinavisk og et amerikansk publikum, men ender med at sætte sig gumpetungt lige midt imellem to stole.

Manuskriptforfatter Andrew Lowerys papirtynde krimiplots i ’Swedish Dicks’ er jammerligt ligegyldige: En blind ægtemand, hvis kone er ham utro, en stjålen dj-laptop og en bortkommen USB-dongle med hemmelige dokumenter fra et reklamebureau. Nok er Peter Stormares lange, sørgmodige deadpan-fjæs og Johan Glans’ overdrevne øjenbrynmimik et sjovt match, men det i sig selv gør langtfra en god komedieserie.

Kort sagt:
Hvis krimikomedien ’Swedish Dicks’ er repræsentativ for Viaplays evner udi egenproducerede serier, behøver hverken Netflix, Amazon eller HBO at bekymre sig. Kemien mellem Peter Stormare og Johan Glans, de to svenske privatdetektiver, er sådan set hyggelig nok, men humoren er fad falden-på-halen-komik af værste skuffe.

Anmeldelsen er baseret på de fire første afsnit.

Advertisement