Hvem er den genfødte Azor Ahai? Vi vurderer topkandidaterne

Hvem er den genfødte Azor Ahai? Vi vurderer topkandidaterne
Særligt én profeti ser ud til at få stor betydning i den døende fase af ’Game of Thrones’: profetien om Azor Ahai. Vi samler op på teorierne og giver vores bud på, hvem der er den genfødte frelser.

Hvordan i alverden skal Westeros’ fægtere holde den levende døde hær fra nord stangen, hvis – når! – de finder et hul i muren?

Det vrimler med spådomme og profetier i ’Game of Thrones’, men den måske mest centrale i seriens plot handler om Azor Ahais genfødsel. Tusindvis af år før begivenhederne i serien var verden bragt i knæ af de døde fra nord, men de blev fordrevet af ‘den sidste helt’, også kendt som Azor Ahai, der anførte modstandshæren bevæbnet med et flammende sværd, Lightbringer, som han selv havde smedet.

Og hvorfor bør vi forholde os til ham? Den røde kvinde, Melisandre, hævder, at Azor Ahai vil blive genfødt og besejre den døde hær, når mørket på ny falder over jorden. I George R.R. Martins romaner introduceres profetien på følgende vis:

»When the red star bleeds and the darkness gathers, Azor Ahai shall be born again amidst smoke and salt to wake dragons out of stone«.

Og:

»There will come a day after a long summer when the stars bleed and the cold breath of darkness falls heavy on the world. In this dread hour, a warrior shall draw from the fire a burning sword. And that sword shall be Lightbringer, the Red Sword of Heroes, and he who clasps it shall be Azor Ahai come again, and the darkness shall flee before him«.

Melisandre troede i de første sæsoner, at Stannis Baratheon var den genfødte Azor Ahai, men efter krigsherrens sviende nederlag på slagmarken, begyndte den røde kvinde at vakle i troen. Hun er fortsat påpasselig: »Profetier er farlige størrelser«, prædikede hun senest på Dragonstone. Men gløden er vendt tilbage i hendes blik, og hun mener at vide, at både Daenerys og Jon Snow, tante og nevø, har en rolle at spille i det forestående opgør med den dybfrosne fjende.

Men hvem af dem er Azor Ahai? Er det en helt tredje?

Det er muligt, at David Benioff og D.B. Weiss, ansporet af Martins insisterende livtag med fantasykonventionerne, tager fusen på os og forbigår de dagklare kandidater. Hvem ved, måske ror Gendry lukt ind i hvervet som hele Westeros’ frelser? Her kigger vi dog på de karakterer, de fleste pile peger imod – og nej, Hot Pie er ikke iblandt dem.

Den godmodige: Davos Seaworth

Det ville i sandhed stride mod ’Game of Thrones’ interne logik, hvis Davos Seaworth, den mest retskafne hyggeonkel i Westeros, skulle vise sig at være en ildbetvingende frelser.

Idéen er, at The Onion Knight fik en metaforisk genfødsel under slaget ved Blackwater, hvor Tyrion massakrerede Stannis’ flåde med en gedigen dosis wildfire. Davos selv blev kylet ned i havet (salt) som følge af eksplosionen (ild). Og det skete i sæson 2, hvor en rød komet kunne skues på himmelhvælvingen. Altså: Born again amidst smoke and salt when the red star bleeds.

Der er selvfølgelig tale om en strengt symbolsk genfødsel, men profetier er nu engang flyvske størrelser.

I samme sæson greb Davos i øvrigt det sværd, som Stannis kort forinden havde trukket ud af et flammehav. Og profetien dikterer netop, at den genfødte Azor Ahai skal hive et brændende sværd fra ilden.

Det kræver dog god vilje at hævde, at Davos har vakt dragons out of stone, men han leverede trods alt den afgørende pep talk til Melisandre, inden hun hev Jon Snow ud af de dødes rækker. Og Snow er, som vi senere erfarede, en Targaryen, altså en drage i overført betydning.

For en mere udførlig gennemgang af teorien kan man med fordel opsøge dette blogindlæg fra Reddit-brugeren Followthebeard.

Den ironiske: The Hound

Teorien om The Hound som Azor Ahai fik spredt tilslutning på diverse fora efter syvende sæsons premiereafsnit.

Ikke nok med, at The Hounds moralske vækkelse nåede nye højder i afsnittet, hvor han begravede en landmand og hans datter. I deres hytte kiggede han også modvilligt ind i pejsens flammer og så det, der snildt kunne være begyndelsen til ‘den store krig’: The White Walkers vælter mod de syv kongeriger fra en borg, hvor »muren møder havet«. Der er med stor sandsynlighed tale om Eastwatch-by-the-Sea, det sted, som Tormund Giantsbane og hans kumpaner har sat kursen mod.

Udover at være en alarmerende forudsigelse var det et signal om, at The Hound har en direkte linje til The Lord of Light. Han så ind i flammerne og fik fremtiden vist. Om han altid har besiddet denne gave er svært at sige, da han har skyet ilden, siden storebror Gregor Clegane aka The Mountain, vansirede hans ansigt i barndomshjemmets fyrfad.

Hvis vi forholder os nærmere til ordene i profetien, passer de ikke just som fod i hose på The Hound, men den tidligere Kingsguard blev dog reddet på dørtærsklen til dødsriget af Brother Ray.

Det er usandsynligt, at den storsvovlende Sandor Clegane skulle være the prince that was promised*, men på den anden side ville det være en klassisk George R.R. Martin’sk forvridning af konventionerne, hvis manden, der er bange for ild, er The Lord of Lights udvalgte. Lidt ligesom fægtemesteren, der mister sin hånd – bare vendt på hovedet.

*Jeg tillader mig her at antage, at den genfødte Azor Ahai også er the prince that was promised.

Den rød-hvide: Jaime Lannister

Vi har tidligere skrevet om denne teori, fremsat af nok en skarpsindig Reddit-bruger.

For at tro på den må man acceptere en skæv idé eller to. Det er kendt, at The Mad King Aerys II Targaryen havde et godt øje til Joanna Lannister, men spørgsmålet er, om det blot blev ved de sultne blikke? Mange har antaget, at Tyrion er produktet af Joanna og The Mad Kings ikke helt samtykkende samleje, men hvad hvis Cersei og Jaime faktisk var Targaryens af blod? Det ville forklare deres incestuøse søskendekærlighed på biologisk maner og køre Jaime Lannister i stilling som sagnsomspunden helt, idet vi antager, at Azor Ahai skal være en dragebetvinger.

Dertil kommer, at en anden profeti forudsagde, at Cersei ville blive slået ihjel af en af sine yngre søskende. Det kunne passende være Jaime, der kom til verden kort efter tvillingen. Og hvis han valgte at gennemspidde sin søster med sit sværd, så ville han emulere netop Azor Ahai, der først lykkedes med at fuldende sit sværd, Lightbringer, da han jog det ind i brystkassen på sin kone. Det var hans offer, Cersei kunne være Jaimes. Husk, at hans sværd Oathkeeper er af valyrisk stål, ét af to materialer, der kan bruges til at få bugt med White Walkers (det andet er drageglas).

Teorien indeholder også nogle linjer om Jaimes genfødsel på Dragonstone, hvor han over for Daenerys skulle advokere for fælles front mod truslen fra nord, men her er vi vist ude på overdrevet. Når det er sagt, ville det være en overraskende fuldbyrdelse af Jaimes personlige renæssance – og en overordentlig god grund til at kippe med Dannebrog.

Der er i øvrigt også dem, der mener, at brormand Tyrion er Azor Ahai, men hans svigtende færdigheder som soldat taler kraftigt imod ham. Men så igen: Jaime har jo også mistet sin fægtehånd.

Den oplagte outsider: Beric Dondarrion

Der er ingen tvivl om, at the Lord of Light har planer med Beric Dondarrion. Manden er død, jeg ved ikke hvor mange gange (seks) og er blevet bragt tilbage til live hver gang af Thoros of Myr – med ildgudens tilladelse.

Derudover render han rundt med et flammende sværd, som vi takket være traileren til syvende sæson ved kommer i spil i løbet af de næste afsnit.

Sidst, vi så ham var i sæsonens premiereafsnit, hvor han sammen med Thoros aka Manbun of Myr lagde ører til en syndflod af fornærmelser fra The Hound. Selv ved han ikke, hvorfor the Lord of Light insisterer på at holde ham i live. Han ved, at den egentlige trussel kommer fra nord, og han er i stand til at dirigere de gæve gutter i Brotherhood Without Banners – men har han også formatet til at lede hele menneskehedens modstandsbevægelse?

Det ligger til højrebenet at pege på Beric Dondarrion som Azor Ahai, og lige præcis af den årsag er det usandsynligt, at det er ham. For hvis Benioff og Weiss skulle hive frelseren frem fra det perifere birollecast, ville de så ikke sørge for, at chokket gav genlyd? At man sprang i stolen og gispede af lungers fulde kraft? Man skal ikke have set mange afsnit af ’Game of Thrones’ for at vide, at hovedforfatterne hungrer efter opspilede øjne, jammer, skrig og forbløffelse bag skærmen.

Det virker dog sandsynligt, at Dondarrion har en rolle at spille i kampen mod The White Walkers, specielt fordi han vifter med sit ildsværd i traileren side om side med Jon Snow

Favoritten pt. 1: Jon Snow

Melisandre vaklede gevaldigt i troen, da Stannis Baratheon blev besejret af Boltons hær – lige indtil hun valfartede til Castle Black og genoplivede den hedengangne Lord Commander, Jon Snow.

Der er meget, der peger på, at Jon Snow er the prince that was promised. Ikke blot blev han genfødt af ildgudens røde forkynder, vi har ligeledes erfaret, at Snow i virkeligheden er en Targaryen og dermed har drageblod i årene. Han var født til at vække dragons out of stone.

Hans far er Rhaegar Targaryen, hans mor er Lyanna Stark. Da sidstnævnte fødte ham i Tower of Joy, sad Ned Stark ved sengen med den netop afdøde fægteekvilibrist Ser Arthur Daynes sværd i hånden. Sværdet ved navn Dawn var angiveligt smedet ud af hjertet fra en falden stjerne (en meteorit), og under Snows fødsel er det bemærkelsesværdigt, hvor længe kameraet hviler på det. Dermed fremhæver billederne, at Jon Snow blev født under en bleeding star, akkurat som profetien forudsagde.

Hvad angår hans senere genfødsel på ‘operationsbordet’ i Castle Black, kan man med god vilje påstå, at han blev født amidst smoke and salt, idet ildkvinden Melisandre (smoke) og sømanden Davos Seaworth (salt) var til stede.

George R.R. Martins romanserie er navngivet ‘A Song of Ice and Fire’, og ingen passer bedre til titlen end den nuværende King in the North, en hybrid mellem Targaryen (ild) og Stark (is).

Med sit ukuelige lederskab i krigen mod The White Walkers er Jon Snow i det hele taget et oplagt valg som Azor Ahai. For oplagt? Muligvis, men hvis han hugger Dondarrions flammesværd under krigen, begynder bevisbyrden at veje tungt.

Favoritten pt. 2: Daenerys

Ordene to wake dragons out of stone passer utvivlsomt bedst på dragemoderen Daenerys. En Targaryen, der bragte drager til live, efter de egentlig var erklærede uddøde og endda kom til verden på borgen Dragonstone, omkranset af havet og bygget på et bjerg af drageglas.

Senere blev hun genfødt i ilden, mens Khal Drogos afsked fremkaldte hendes salte tårer, og en rød komet oprandt på himlen. Som var situationen skræddersyet til at opfylde Azor Ahai-profetien.

I syvende sæsons andet afsnit, ‘Stormborn’ kunne tolken Missandei i øvrigt forklare sin chef, at the prince that was promised ikke nødvendigvis er af hankøn. Navneordet har således intet køn på High Valerian. Det betyder, at profetien lige så vel kunne beskrive the princess that was promised.

Hvis Daenerys tog røven på handyrene og åbenbarede sig som den egentlige frelser i det patriarkalske samfund, ville det give serien (endnu) en feministisk skrue. Omvendt blev dragemoderens favoritværdighed stavet så tydeligt ud i ’Stormborn’, at det mest af alt lugtede af vildledning. Igen: Er det for oplagt?

Uanset hvad kommer teorien om Azor Ahai til at spille en stadigt større rolle, idet ’Game of Thrones’ lakker mod sin fryserkolde finale. Selvom profetier er farlige størrelser.

Læs også: Anmeldelse af ‘Game of Thrones’ sæson 7 afsnit 2

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold