Spotifys Discover Weekly har streamet fem milliarder sange til 40 millioner brugere

Spotifys Discover Weekly har streamet fem milliarder sange til 40 millioner brugere

Med knap et år på bagen melder Spotify imponerende tal ud fra Discover Weekly, der laver ugentligt skræddersyede playlists baseret på dine lyttevaner.

Siden lanceringen i juli sidste år, har Discover Weekly rundet 40 millioner lyttere, der sammenlagt har hørt over fem milliarder sange via listen. De lyttertal er næsten tre gange så høje som Apple Music og Tidals brugere lagt sammen.

Spotify melder, at initiativet er særligt populær blandt 25 til 34-årige, der primært hører indie og pop. På tværs af alle Discover Weekly-lyttere vender mere end halvdelen tilbage den følgende uge, og streamer mindst ti sange hver uge.

Som følgevirkning af den store interesse for Discover Weekly, har mange upcoming kunstnere fået et boost. Flere end 8.000 kunstnere har fået halvdelen af deres lyttere den sidste måned gennem Discover Weekly alene, fortæller Spotify, og fremhæver danske kunstnere som Kato, Scarlet Pleasure og Camilo & Grande som eksempler på musikere, der alle har fået flere fans gennem Discover Weekly.

Discover Weeklys store succes har givet Spotify endnu mere blod på tanden hvad angår personlige playlists, fortæller hovedingeniør Ed Newett til TechCrunch. Det kunne eksempelvis være ugentlige forslag til de nyeste udgivelser eller en playliste dedikeret til oldies but goodies. Og det hele startede bare som et internt hack.

En af grundene til, at lige netop Spotifys Discover har vist sig at være så engagerende, er at den trækker på dets brugerdata på en lidt anden måde end andre servicegenererede mixes. De ugentlige playlists fra Spotify kurateres dels fra din egen personlige lyttevaner, dels på baggrund af playlists, der er sammensat af andre brugere. Som en tilføjelse kan Spotifys algoritmer finde frem til endnu flere sange, der højst sandsynligt matcher din profil – men rygraden af deres playlists er baseret på, hvordan deres menneskelige brugere sætter sange sammen.

Den stigende tendens til at få ny musik gennem autogenererede playlists har sine fordele og ulemper. Med de mange streamingtjenesters kæmpe kartoteker, kan det være uoverskueligt for lyttere selv at finde frem til nyt materiale. Derfor kan playlists lede brugere på rette vej, og åbne døre for kunstnere der ellers ikke ville blive hørt.

Omvendt kan bevægelsen mod en ’dyb personalisering’, som Spotify-udvikler Matt Ogle kalder tendensen, betyde, at lyttevanerne bliver selvforstærkende. Samme princip der er blevet kritiseret i Facebooks Timeline gør sig gældende i de skræddersyede playlister: Med udgangspunkt i hvad du allerede lytter til, får du nye forslag, der passer de mønstre. Det kan på sigt betyde, at det bliver sværere at finde frem til nye genrer og kunstnere, der ikke falder i den rette kategori.

For Matt Ogle er der dog ikke stor forskel mellem mandagens Discover Weekly og et DJ-set du hører lørdag aften. Princippet er det samme, take it or leave it.

Læs også: Spotifys familieabonnement matcher Apple Music: Prisfald og mulighed for flere brugere

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af