Shop med omtanke

Her er fire dokumentarer, du skal se før din næste shoppetur

Udnyt vejret fornuftigt med fire dokumentarer, der giver stof til eftertanke.
Her er fire dokumentarer, du skal se før din næste shoppetur
Indisk fabriksarbejder fra dokumentaren 'The True Cost'.

Nå, det var så den sommer. Skybruddet forleden ser i hvert fald ud til at have været en varsling om mere af samme halvsørgelige skuffe. Og hey, det kunne vel dårligt blive mere 2020.

Men når det nu skal være. Når du nu alligevel ender med at ligge på langs derhjemme og lede febrilsk efter noget, der kan udfylde sommer-tomrummet – ja, så kan det lige så godt være med noget tilnærmelsesvis fornuftigt.

Corona har ikke ligefrem været modeindustriens bedste ven. Faktisk har pandemien formået at belyse alt det, der knirker i industrien. Og ifølge eksperter har den måske endda bare været skybruddet, der varsler den helt store krise.

Vi har derfor fundet en række dokumentarer, som du gør rigtig klogt i at smække på skærmen derhjemme, før du forsøger at forløse købe-kløen i fingrene næste gang. Ikke bare fordi de giver et kontant og vigtigt indblik i, hvorfor modeindustrien lugter så ringe, som den gør. Men i lige så høj grad fordi de peger på, hvad vi som forbrugere kan stille op.

The True Cost

Det er meget muligt, at dokumentaren ‘The True Cost’ har fem år på bagen, men det gør ikke indsigten i modeindustriens skyggesider mindre relevant eller hjerteskærende for den sags skyld. Dokumentaren zoomer ind på det system, fast-fashion-industrien har skabt og opretholdt med turbo-sæsoner til priser, der fordrer en mere eller mindre omkostningsfri køb-og-smid-væk-kultur – og stiller spørgsmålstegn ved, hvem der egentlig betaler prisen. »Det, der sker, når alt er fokuseret omkring profitmaksimering, er, at menneskerettigheder og hensyn til miljø og arbejdsforhold forsvinder«, lyder det i dokumentaren, der blandt andet ser på syersker og fabriksejeres arbejdsforhold i Bangladesh. De helbredsmæssige og socio-økonomiske konsekvenser for de bønder, der arbejder med pesticider i de indiske GMO-bomuldsmarker. Og hvordan gode intentioner og genbrugstøj har været ødelæggende for den haitiske beklædningsindustri.

Dokumentaren kan ses på Netflix.

Minimalism

»Det er ikke, fordi der er noget galt med at forbruge. Det er tvangsforbrug, der er problemet«, lyder det i dokumentaren ‘Minimalism’, der stiller spørgsmålet: Hvordan ville dit liv se ud med færre ejendele? Og det på en måde, så det skaber decideret fysisk ubehag, når man ser optagelser af folk, der Black-Friday-fanatisk river storskærme ud af hænderne på hinanden.

I dokumentaren undersøger Joshua Fields Millburn og Ryan Nicodemus, der står bag podcasten ‘The Minimalists’, hvordan man på forskellig vis kan leve med mindre og besøger en række mennesker, der på forskellig vis har taget minimalisme til sig – fra familier, entreprenører og arkitekter til journalister, forskere og en tidligere Wall Street-mægler.

Og nej, vi kan godt afsløre, at svaret ikke er at kassere alt, hvad man ejer. Det handler om at nøjes med det, du rent faktisk har brug for – i det lange løb og ikke bare med et hurtigt shopping-fix.

Dokumentaren kan ses på Netflix

Fashions’s Dirty Secrets

»Ved du, hvor mange liter vand der er brugt på at gro bomuld til den jakke, du lige har købt«, spørger journalist Stacey Dooley en ung gut, hun netop har fanget uden for et tøjbutik. »800?«, svarer han lidt tøvende for dernæst at blive konfronteret med, at han er det, man kan kalde ret langt fra målet. 10.330 liter vand er svaret. Og det svarer til 24 års drikkevand til én person.
Er det virkelig det værd, spørger dokumentaren, der finder vej forbi både Kazakhstan – der har været massivt påvirket af bomuldsproduktion – og Indonesien, der er en smeltedigel for verdens tøjproduktion.

Dokumentaren kan pt ses på DR.

The Next Black

Og hvad så nu, tænker du måske. I årevis har vi blevet gjort bevidste om modeindustriens bittersøde supply chain. Men hvad kan vi egentlig gøre ved det? Det undersøger dokumentaren ‘The Next Black’, der præsenterer en række af frontløberne for fremtidens modeindustri. Hver især giver de deres bud på, hvad der egentlig skal til, hvis vi skal vende skuden i tide – teknologier og innovative tekstiler, der søger at tranformere, ikke bare hvordan tøj bliver produceret, men hele vores måde at buge det på.
Dokumentaren er fra 2014 og med seks år på bagen er den på én og samme tid betryggende og foruroligende. Betryggende, fordi vi trods alt de sendte år har set et markant skift i fokus på modeindustriens skyggesider. Foruroligende, fordi vi stadigvæk står med præcis samme problemstilling.

Dokumentaren kan ses på YouTube i sin fulde længde.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter. Kilders eventuelle private brand-partnerskaber har Soundvenue ikke indsigt i, men vi benytter eksperter udvalgt efter troværdighed og faglighed.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af