S U R V I V E: ‘Stranger Things’-komponisters bandnostalgi er mere form end indhold

S U R V I V E: ‘Stranger Things’-komponisters bandnostalgi er mere form end indhold

Nostalgi kan komme i mange former. Den kan være refleksiv, kritisk, oplivende og eskapistisk. Med nostalgien kan man sætte lys på nutiden ved at spejle sig i fortiden, mens man i andre tilfælde kan glemme nutiden for i stedet at svælge i fortiden.

Ligegyldigt hvad er nostalgi en stærk følelse: Af historicitet, af længsel, af kærlighed.

Det var nostalgien, der i ekstraordinær grad drev Netflix’ hitserie ’Stranger Things’, årets vel nok største seriesensation, frem. Kærligheden til horrorgenren og 80’ernes adventure-film var tydelig og arven fra Steven Spielberg og John Carpenter til at tage og føle på. Det fundament understøttede synthesizer-troldmændene Michael Stein og Kyle Dixon med det effektive og tilbageskuende soundtrack.

Stein og Dixon udgør halvdelen af den texanske synthkvartet S U R V I V E, der med ’Stranger Things’-virakken i baghånden for alvor har fået en god mængde opmærksomhed og hype op til udgivelsen af deres andet album, ’RR7349’.

S U R V I V E benytter sig ligeledes tykt af nostalgien. De tryller sig tilbage til dengang, synthesizeren var ny og uudforsket og blev pioneret af navne som Tangerine Dream, Vangelis og Jean Michel Jarre, der skabte sig hele musikkarrierer ud af instrumentet. Dengang var det lyden af fremtiden, mens det i dag er en lyd, der peger tydeligt tilbage. Det er med andre ord en retrospektiv futurisme, kvartetten folder ud her.

Men kan ’RR7349’ så leve op til de forventninger, som ’Stranger Things’-succesen har ført til? Desværre ikke.

Musikken på ’RR7349’ løsriver sig sjældent fra de forbilleder, den søger. De ni instrumentalnumre fremstår mest af alt som efterligninger, og de enkelte temaer reduceres til konturer, der sjældent er så stærke, at de tåler at stå for sig selv.

Der lægges ellers godt ud med ’A.H.B.’, der slanger sig fra spændstige vers over et spændingsmættet groove til udstrakte klangflader i halvt tempo. Og halogenlamperne blinker i takt til den smældende trommemaskine i et nummer som ’Wardenclyffe’, der har en hymneagtig kvalitet over sig med sin bastante, gradvise opbygning og sit arpeggio-tema, som tangerer det poppede og med lidt god vilje kan sende tankerne hen mod Gorillaz’ ’Empire Ants’.

Men på albummets afdæmpede momenter som de ambiente ’Other’ og den helt percussionløse og minimalistiske ’Low Fog’ bliver henvisningerne til John Carpenters soundtracks så tydelige, at man helt mister interessen, ligesom ’Sorceror’ for åbenlyst peger mod Tangerine Dreams eget score til filmen ’Sorcerer’.

Den afsluttende ’Cutthroat’ har et tema, der kunne være en science fiction-film værdig, og som fortjener at blive blæst helt op. Men gruppen leverer det stadig for afdæmpet og tilbageholdent.

Det er albummets største problem. At ’RR7349’, selv når det folder de store lydlandskaber ud, stadig føles spartansk og underspillet. Som om gruppen ikke giver los. Som om kontrasterne kunne være langt større. Som om det er baggrundsmusik, man ikke skal lægge alt for meget mærke til.

Hvor det sidste ville være en force for en films lydside, så er det en svaghed, når det gælder et selvstændigt instrumentalalbum, der fører sig frem på synthesizerens store spændvidde.

’Stranger Things’-entusiasterne vil nok finde et par lyse momenter i de åbne lydbilleder og modulerede melodier på ’Dirt’ og ’Copter’, der læner sig mere op ad soundtrackets skumle håbefuldhed. Men overordnet fremstår ’RR7349’ som et uinteressant nostalgitrip, der er mere form end indhold.

En stor del af fascinationskraften ved ’Stranger Things’ var, hvordan den antydede mysteriet. Den gav os korte glimt af dybet under overfladen og gav os langsomt de små brikker indtil det fulde billede stod samlet.

Den ulmende stemning af uro og uvished formidlede soundtracket også på forbilledlig vis, men på ’RR7349’ når S U R V I V E ikke længere end til blot at kradse i overfladen.


Kort sagt:
Michael Stein og Kyle Dixon stod for det fremragende soundtrack til ’Stranger Things’, men som halvdelen af S U R V I V E kradser de kun i synth-nostalgiens overflade.

Læs også: Savner du ‘Stranger Things’? Her er syv fede soundtracks i samme musikalske univers

S U R V I V E. 'RR7349'. Album. Relapse.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af