Fra Bruce Lee til Bruce Willis: De mest indflydelsesrige actionfilm i historien

Fra Bruce Lee til Bruce Willis: De mest indflydelsesrige actionfilm i historien
Ikoniske biljagter, nyskabende computereffekter og arketypiske antihelte. I anledning af førstepersonsactionfilmen ’Hardcore’ kigger vi på otte film, der dannede skole og forandrede actiongenren permanent.

1. Revolutionerende effekter: ‘Terminator 2’

Enhver vhs-samler med respekt for sig selv havde hovedparten af Arnold Schwarzeneggers bagkatalog stående på hylden, men særligt to af titlerne var uomgængelige: ’Predator’ og ’Terminator 2’.

De to actionbaskere løfter sig over Arnold-metervaren af flere årsager, men mest bemærkelsesværdigt spiller den tidligere bodybuilder rent faktisk godt i dem begge – fraregnet kitschværdi. Hvor John McTiernans drøm af en junglethriller piller toppen af østrigerens brovtende machoattitude, tilpasser James Camerons ’Terminator’-sequel sig i en forstand til hans forcer (eller skavanker) som skuespiller.

Betonmimikken og den blytunge accent bidrager kun til portrættet af robotten, der sendes tilbage i tiden for at beskytte teenageren John Connor mod den dugfriske dræbermodel T-1000 (Robert Patrick med kronisk stenansigt). Mod alle odds udvikler han sig til en faderfigur for den uvorne knallertbølle, og når tommeltotten rejses mod himlen i filmens udtoning, er man næsten rørt til tårer.

Camerons dystopi fortjener dog også klassikerprædikatet af en anden årsag, nemlig den banebrydende brug af CGI. Scenen, hvor T-1000 genopstår fra flydende metal, duperer stadig i dag og var medvirkende til, at praktiske stunts i højere grad blev suppleret af computermagi – for better or worse.

Sponsoreret indhold
»Afdød legende er formidabel i sin sidste store rolle«
Oplev Baard Owe brillere som den døende konge i Kasper Kalles intense kammerspil: ‘Christian IV – den sidste rejse’. Find billetter og spilletider her.
Reel Pictures
Soundvenue 1 / 8 Soundvenue