Hold øje med: Dane DeHaan træder ud af teenagerollerne med ’Two Lovers and a Bear’

Hold øje med: Dane DeHaan træder ud af teenagerollerne med ’Two Lovers and a Bear’

Man var ikke et sekund i tvivl om talentet, da Dane DeHaan trådte frem på skærmen som teenageren Jesse på Gabriel Byrnes psykologbriks i den glimrende HBO-serie ’In Treatment’. Her var en skuespiller, der som få andre iblandede intelligens med et bundløst mørke, en kombination, der er blevet DeHaans varemærke.

DeHaan var faktisk 24 år, da serien kom ud i 2010, men med sit bløde babyface og sin spinkle figur har han længere end de fleste troværdigt kunnet indtage rollerne som teenager.

Han skiftede fra sympatisk teen til dyster skurk i den realistiske superheltefilm ’Chronicle’, spillede den i virkeligheden blot fem år ældre Ryan Goslings søn i ’The Place Beyond the Pines’ og var Spider-Mans nemesis i ’The Amazing Spider-Man 2’. Det er desuden ikke helt tilfældigt, at han er blevet sammenlignet med en ung Leonardo DiCaprio, og det siger alt om hans fremtoning, at han blev castet som ingen ringere end James Dean i filmen ’Life’. I alle disse roller besnærer han én med sin intelligens og sit mørke.

Forskellige verdener

Det kan man også sige om hans rolle i den canadiske ’Two Lovers and a Bear’, instrueret af manden bag børnesoldatsdramaet ’War Witch’, Kim Nguyen. Det er i anledning af denne, at vi møder ham under Cannes-festivalen, hvor filmen bliver vist i parallelserien Director’s Fortnight som en af få engelsksprogede film.

Den i dag 30-årige DeHaan er nu trådt ud af teenageauraen med rollen som Roman, der bor i en isnende canadisk bygd tæt på Nordpolen. Han er i et forhold til Lucy (Tatiana Maslany fra ’Orphan Black’), som kæmper med psykiske problemer efter en barndom præget af misbrug.

Sammen beslutter de sig for at forlade hjemstavnen på en flugt gennem det livsfarlige landskab, og det udvikler sig til en symbolsk og tragisk kærlighedshistorie, der dog ikke følger den slagne vej. For eksempel snakker DeHaan flere gange undervejs med en isbjørn!

Dane DeHaan
Der er langt fra denne lille, særprægede canadiske indie-produktion til Spider-Man og Luc Bessons kommende scifi-storfilm ’Valerian and the City of Thousand Planets’, hvor DeHaan spiller over for Cara Delevingne, John Goodman, Clive Owen, Rihanna (!) og Ethan Hawke.

»Det er helt forskellige verdener at lave en film som ’Two Lovers and a Bear’ og en film som ’Valyrian’. Men begge er sjove oplevelser. Og at lave en stor film giver dig lov til at lave en lille film og omvendt», siger Dane DeHaan ved stranden på Croisetten i Cannes.

At spille er at gøre

»Jeg kan godt lide at udfordre mig selv med den variation. Hvis jeg hele tiden lavede film som ’Two Lovers and a Bear’, ville jeg nok blive vanvittig. De tager på dig psykisk på en måde, som de større film normalt ikke gør. De store film giver mig tid til at trække vejret og være lidt sundere og gladere som menneske. Og så giver de også en opmærksomhed, som kan gøre, at mindre film overhovedet kan blive til noget. Mange små film bliver kun lavet, hvis folk fra større film er med i dem. Så hvis jeg vil lave små film, er det godt at lave store film«.

Roman i ’Two Lovers and a Bear’ kæmper også med sine indre dæmoner, og kombineret med optagelserne i de barske frostkolde omgivelser er man ikke i tvivl om, at filmen har taget hårdt på de to skuespillere, der stort set er de eneste medvirkende i filmen (ud over isbjørnen).

»Det er interessant at træde ud på disse mørke og realistiske steder. Det er en psykologisk udfordring, mens man kan sige, at en film som ’Valyrian’ mere er en fysisk udfordring. Men det er også sjovt at tage en dragt på og redde verden«, siger han.

Der ligger utvivlsomt et stort forberedelsesarbejde bag en rolle som Roman, men det kan være svært at konkretisere, forklarer Dane DeHaan. På underarmen har han en tatovering, hvor der står »I do«, og den tjener som konstant rettesnor for, hvordan han går til sit arbejde.

»Jeg fik den på min étårs bryllupsdag, så der ligger selvfølgelig dét aspekt i den. Men min skuespillermentor sagde altid, at skuespil handler om at gøre ting rigtigt. Vi er ikke en skole, hvor man spiller, vi er en skole, hvor man gør ting. Min tatovering er en lille reminder om virkelig at gøre det«.

’Two Lovers and a Bear’ kommer formentlig til Danmark på CPH:PIX-festivalen til efteråret.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af