Cannes-highlights dag 5: Kvindemanifestation på den røde løber havde fortjent en bedre filmopfølger

Cannes-highlights dag 5: Kvindemanifestation på den røde løber havde fortjent en bedre filmopfølger
Cate Blanchett på den røde løber før verdenspremieren på 'Girls Of The Sun'.
Foto: Tristan Fewings/Getty Images
Med Cate Blanchett i spidsen markerede 82 kvinder den kønsmæssige ubalance på Cannes-festivalen, mens én af årets tre kvindelige Guldpalme-kombattanter stod til verdenspremiere med blandet held. Og så kan vores udsendte filmredaktør ikke lade være med at fortsætte i Mads Mikkelsen-sporet.

1. 82 kvinder – 1688 mænd

Cannes-festivalen får hvert eneste år kritik for manglen på kvindelige instruktører, men i år har man selvfølgelig været særligt opmærksom på problematikken i lyset af Metoo. Der er blot tre kvindelige instruktører ud af 21 i hovedkonkurrencen, mens det i underkonkurrencen Un Certain Regard ser bedre ud med næsten halv-halv, ligesom der er kvindeovertal i de to juryer.

I går gav festivalen så plads til en stærk manifestation af den foruroligende historiske ubalance. 82 prominente filmkvinder marcherede på den røde løber, heriblandt årets juryformand Cate Blanchett, jurymedlemmer Kristen Stewart, Ava DuVernay og Lea Seydoux samt stjerner som Marion Coutillard og Salma Hayek og instruktører som Patty Jenkins (’Wonder Woman’) og Agnes Varda. 82 er nemlig det antal af kvindelige instruktører, der har været i hovedkonkurrencen i Cannes gennem tiderne – mod 1688 mænd…

»Vi står sammen på de her trapper i dag som et symbol på vores beslutning om og forpligtelse på at skabe fremskridt«, sagde Blanchett fra talerstolen før verdenspremieren på en af de tre ventede kvindeinstruerede film i Guldpalme-dysten, Eva Hussons ’Girls of the Sun’.

Golshifteh Farahani i spidsen for krigerne i ‘Girls of the Sun’.

Filmen bygger på virkelige begivenheder og beretter om en gruppe kvindelige kurdiske frihedskæmpere, der efter at have set deres mænd blive myrdet og børn kidnappet risikerer deres liv i kampen mod ISIS. Det er en på mange måder gribende film om krig, mod og selvopofrelse med Golshifteh Farahani (’Paterson’) som en karismatisk gruppeleder. Desværre er filmen beskæmmet af, at vores indgang til historien er en fransk journalist, der både direkte og indirekte fortæller soldaternes historie – som om de kurdiske kvinder ikke kunne vække vores interesse i sig selv.

Eva Husson markerede sig med sin forrige film, ungdomshistorien ’Bang Gang’, som en slags fransk Sofia Coppola med sans for stil og stemning, men selvom ambitionerne er tredoblet med ’Girls of the Sun’, snubler hun altså desværre i mål med en frustrerende udpenslet slutning.

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.

Alle elsker Mads i Cannes. (Foto: Getty Images)

2. Mads, Mads, Mads

Jeg har allerede skrevet om ’Arctic’ og om Mads Mikkelsens uindpakkede forsvar af Lars von Trier under mit interview lørdag eftermiddag, men man kan ikke få for meget Mads.

Da han kom gående ned af molen ved en af Croisettens fornemme strandbarer, var det med en Carlsberg (»dagens første«) i den ene hånd og en smøg i den anden, og han sender øjeblikkeligt et totalt ukrukket signal, som gør ham til en af favoritterne blandt udenlandske journalister og da også bevirker, at restaurantgæsterne på stribe formastede sig til at spørge om at få taget et billede med ham.

Helt uden national forblindelse må man sige, at han en 100 procent autentisk stjerne, der hverken synes selvoptaget, arrogant eller synderligt forfængelig. Bare en regular guy, der nyder at være tilbage på festivalen, hvor han har været fast inventar de seneste år. Han er et særsyn i en filmverden, hvor skuespillere bliver mere og mere trænede i pr-møllen og ikke er til at drive et interessant svar ud af. Ham kan vi godt tillade os at være stolte af.

‘The Spy Gone North’, der på originaltitel hedder ‘Gongjak’.

3. Årets sydkoreanske actionbrag blev en fuser

Ingen Cannes-festival uden en slagkraftig sydkoreansk genrefilm, der uden for konkurrence serverer overdreven underholdning uden at undskylde. Bare tænk på zombie-tog-filmen ’Train to Busan’ og den rablende åndemanerfortælling ’The Wailing’.

Årets tiltænkte sydkoreabrag er Yoon Jong-Bins ’The Spy Gone North’, en i forhold til førnævnte titler mere low key spionhistorie om en sydkoreansk agent, der går undercover i Nordkorea for at skaffe viden om Kim Jong-il-styrets atomprogram i 1990’erne. Som politisk thriller har den sine momenter, og den giver et fascinerende indblik i forholdet mellem Syd- og Nordkorea, blandt andet når agenten står ansigt til ansigt med Store Leder i forbløffende intense scener. Med næsten to en halv times spilletid er filmen dog også unødigt lang og kompliceret.

Læs også: Mads Mikkelsen i Cannes om Lars von Trier-gate – »et rædselsvækkende karaktermord«

Læs også: Cannes-highlights dag 4 – Mads Mikkelsen, hvad er det dog, du udsætter dig selv for?

Sponsoreret indhold
Har du nerver til en ny omgang ’True Detective’?
Se Mahershala Ali brillere i den intense sæson 3 på HBO Nordic.
HBO Nordic
Advertisement