‘The Family’: Netflix’ nye dokumentarserie om hemmelig organisation er skræmmende godt tv

‘The Family’: Netflix’ nye dokumentarserie om hemmelig organisation er skræmmende godt tv
‘The Family’
5 6
Dokumentarserie
Instruktion

Jesse Moss

Spilletid

5 afsnit á 45 min.

Premiere

Kan ses på Netflix

Den mest magtfulde organisation i USA opererer langt væk fra offentlighedens søgelys.

Hvert år i Washington afholdes den traditionsrige National Prayer Breakfast, hvor amerikanske politikere og erhvervsfigurer samles i et trosfællesskab på tværs af politiske overbevisninger. Det er en sammenføring af business og belief, men bønner er alligevel ikke det eneste, der bliver delt over morgenkaffen.

Skræmmende nok viser fællesskabet bag National Prayer Breakfast sig at have gang i en hel masse bag lukkede døre. For religiøs trofasthed er åbenbart den bedste måde at infiltrere og påvirke magten.

I en fem afsnit lang dokumentarserie, baseret på bøgerne ’The Family’ og ’C Street’ af graverjournalisten (og for en kort stund broder i fællesskabet) Jeff Sharlet, lukkes vi ind i en åben hemmelighed. Et netværk af mænd, der mener, de er udvalgt af Jesus til at opvarte, støtte og guide politikerne.

Mændene vil ikke have deres navne frem, og deres mangeårige leder Doug Coe var kendt som Amerikas mest magtfulde mand, som ingen kunne navnet på.

Alligevel stiller flere af fællesskabets medlemmer op til spørgsmål i Jesse Moss’ dokumentarserie, for de er trods alt stolte af deres arbejde. De er åbenlyst stolte af de bedrifter, de mener at have gjort i Jesu navn. Sjældent har man set skurkene fylde så meget i en dokumentar, der river tæppet væk under dem, og det er vildt fascinerende.

Gruppens forståelse af kristendommen og Bibelen viser sig at være meget selektiv. Deres håndbog bærer titlen ’Jesus’ og indeholder kun de steder i Bibelen, hvor Jesus er med.

Cole og Reagan.

Selv beskriver de deres opgave gennem den bibelske lignelse om ulven og fårene. Mens alle snakker om de stakkels får, kigger de mod ulvekongen. Den naturlige konge, der med hele landet under sig har brug for omsorg. Det er her, de kommer ind.

Man bliver nemt opslugt af historien om The Family. Jeff Sharlet beskriver sin tid i det fraternity-lignende hus i Washingtons yderkanter, hvor unge mænd bliver indført i sagen, og dokumentaren har fået imponerende adgang til mange forskellige kilder. Siden da har han dedikeret sig til at afdække The Family og kæmper for at afsløre deres indflydelse.

Vi møder en bred vifte af fortalere og modstandere, og gennem de fem afsnit fortæller Jesse Moss’ dokumentar flot om rejsen fra en from nordmands idé om et religiøst fællesskab til en organisation, der forsøger at opnå global dominans med deres Messias-lignende Trump ved roret. Serien bærer præg af Alex Gibneys rolle som executive producer og minder på mange måder om instruktørens egen nervepirrende udforskning af Scientology i ’Going Clear’.

’The Family’ er en uhyggelig, uafrystelig serie, der stiller spørgsmål ved vores accept af status quo. Hvordan kan denne gruppe blive ved med at udøve deres magt uforstyrret? Hvad er deres endemål? Er de ligefrem bagmændene bag loven om dødsstraf til homoseksuelle i Uganda og de konservative vinde, der blæser over Europa?

Det er skræmmende godt tv. For som lederen af organisationen Doug Coe selv sagde engang: »Jo mere usynlige vi er, desto mere indflydelsesrige bliver vi«.


Kort sagt:
Netflix’ ’The Family’ er en velfortalt dokumentarserie, der kaster lys over en åben hemmelighed om USA’s mest magtfulde politiske organisation.

Læs også: Her er efterårets mest ventede serier

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold