Vi kårer: Den største nulevende Oscar-instruktør – objektivt målt

Gennem et simpelt pointsystem har vi fundet de bedste instruktører i verden målt på Oscar-sejre og -nomineringer. En ærefrygtindgydende forsamling.

Kigger vi tilbage på hele Oscar-historien domineres den af legendariske studieinstruktører som William Wyler, Fred Zinnemann, David Lean, John Ford og Frank Capra. Men hvem er de største aktive Oscar-instruktører?

Vi har opstillet en simpel ligning for at finde svaret. En nominering for bedste instruktion giver to point. Det giver yderligere 3 point oven i nomineringen (altså i alt 5 point) for at hjemtage en Oscar. Men lad os komme til sagen!

10. Roman Polanski

Chinatown (1974), Tess (1979), The Pianist (2002)
3 nomineringer, 1 Oscar = 9 point

Det var en overraskelse, at Polanski vandt i 2002 for ’The Pianist’, et stateligt, men ret blodfattigt drama om en overlevende pianist i den polske hovedstads sønderbombede ghetto under Anden Verdenskrig. Han kunne ikke modtage sin Oscar den aften for 12 år siden, da han ikke har sat sine fødder på amerikansk jord siden 1977, da han flygtede ud af landet i forbindelse med anklagen for anal voldtægt af en 13-årig pige. Men en Oscar in absentia er stadig en Oscar.

De fleste havde på forhånd regnet med, at Rob Marshalls senere bedste film-vinder ’Chicago’ ville vinde eller alternativt: Martin Scorsese for ’Gangs of New York’. Men ligesom Akademiet stadig skyldte Scorsese i 2002, så skyldte de også Polanski, der i 1974 tabte for sit mesterværk ’Chinatown’ i et clash of the titans med Coppolas ’The Godfather Part II’.

Polanski fik ikke alene sin Oscar for den gale film, han er også blevet overset mange andre gange på nomineringsfronten (’Rosemary’s Baby’, ’The Tenant’, ’Frantic’, ’The Ghost Writer’).

Sponsoreret indhold
Queer-perle er »en af årets mest centrale film«
To af tidens største skuespiltalenter, Chloë Grace Moretz og Sasha Lane, viser deres værd i ‘The Miseducation of Cameron Post’. Find billetter her.
41Shadows
Soundvenue 1 / 10 Soundvenue