Få overblikket: Her er efterårets filmevents

Det bugner med festivaler og filmoplevelser de kommende måneder.

The-Look-of-Silence-1


MIX Copenhagen

MIX Copenhagen slår sig på at være en af verdens ældste LGBT-festivaler i verden (LGBT står for Lesbian, Gay, Bi, Trans, hvis du skulle være i tvivl). Årets program er den 29. af slagsen og finder sted fra den 3.-12. oktober. Her kan man se en lang række film og deltage i arrangementer, der på den ene eller anden måde behandler spørgsmål om seksuelle minoriteter.

Festivalen sammensætter som regel et fremsynet program og var for eksempel de første herhjemme til at opdage vidunderbarnet Xavier Dolan, hvis ’Mommy’ bjergtog alle på årets Cannes-festival.

Sideløbende kører også PROUD!-festivalen i Aarhus fra den 4.-11. oktober, mens Odense har deres egen MIX-festival fra den 8.-11. oktober.

Buster Festival

Buster Festival, der kører lige nu og frem til 28. september, er i udgangspunktet en børne- og ungdomsfestival, men folk i alle aldre vil dog kunne finde noget fornøjeligt ved det store udvalg. Vi har allerede peget på en række titler, du måske vil finde underholdende. Diversiteten fejler i hvert fald ikke noget, med alt fra norsk seksualitet til etiopiske moralspørgsmål og alt derimellem. Så du kan nå det endnu – afsted til Buster.

CPH:DOX

CPH:DOX er efterhånden blevet en dokumentarfilmfestival i absolut international topklasse. Den er lige nu den største i Europa sammen med IDFA i Rotterdam og kan i årets program blandt andet blære sig med Martin Scorseses nye dokumentar om det litterære magasin The New York Review of Books, ’The 50 Year Argument’. Også Joshua Oppenheimers nye film, ’The Look of Silence’ (billede), vises på festivalen.

Det fulde program offentliggøres den 10. oktober, og festivalen løber af staben fra den 6.-16. november. Glæd jer blandt andet til indtil flere Soundvenue-særarrangementer, som vi vil fortælle mere om snarligt.

Se flere filmevents på næste side.

zombeavers1


Golden Days

Der har været flere interessante filmvisninger i løbet af september i forbindelse med Golden Days-festivalen. Den har kørt siden den 5. september og slutter på mandag den 22. september, men du kan altså stadig lige nå at få det sidste med.

Temaet i år er Første Verdenskrig, og festivalen lukker med en nyrestaureret visning af Jean Renoirs mesterværk ’Den store illusion’ fra 1937. Det sker i Grand Teatret mandag kl. 19.

Doc Lounge Aarhus

Der sker også ting og sager andre steder end København dette efterår. Blandt andet kan man i Aarhus deltage i Doc Lounge, en månedlig begivenhed, der viser stærke dokumentarfilm. Festivalen åbnede med den Oscar-nominerede ’Cutie and the Boxer’, der følger to japanske kunstnere bosat i New York, mens de kæmper for kunstnerisk anerkendelse.

Der er endnu ikke planlagt videre program, men hold øje på facebook og https://doclounge.se/aarhus/.

Blodig Weekend

Blodig Weekend er en selverklæret genrefilmfestival, der, som navnet antyder, er alt andet end blodfattig. Her vises film med titler som ’Wolfcop’ og ’Zombeavers’, der om ikke andet lyder stærkt underholdende.

Derudover gæstes festivalen af en række danske og udenlandske instruktører, der alle har arbejdet med uhygge på film, og som introducerer deres produktioner. Fra den 25.-28. september går filmene i Cinemateket i København, mens de fra den 1.-5. oktober kan ses i Grand samt Cinemaxx i København og Aarhus.

Se flere filmevents på sidste side.

Paris-Texas-2


Nordisk Panorama

Man skal kun et hurtigt smut over Øresund for at finde endnu flere filmevents i efteråret. Således løber Nordisk Panorama af stablen i Malmø 19.-24. september. Det er en nordisk kort- og dokumentarfilmfestival, der både har filmvisninger og afholder en lang række filmrelaterede arrangementer.

Her kan man se en lang række dokumentar- og fiktionsfilm af primært skandinaviske instruktører, mens man også kan blive klogere på nordisk film gennem seminarer om og master classes med udvalgte filmskabere.

Malmø Arab Film Festival

I Malmø kan man også deltage i Malmø Arab Film Festival, der over fem dage, fra den 26.-30. september, præsenterer film, som illustrerer den arabiske verdens syn på verdenssituationen. Det tværkulturelle fokus er ikke just blevet mindre relevant med begivenhederne rundt omkring i verden i år og fungerer som en god anledning til at se nærmere på de ligheder og forskelle, der eksisterer de skandinaviske og arabiske samfund imellem.

Filmserierne fokuserer blandt andet på Irak, kvinder og immigration.

Wim Wenders i Cinemateket

Den 27. september gæster den tyske instruktør Wim Wenders, manden bag film som ’Himlen over Berlin’, ’Pina’ og ’Paris, Texas’, Cinemateket, hvor han vil fortælle om sidstnævnte.

I den forbindelse viser Cinemateket i løbet af september og oktober filmserien ’Undervejs – Wim Wenders on the Road’, der samler en række af Wenders’ road movies.

Wenders er i Danmark for at præsentere en udstilling på kunsthallen Gl. Strand, men hans mange filmfans bliver heldigvis heller ikke snydt for et møde med en af verdens største instruktører.

Læs også: Også for voksne: Det skal du se på Buster

Læs også: Opfølgeren til ‘The Act of Killing’ får dansk premiere på CPH:DOX

Læs også: Historiens mest formidable filmtitler

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af