Sofie Hagen om sociale medier: »De skal fandme ikke forsøge at få mig til at holde kæft«

Sofie Hagen om sociale medier: »De skal fandme ikke forsøge at få mig til at holde kæft«

Feminisme og kropsaccept er ofte i fokus, når komiker Sofie Hagen tweeter eller poster selfies, statements og arbejdsrelaterede billeder for eksempel om det nu tilgængelige show ‘Shimmer Shatter’ eller sin kommende oktober-tour.

Vi har talt med hende om hvordan det er at være lagt for had på Twitter uanset, hvad man siger, at have fans på sociale medier og hvor meget stand up-scenen ligner Instagram, når man har angst.

Du er ret aktiv på både Twitter og Instagram – hvorfor?
»Jeg elsker Instagram, fordi det er en slags tidskapsel. Jeg elsker at gå tilbage til mine gamle billeder i min Instagram-timeline og så ellers bare huske det hele. Mit liv er ret hektisk, så tit når jeg ikke før senere at opfatte alt, der sker. Twitter er anderledes. Jeg taler rigtig meget, fordi jeg har svært ved at begrænse mig. Twitter er en konstant øvelse i at få mit budskab ned til 140 tegn.«

SofieHagen2

Hvad synes du er fedt ved henholdsvis Twitter og Instagram?
»Twitter er vildt, fordi det decideret har startet mindre revolutioner. #everdaysexism, #blacklivesmatter og #bringbackourgirls er gode eksempler. Og marginaliserede stemmer kan let få taletid og flere hundrede tusinde følgere. Helt uden at et produktionsselskab har pillet ved dem først.«

»Instagram er fedt – hvis man bruger det rigtigt. Hvis man kun følger folk, der gør én glad. Jeg er lige blevet gjort opmærksom på, at der åbenbart er vildt mange teenagere, der følger Instagram-profiler med folk, der er urealistisk ’perfekte.’ Og hver gang de tjekker Instagram, får de det skidt. Det kan jeg slet ikke forestille mig. Min Instagram er fyldt med tykke, smukke kvinder, der er voldsomt seje og selvsikre. Og politiske aktivister og budskaber. Ingen photoshop eller perfekte vinkler på en croissant og en kop kaffe. Hvis man finder de rigtige Instagram-profiler, kan det virkelig have en god effekt.«

SofieHagen1

Du er meget åben og selvudleverende på de sociale medier – og du er også åben om din angst og det at være introvert i det virkelige liv. Hvordan spiller de her to ting – det åbne/selvudleverende og det introverte – sammen?
»Introvert betyder, at man får energi af at være alene, og at det kræver ret meget energi at være sammen med mennesker. Extrovert betyder, at man får energi af at være sammen med mennesker, og at det kræver energi at være alene. Det har intet at gøre med, hvor åben man er, eller hvor meget man deler. Og så er jeg komiker – jeg lever af at fortælle om mit liv. Og der er ting, jeg gerne deler på scenen eller på Twitter, som jeg ikke ville sige til nogen face-to-face.«

Hvad er din henholdsvis bedste og værste oplevelse på Twitter og på Instagram?
»Det værste ved Twitter var, da en mand e-mailede mig og fortalte mig detaljeret, hvordan han havde – ved brug af en masse tweets og billeder – regnet ud, hvor jeg boede. Og han havde ret. Først var det virkelig uhyggeligt. Så svarede jeg, at på min hjemmeside var der en liste over alle de steder, jeg ville befinde mig resten af året. Man behøver virkelig ikke min adresse for at opsøge mig. Jeg er komiker. Jeg er på scener overalt. Man skal vitterligt bare købe en billet, så er jeg der. Jeg hørte ikke fra ham igen.«

»Gabourey Sidibe [amerikansk skuespillerinde, der debuterede i filmen ’Precious,’ red.] retweetede mig på Twitter, og jeg døde. Hun er min helt. Det bedste ved Instagram er Jessamyn Stanley [amerikansk yogalærer, body positive advocate og forfatter, red]. Vi mødtes via Instagram, og det er dér, vi er i kontakt med hinanden. Hun inspirerer mig dagligt. Så hun er min bedste Instagram-oplevelse.«

Hvad er historierne bag, at du valgte at poste det her?

»Jeg så en mand i bussen sidde og rulle med øjnene af en kvinde, fordi hun tog en selfie. Han sad og sukkede højlydt i håbet om, at hun ville se det. Så jeg tog en selfie for at irritere ham. Og delte derefter historien på min Facebook side med budskabet: Let women enjoy things! Leave us the fuck alone. Og en eller anden amerikansk tosse med Jesus overalt på hans profil besluttede sig for at kommentere på mit sprogbrug. At jeg ikke skulle bande. Og jeg havde bare allerede fået nok af mænd den dag, så jeg skrev ‘fuck off‘, og det føltes så godt. Det var det ‘fuck off‘, jeg ikke havde kunne sige til manden i bussen.«

Du fik for eksempel mere end 6000 likes på det her billede. Hvad er historien bag, og hvorfor tror du, at netop det billede høstede så mange likes?

I got a @frances_cannon tattoo by lovely and brilliant @linaekatarina in Denmark. HAPPY. 👌🏻

Et opslag delt af Sofie Hagen (@sofiehagendk) den

»Det har nok meget lidt med mig at gøre og alt med Københavnertatovør Lina Ekatarina og kunstner Frances Cannon at gøre. Det er jo bare en skidefin tatovering. Frances Cannon laver kropspositive tegninger, og hun er selv helt igennem fantastisk. Og jeg fandt Lina Ekatarina hos Mik’s Tattoo ved Istedgade, og hun laver watercolour tatoveringer. Og så klikkede det egentlig bare.«

Du har ret mange følgere på begge sociale medier. Hvornår opdagede du, at det var andre end dine nærmeste venner, der fulgte dig?
»Jeg kom på de sociale medier efter, jeg var begyndt at lave stand-up, så der var andre end mine venner, der fulgte mig helt fra start af. Så det var normalt lige fra begyndelsen. Men jeg kan huske første gang nogen @’ede mig og talte OM mig og ikke TIL mig. “Going to see @SofieHagen tonight!” og dét føltes underligt. Som om de ikke antog, at jeg læste med eller noget. Eller som om, at DERES venner måske vidste, hvem jeg var.«

I hvor høj grad tænker du over, hvad du lægger ud på dine profiler? Er der en overordnet strategi, eller er det mere tilfældigt?
»Jeg har kun en strategi, når det kommer til trolls. Ellers lægger jeg bare det ud, jeg har lyst til. Men hvis jeg er under et troll-attack – altså hvor en masse sørgelige mennesker kamp-tweeter eller kommenterer, dødstrusler og hvad ved jeg – så skruer jeg helt op for aktiviteten, og så poster jeg en masse om feminisme og kropsaccept. En masse billeder af min mave. De skal fandme ikke forsøge at få mig til at holde kæft. Så råber jeg bare endnu højere.«

Hvilken slags opslag høster umiddelbart flest likes på dine profiler – og hvorfor mon?
»På Instagram får mine kropspositive opslag mest. Eller dem med en lidt dybere tekst, hvor jeg har et budskab af en art. Hvilket jeg ofte har. Det giver mening, for folk ser sjældent tykke, selvsikre mennesker. Twitter er lidt svær at lure. Jeg har lyst til at sige, at sjove tweets får mere, men jeg synes tit, jeg har tweetet noget, jeg synes er hilarious, og så får det intet.«

Hvad er den generelle respons på dine opslag på de to sociale medier? Er dine følgere for eksempel diskussionslystne, like-typerne, vrede, kærlige eller…?
»Instagram er som regel fyldt med positive mennesker. Som er glade og kærlige og taknemmelige. Og de er skønne. Twitter har også de søde og gode mennesker, men så lige engang imellem er der en kæmpe bunke lort. Jeg har nok mute’t samtlige danske borgerlige politikere og ungdomspolitikere – alle VU’erne, LAU’erne og DFU’erne. Bare fordi hold kæft. Bare shhh.«

Og er responsen forskellig alt efter, hvad du poster om?
»For det meste. Dog kan man være sikker på én ting. Uanset hvad jeg poster – om det er et radikalt politisk statement eller bare en lille uskyldig joke – vil der være mænd, der er rasende over, at jeg overhovedet har sagt noget som helst.«

Du skriver meget om feminisme og FedFront – hvorfor er Twitter og Instagram gode medier til netop de emner?
»Sociale medier er perfekte til at tale om feminisme og politiske emner. Så snart man laver interviews med medier, bliver man ofte bare fejlciteret eller gemt væk under en overskrift, der intet har at gøre med, hvad man har sagt. De sociale medier er gode, fordi intet bliver fordrejet. Det er hvad det er. Og det kan deles.«

Og hvad er reaktionerne, når du poster om de to emner? Umiddelbart virker det til, at der er meget love?
»Mine følgere er fantastiske. Dem, der lytter til min podcast [‘Made of Human‘, red.] og som kommer til mine shows og som køber min DVD, de er skønne og støttende. Jeg er så heldig. Trolls’ene gider ikke rigtig blive ved, for jeg ignorerer dem. Fuldstændigt. Så jeg er ikke ligeså spændende som dem, der svarer dem eller blokerer dem. Men de er der stadig. Hele tiden og konstant. Fordi jeg er en kvinde, der snakker. Og det provokerer tydeligvis.«

Hvis du skulle give et godt råd til én, der overvejer at oprette en profil på sociale medier, hvad skulle det så være?
»Tag selfies. Folk kommer til at fortælle dig, at det er egoistisk og narcissistisk og ucharmerende, men fuck dem. Seriøst. Fuck dem. Selfie alt du kan. Du er lækker.«

Læs også: Den danske komikerkomet Sofie Hagen: »Man skal have selvhad for at være blevet sjov«