’United States of Love’: Film om fire kvindeskæbner er en visuel genistreg

’United States of Love’: Film om fire kvindeskæbner er en visuel genistreg

Polske Tomasz Wasilewskis rislende kolde undersøgelse af fire kvinders søgen efter kærlighed i et Polen anno 1990 er en knugende filmoplevelse fuld af ensomhed, fortærende begær og ugengældt kærlighed. Omvendt er hvert eneste billede i ’United States of Love’ i sig selv så brillant komponeret og eklektisk farvesat, at du uden besvær kunne klippe det ud, ramme det ind og hænge det op på din væg.

Alt synes at køre i fragmentarisk ring her i Wasilewskis tredje spillefilm, der hjemtog en Sølvbjørn for bedste manuskript ved dette års Berlinale. Meget af handlingen udspiller sig i eller omkring et labyrintisk boligkompleks i endeløse nuancer af betongrå. Vi møder kvinderne Agata, Iza, Renata og Marzena, der enten har familiære, kollegiale eller nabomæssige bånd til hinanden. Filmen skifter så at sige synsvinkel fra kvinde til kvinde, og første fjerdedel er således centreret omkring Agata, der driver en videoudlejningsbiks i ejendommens kælder og er håbløst forelsket i den lokale præst.

Skolerektoren Iza har haft en affære med en gift mand igennem en del år, men da hans kone dør, fornemmer Iza en dalende interesse fra hans side. Izas søster Marzena er travl aerobicinstruktør, men drømmer om at bryde igennem som model. En fotograf har tilbudt at tage nogle billeder af hende, men har han helt rent mel i posen? Endelig er der den midaldrende og forsagte skolelærerinde Renata, der opsiges efter mange år i faget. Hun fordriver det meste af sin dag med at udspionere opgangsgenboen Marzena, hvem hun synes nærmest besat af.

Ingen er altså tilnærmelsesvis lykkelige i ’United States of Love’, hvor hungren efter kærlighed og succes trækker alle ned i sølet. Som Agata med det intense blik og flot touperede hår, der på behørig afstand følger efter den smukke, unge præst. Helt ind i baderummet, hvor hun sniger sig til et syn af hans nøgne bagdel i bruseren, blot for at haste hjem og kaste sig frådende over ægtemanden Jacek, hvem hun ellers afskyr. Efter akten krøller hun sig sammen til det bare ingenting, og (selv)leden står malet i ansigtet på hende.

Eller som Renata, filmens mest interessante karakter, der fingerer et fald på trappen med sit fyldte indkøbsnet, netop da Marzena er på vej op. Marzena hjælper selvfølgelig, og Renata nærmest skælver ved den blotte berøring fra den beredvillige genbo, der aldersmæssigt kunne være hendes datter. Er Renata forelsket i den smukke, unge kvinde? Ville hun ønske, at Marzena var hendes datter? Wasilewski tilbyder igen åbenlyse svar, men præsenterer blot fragmenter af fire kvindeliv i overgangen fra sovjetstat til selvstændighed.

Bag kameraet og de mesterlige billeder står den rumænske filmfotograf Oleg Mutu, hvis navn du bør bide mærke i. Mutu har både fotograferet Guldpalmevinderen ’4 måneder, 3 uger og 2 dage’ og ’Beyond the Hills’; begge instrueret af Cristian Mungiu og begge visuelt særegne og uforglemmelige filmværker.

I ’United States of Love’ dyrker Mutu først og fremmest tableauet. Billederne er drænede for mættede farver og efterlader de fire kvinder i kølige og næsten utilgiveligt lyse rum med tanke på deres lyssky affærer og mørke begær. At se Agata, Iza, Marzena og Renata tabe i kærlighed og livet igen og igen i udvaskede pastelfarver bliver nærved en for distancerende stiløvelse.


Kort sagt:
’United States of Love’ er en knugende kølig fortælling om fire kvindeskæbner i Polen i kølvandet på Murens fald. Set gennem filmfotograf Oleg Mutus optik er filmen slet og ret en visuel genistreg.

Spillefilm. Instruktion: Tomasz Wasilewski . Medvirkende: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz, Tomek Tyndyk. . Spilletid: 105 min.. Premiere: Den 8. december
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af