’Office Christmas Party’: Jason Bateman, Jennifer Aniston og Kate McKinnon varmer julehjertet

’Office Christmas Party’: Jason Bateman, Jennifer Aniston og Kate McKinnon varmer julehjertet

Julekomedien er en notorisk svær subgenre at bide skeer med – bare spørg folkene bag de aktuelle filmfadæser ’Bad Santa 2’ og danske ’Undercover’, der med dovne vægtninger af generiske lortejokes over reel julesatire ikke just har bragt velsignet bud i biografmørket.

Lige siden gode gamle James Stewart fandt meningen med livet i den ultimative juleklassiker ’It’s a Wonderful Life’ i 1946, har filmstudierne hvert år kæmpet om publikums gunst med bjældeklang og højtidspjank. Og man forstår dem godt: I 1990 blev ’Alene hjemme’ et monsterjulehit og verdenshistoriens dengang tredje mest sete film, mens romancen ’Love Actually’ fra 2003 indspillede for næsten 250 millioner dollars trods semi-lunkne anmeldelser og fortsat kan trække fulde huse til årlige særvisninger (så sent som i denne uge i Cinemateket i København).

’Office Christmas Party’ kommer ikke til at matche disse succeser, men er dog gud ske tak og lov heller ikke i nærheden af ’Undercover’s fæle bundskraberniveau. I stedet leverer instruktørduoen Josh Gordon og Will Speck præcis, hvad man forventer ud fra filmens festglade trailer: Apokalyptisk-amerikaniseret julekaos på kontoret, tilsat et par SNL-veteraner, obligatorisk sæsonbaseret fladpandehumor og hverdagsantihelten Jason Bateman som vildskabens godmodige anker.

Batemans Josh arbejder for den velmenende, men umodne Clay Vanstone (T.J. Miller fra ’Silicon Valley’), som sammen med sin jernsøster Carol (Jennifer Aniston i spydigt bad gal-humør) har arvet farmands landsdækkende it-virksomhed, Zenotek. Clay er ved at køre sin afdeling i økonomisk sænk, så da Carol truer med at lukke ham ned og fyre alle kontorets ansatte, må der tages drastiske metoder i brug for at hale en potentiel pengetung forretningspartner, Walter Davis (Courtney B. Vance), i land og redde dagen.

Josh og Clay vil holde kontorjulefrokosten over dem alle for at overbevise Walter om Zenoteks vinderånd, og ’Office Christmas Party’ peger herigennem fingre af de store amerikanske firmaers omsiggribende tendens til at droppe tidligere tiders vilde julefrokoster til fordel for mere ædruelige kontorarrangementer, fri for skandalerisiko og sagsanlæg.

Men skal der være fest, så lad der være fest, og selvfølgelig indfrier Zenoteks løsslupne medarbejdere samtlige firmajulefrokostfordomme om kollegasex og smadret inventar, i takt med at løjerne spinder hastigt ud af kontrol.

Filmens øvrige persongalleri tæller en vifte af komedieskuespillere fra Olivia Munn som tech-geni og Sam Richardson som dj-aspirant til Saturday Night Lives Kate McKinnon og Vanessa Bayer som henholdsvis kikset HR-regelrytter og ensom, enlig mor. Af disse er forventningerne på forhånd størst til McKinnon, som dominerede underholdningsfladen under den amerikanske valgkamp med sine geniale Hillary-parodier for SNL, men som endnu ikke har fundet det rette afløb for sit komiske geni på film: Hendes ’Ghostbusters’-rolle i sommer var momentvis sej, men ikke udpræget sjov.

Som token kontor-freak lykkes det heller ikke helt McKinnon at hive alle sine scener hjem, men skønt hendes skæve repliklevering og ekspressive mimik stadig synes bedre egnet til det korte sketch-format, har komikeren et umiskendeligt nærvær foran kameraet, der er svært at modstå. Ikke mindst når hun iføres uklædelig julesweater – et umådeligt billigt visuelt julefilmtrick!

’Office Christmas Party’ er vennerne Bateman og Anistons femte film sammen, og selvom de ikke deler meget tid på lærredet denne gang, løber samme joviale tone igennem filmen, der også karakteriserede ’Horrible Bosses 1 + 2’, og ’The Switch’ (ligeledes af Josh Gordon og Will Speck). Det ’batiston’ske’ (?) filmunivers dypper gerne tæerne i fræk sort humor og let samfundssatire, men som hovedregel må kynisme og kapitalister altid se sig besejret af feel good-vibes.

Det er en art amerikansk folkekomedie, der ikke falder i alles smag, men særligt efter ’Bad Santa 2’s frastødende oldtids-mandehørm i sidste uge, er det befriende at grine ud under mere jovialt samlende forhold og i selskab med et cast, der tydeligvis også har haft en fest bag kameraet, og ikke stinker langt væk af desillusioneret kommerciel desperation (*host* Billy Bob Thornton *host*).

Ligesom førnævnte ’Alene Hjemme’ (og ’Bad Santa 2’) er ’Office Christmas Party’ desuden hensat Chicagos snedækkede gader, der uanset om de lægger asfalt til julefilm, Christopher Nolans ’The Dark Knight’ eller Sam Mendes’ gangsterdrama ’Road to Perdition immervæk udgør en djævelsk stemningsfuld location osende af grandios, midtvesten-murstenstung americana-nostalgi. Og den nostalgiske nerve kan man naturligvis ikke få nok af til jul.

Der er visse irriterende sten i risalamanden: Batemans milde hverdagsmand er en kende for anonym, bamsede T.J. Miller mangler komisk pondus for at løfte Clay over det traditionelt bøvede, og instruktørerne synes at frygte akavede pauser i en grad, at der konsekvent læsses på med random, vulgære opråb fra biroller i baggrunden eller ivrige referencer til andre (bedre) film i det øjeblik, en dødbold lander (blandt andre ’Die Hard’, ’Pretty Woman’ og ’The Fast & The Furious’).

Det er dermed med nød og næppe, at ’Office Christmas Party’ sniger sig op på de fire stjerner, men i den søde juletid må der som bekendt gerne gives lidt ved dørene.


Kort sagt:
’Office Christmas Party’ oser ikke af klassikerpotentiale, men oven på dette års stinkende kyniske julefilmsfadæser ’Undercover’ og ’Bad Santa 2’ varmer Jason Bateman, Jennifer Aniston og Kate McKinnons festløjer alligevel vinterhjertet med traditionelle feel good-vibes og taknemmelige grin.

Spillefilm. Instruktion: Josh Gordon, Will Speck. Medvirkende: Jason Bateman, Olivia Munn, T.J. Miller, Jennifer Anniston, Kate McKinnon, Courtney B. Vance, Jillian Bell, Abbey Lee . Spilletid: 105 min.. Premiere: Den 8. december
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af