De bedste accessories til dit streetwear-look – fra fodboldhalstørklæder til kirurgmasker

Modens omfavnelse af streetwear-kulturen har også medført flere uventede accessories. Vi zoomer ind på fem af slagsen.
De bedste accessories til dit streetwear-look – fra fodboldhalstørklæder til kirurgmasker

I en branche, der på den ene side konstant søger fornyelse og overraskelsesmomenter, og på den anden side er enormt cirkulær og kommercielt traditionel, ligger kilden til positiv opmærksomhed ofte i kombinationen mellem elementer, vi ikke typisk associerer med hinanden.
Det handler om kontraster og nyfortolkning. Det er især blevet tydeligt de seneste par år, hvor streetwear og high fashion i højere og højere grad er smeltet sammen, og hvor brands som Vetements udvisker grænserne for, hvad kunst, komik, mode og luksus er.

Den udvikling har bragt en del uventede accessories ind i modebilledet. Ting som streetwear-brands har været hurtig til at omfavne – fra fodboldhalstørklæder til kirurgmasker.

Her er de fem bedste accessories til dit streetwear-look.

Fodboldhalstørklæder

Fodboldhalstørklæder er et af de der items, som få havde forudset skulle indtage modeverdenen. Ikke desto mindre, er de farvestrålende, kunststofs tørklæder at finde på hylderne – side om side med minkpels og silkekjoler – i modeverdenens ypperste retailers; fra Colette Paris til Barneys New York.

Da Vogue, i oktober sidste år, forudsagde fodboldhalstørklædets ankomst til modeverdenen, var der mange der rynkede på næsen – og det var på trods af at COMME des GARCONS allerede havde fremvist deres bud helt tilbage 2013. Men nu er halstørklædet, takket være Gosha Rubchinskiy og Vetements, så integreret i modebilledet, at selv de mest konservative designere har leget med lidt med trenden.

Eksempler:
torklaede_gosharubchinskiy
Gosha Rubchinskiy
Selv om han ikke var den første til at inkorporere det karakteristiske fansymbol i sine kollektioner, så var det den russiske designer, der for alvor bragte fodboldhalstørklædet ind i den etablerede modeverden.
Tørklæderne er udsolgt de fleste steder, men kan findes på reselling-sider som Grailed.

torklaede_astridandersen
Astrid Andersen
Også danskeren har taget fodboldhalstørklædet til sig. Med sit bud har hun dog taget skridtet videre og givet trenden hendes eget, orientalsk-inspirerede præg ved at benytte en blanding mellem silke og polyester i et sølv og limegrønt metallisk look.
545 kr. hos Matches.com

torklaede_costalamel
Costalamel
Det barcelonske kunstnerkollektiv og mode, og de har lavet et fodbold inspireret halstørklæde med det melankolske statement ‘Life’s Temporary’ påskrevet i gotisk skrift. Halstørklædet er limited edition, hvilket betyder at det kun er produceret i 249 eksemplarer.
140 kr. hos Costalamel

Utility-bælter

Siden athleisure-bølgen skyllede ind over moden for et par år siden, har især arketypen på den modebevidste mand skiftet sine oxfordskjorter og brogues ud med hoodies og sneaks.

Transformationen er efterhånden nået til et stadie, hvor den næppe kan kategoriseres som en egentlig tendens i dag. Men dens eftermæle har givet øget opmærksomhed til brands som Nasir Mazhar, Stone Island og Acronym, der tager sports- og tech-wear til nye højder med stålbelagte letvægtsjakker, varmefølsomme materialer og teknologisk snilde, som er det amerikanske militær værdigt.

En af de micro-trends, der er kommet ud af udviklingen, er utility-bælter – altså bælter der gør brug af eller er inspireret af teknologi, som normalt bliver brugt til sikkerhedsforanstaltninger under eksempelvis klatresport. Det er en trend, som alle fra Acne Studios til Off-White er hoppet med på.

Eksempler:
baelte_offwhite
Off-White
Med Virgil Ablohs ‘Tie Down Industrial Belt’ bliver sikkerhedselementet ret tydeligt, for påskrevet på siden af bæltet står »5400 lbs Weight Securing System«. Bæltet virker til at være inspireret af de remme, som bruges til at spænde baggage fast på taget af biler, og det har været at finde overalt på Instagram i de seneste måneder.
1.135 kr. hos Off-White

baelte_norse
Norse Projects
Mærket er kendt for deres genkendelige take på skandinavisk minimalisme – en æstetisk indgangsvinkel der også er tydelig i deres bud på utility-bæltet. Det subtile bud på en opmærksomhedskrævende trend.
350 kr. hos Norse Projects

baelte_alyx
Alyx
Det var Matthew Williams’ hypede mærke, der for alvor tog de avancerede lukkemekanismer ind i high fashion. Det gjorde han med de konstant udsolgte og behændigt navngivne ‘Rollercoaster’-bælter. A$AP Rocky kan blandt andre nævnes som fan af bæltet, der netop er blevet sat til pre-sale igen.
2.110 kr. hos Antonioli

Statement-sokker

Året er ved at være ved vejs ende og skulle man koge mode anno 2016 ned til ét ord, ville det være ironi. Hvor farverige sokker førhen har været forbeholdt kiksede folkeskolelærere og småbørn, har modeverdenens uhæmmede grænsesøgen også i dette tilfælde gjort det ‘grimme’ til et fashion-statement.

Det startede med den hvide tennissok, der traditionelt har været repræsentant for alt andet end mode. Sammen med badesandalen fik den dog et helt nyt liv, som følge af blandt andet normcore-bevægelsen. Der gik dog ikke ret længe, før et par hvide sokker ikke var nok til at fange modefolkets opmærksomhed.

Designere som Henrik Vibskov og Gosha Rubchinskiy hev sportssokken ind i deres kollektioner og tilplastrede dem med grafiske elementer. Vetements tog selvfølgelig skridtet videre, gav sokkerne stilethæl på og ændrede dermed fokus. Det var det med kontraster.

Eksempler:
sokker_acoldwall
A-Cold-Wall
Brandet ligger i gråzonen mellem streetwear og high fashion, og betragtes af mange som et af herremodens mest lovende navne. Deres bud på trenden er et af de mere sikre valg med minimalistiske grafiske elementer og velbalancerede farver.
160 kr. hos SSENSE

sokker_henrikvibskov
Henrik Vibskov
Den danske designer har i den grad taget sokketrenden til sig. Vibskov leger med futuristiske mønstre og opmærksomhedskrævende farvepaletter, perfekt til at spice et enkelt outfit op. Det hele ligger i detaljerne.
170 kr. hos Henrik Vibskov Boutique

sokker_gucci
Gucci
Siden den ellers ukendte designer Alessandro Michele overtog rollen som kreativ chef hos Gucci i begyndelsen af sidste år, har han med sit farverige og magiske univers tilført brandet et ordentligt skud ny energi. Her legemliggjort i en sok med broderet tigermotiv.
670 kr. Gucci

Masker

Når streetwear-giganter som Supreme inkluderer masker i deres kollektioner, kan det virke lidt formålsløst. Men seks ud af ti af Supremes butikker ligger i Japan og netop der er masker big business.

Der har det i årtier været forholdsvist normalt at tage maske på for at mindske smittefare, og i Beijing blev der for nylig erklæret undtagelsestilstand på grund af ekstrem forurening.

Det var i virkeligheden kun et spørgsmål om tid, før modeverdenen hoppede med på vognen og gjorde ansigtsmasken fashionabel. For nyligt viste designeren Yin Peng en kollektion under navnet ‘Smog Couture’ under Mercedes-Benz China Fashion Week, hvor alle modellerne havde en form for maske på.

Det illustrerer den seriøsitet, der er omkring emnet i store dele af Asien. Asiatiske rappere og K-popstjerner som Keith Ape og G-Dragon viser desuden, at man sagtens kan lægge internettet ned iført en kirurgmaske.

Eksempler:
maske_marceloburlon
Marcelo Burlon
En anden ting, som har bidraget til maskens synliggørelse i modesammenhæng, er det amerikanske hiphopmiljøs kærlighed til gaderæs på motocross og ATV. Der er faktisk opstået en decideret subkultur, som flere af A$AP Mob-medlemmerne dyrker, og som er tydelig refereret i blandt andet Kanye West og Travis Scotts musikvideoer. Marcelo Burlon har helt tydeligt hentet inspiration herfra.
1.445 kr. hos Farfetch

maske_burton
Burton Snowboards
Brandet har samarbejdet med alle fra Colette og Carhartt til Playboy og streetart-kunstneren Futura. Burton laver tøj og accessories til pisterne, og deres udvalg byder selvfølgelig på et væld af masker og ansigtsbeklædninger.
245 kr. hos Burton

masker_nasirmazhar
Nasir Mazhar
Den engelske designer er en af dem, der lægger sig i den ensomme gråzone mellem reel kunst og praktisk påklædning. Med sin knap 5.000 kroner dyre, håndlavede ‘Crackle Mask’ er der næppe nogen, som mistænker dig for at bære smittefare uden sans for stil.
4.440 kr. hos Nasir Mazhar

Pins

Både pins, badges og patches er accessories, der igen har fundet sin plads i modebilledet. Og det er der ikke så meget at sige til, for hvis der er en inspirationskilde, som går igen årti efter årti for designere i både high-end og streetwear, så er det 70’erne og 80’ernes punkkultur.

Hvor store franske modehuse som Chanel og Dior i noget tid har eksperimenteret med brochelignende accessories, så er det i de seneste år, hvor skatemærker som Dime og Supreme har lavet selvironiske og småprovokerende statement-pins, at tingene for alvor har taget fart.
Siden er der opstået dedikerede pin-brands som Pintrill og Pin Drop NYC, hvor førstnævnte har lavet samarbejder med alt fra musikere som Major Lazer og Theophilus London til internetfænomener som Fuck Jerry og Buzzfeed.

Eksempler:
pins_rsvp
RSVP Gallery
Bag konceptbutikken står de Kanye West-affilierede kræfter: Dj’en og A&R’en ‘Don C’ Crawley, fotografen Marc Moran og sidst, men ikke mindst Virgil Abloh, manden bag Off-White. Butikken adskiller sig ved at være ekstremt varieret i sit udvalg og har eget in-house brand af samme navn.
85 kr. hos RSVP Gallery

pins_georgiaperry
Georgia Perry
Det er et dedikeret accessories-brand, hvis udbud af pins, ud over pizzaslices og læbestift, byder på tegneserieagtige afbildninger af kendte ansigter – fra Frida Kahlo til Rihanna og Drake.
245 kr. hos Georgia Perry

pins_oamc
OAMC
Selv om det var streetwear-kulturens flabede energi, der endeligt gav badges og brocher deres renæssance, så har trenden også bragt nogle mere stilrene bud med sig, herunder disse versioner fra OAMC i sterlingsølv og sort- eller hvidbelagt messing.
160 kr. hos Union

Læs også: 15 gaveideer til hende, der ikke har skrevet ønskeliste

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af