Hvor er den kinesiske megastjerne Fan Bingbing?

Hvor er den kinesiske megastjerne Fan Bingbing?
Fan Bingbing i Cannes 2017.
Foto: Andreas Rentz/Getty Images

Skuespillerinden Fan Bingbing er nok bedst kendt for sin rolle som den teleporterende mutant Blink fra ’X-Men’, og nu forlyder det sig, at den kinesiske stjerne selv har foretaget et forsvindingsnummer i virkelighedens verden, og at hun muligvis er involveret i skattebedrag, der har fået fans til at vende sig imod hende.

For bare få måneder siden var Fan Kinas bedst betalte skuespillerinde med roller i internationale film som ’X-Men’, ’Iron Man 3’ og en planlagt rolle i den kommende spionthriller ’355’, hvor hun skal spille over for megastjerner som Jessica Chastain, Penélope Cruz, Lupita Nyong’o og Marion Cotillard. Men nu er hun som forduftet fra jordens overflade, er ikke blevet set i offentligheden siden 1. juli og har siden 23. juli forholdt sig fuldstændig tavs på sociale medier, skriver The Hollywood Reporter.

Den mystiske forsvinding har igangsat et hav af spekulationer fra fans og diverse medier, der særligt peger i to retninger: Enten er hun i de kinesiske myndigheders varetægt, eller også er hun flygtet til Los Angeles, hvor hun søger om amerikansk opholdstilladelse.

Begge forklaringer udspringer af en skatteskandale, der i sommer rullede igennem den kinesiske underholdningsindustri og tog Fan med i faldet. I Kina anses de betragtelige lønsedler, som skuespillere særligt i Hollywood er kendt for at hive hjem, for at være i strid med sociale værdier, hvilket blandt andet udmønter sig i en høj topskat. Skatter som Fan måske har sneget sig uden om gennem ulovlige lønaftaler i form af to sæt: Én til skattemyndighederne med et mindre beløb og en anden fordækt aftale, der indeholder skuespillerens reelle og større fortjeneste.

Skattenummeret er i Kina kendt som en »yin-yang-kontrakt«, som Fan ifølge lækkede dokumenter skulle have indkasseret 7,8 millioner dollars på for en kommende kinesisk film. Skuespillerens advokater benægter dog beskyldningerne, der ikke desto mindre har vendt folkestemningen imod Fan, som ovenikøbet for nylig fik en bundplacering på en opgørelse over kinesiske stjernes sociale ansvarlighed. Listen blev i søndags udgivet af The Chinese Academy of Social Sciences, der har rangeret 100 af Kinas største stjerner, efter hvor meget de donerer til velgørenhed. En liste hvor ’Dying to Survive’-skuespiller Xu Zheng ligger nummer et med en score på 78 procent i ekstrem kontrast til Fans absolutte bundscore på nul procent.

Rapporten anses dog ikke for at være af legitim socialvidenskabelig art, men den er alligevel blevet taget op af flere statslige medier som People’s Daily og Xinhua og har styrket modviljen mod skuespillerinden.

Skandaliseringen kulminerede i sidste uge, da den statsforvaltede avis Securities Daily meddelte, at Fan var i de kinesiske myndigheders varetægt ledsaget af en vag beretning om, at hun ville »acceptere den retslige beslutning«. Historien blev dog hurtigt trukket tilbage uden forklaring, men da var den allerede blevet en viral sensation.

De dramatiske og tvivlsomme rygter vil ingen ende tage, og det måske mest opsigtsvækkende kom for mindre end to uger siden, da Hong Kong-tabloidavisen The Apple Daily påstod, at Fan var blevet set på et immigrationskontor i Los Angeles – og at hun i asylprocessen blev rådgivet af selveste Jackie Chan, der må siges at være ét af Kinas absolut største skuespilnavne. Chans repræsentanter afviste øjeblikkeligt beskyldningerne som det rene »sludder«.

Læs også: Er vi vidne til den mest gennemførte prank i dansk mediehistorie?