Cannes-highlights dag 3: Selv filmkritikere kan lide at grine

Hver dag udpeger vores filmredaktør tre højdepunkter fra Cannes Film Festival, så du kan lade som om, du har været der selv.
Cannes-highlights dag 3: Selv filmkritikere kan lide at grine

3. En kort, en lang
Egentlig ville jeg bare have skrevet om Atom Egoyans ’The Captive’ med Ryan Reynolds på denne plads, men pludselig voksede teksten sig stor, og jeg havde ikke tid til at gøre den kort. Så du må en tur herover for at læse min vurdering, hvis du kan kapere det.

Filmen får dansk premiere, og lørdag skal jeg møde Reynolds til en snak om hans karriereskift mod mere seriøse roller. Det kan du læse om i et fremtidigt Soundvenue.

2. Mads M og Oh Land lagde vejen forbi
Fredag blev Kristian Levrings ’The Salvation’ vist for verdenspressen. Jeg satte pris på dens kærlighedserklæring til western-genren – læs min anmeldelse her – og det toneangivende brancheblad Hollywood Reporter er også overvejende positive i deres anmeldelse. Bliver spændende at se, om de andre medier følger trop.

Holdet bag inviterede i dag den danske presse på interviews i Zentropas villa op af de snævre bjergveje i Cannes. Skuespillerne Mads Mikkelsen, Oh Land, Jeffrey Dean Morgan og Douglas Henshall, instruktør Kristian Levring og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen lagde vejen forbi, og vi følger selvfølgelig op med interview ganske snart. Glæd jer til en veloplagt Mads Mikkelsen.

I mellemtiden kan du læse vores interview med Levring her, hvor han blandt andet fortæller, at en af byerne brændte ned under optagelserne.

1. Også filmkritikere vil gerne have det sjovt
Der er, når vi nu skal være helt ærlige, ret langt mellem latterbrølene i Cannes. Her er den store filmkunst i højsædet, og den store filmkunst er som oftest en alvorlig sag.

Så når der endelig er noget at grine af, griber man fat i det med alle kløer. Og det var der, da Damián Szifrons ’Wild Tales’ (billedet) blev vist fredag aften. Der var faktisk hysterisk latter i salen, ikke mindst blandt den latinamerikanske enklave, der åbenbart havde samlet sig i sæderne omkring mig, og selv om noget vist gik tabt i oversættelsen, var det en usædvanligt let og legende Cannes-film.

’Wild Tales’ er en segmentfilm, der består af en række helt løsrevne kortfilm. Og åbningssegmentet i sig selv berettiger så rigeligt til førstepladsen på denne højdepunktsliste: En mand og en dame mødes på et fly, falder i snak og finder efterhånden ud af, at de har en fælles bekendt: En vis Pasternak, som er kvindens ekskæreste, og som manden – en musikkritiker – har gennemhaglet, så verden fremover slipper for at skulle belemres med hans manglende talent.

Men pludselig viser det sig, at de ikke er de eneste, der kender denne Pasternak. I flyet sidder også hans tidligere lærerinde, hans psykolog og hans gamle ven. Og hvem sidder mon i cockpittet? Jeg vil ikke røbe for meget, men der er lagt an til hævngerrig galgenhumor til den store guldmedalje. Pedro Almodóvar har været med til at producere, og ’Wild Tales’ har noget af hans kulørte satire kombineret med en nærmest sketch-agtig udforskning af, hvordan den boblende vrede pludselig slår sig ud i vanvittige agressionsudbrud, når kedlen koger over.

Der er et lag af civilisationskritik, men primært er det bare god, af og til lidt for overgearet underholdning, og de fleste af segmenterne holder højt, opfindsomt niveau. Den slags lærer man at sætte pris på blandt de lavmælt realistiske dramaer!

Læs også: Cannes-highlights dag 2 – Wormtail grynter sig til pragtpræstation

Læs også: Cannes-highlihgts dag 1 – Jihad redder dagen

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af