Disse syv ’Game of Thrones’-karakterer dør på mandag (gætter vi på)

Disse syv ’Game of Thrones’-karakterer dør på mandag (gætter vi på)
Brienne blev til ridder. Næste stop døden?
Foto: Helen Sloan/HBO

Efter to afsnits stilhed før storm går det løs på mandag: The White Walkers står for døren i nord, og det er efter mere end syv sæsoners frygt og bæven endelig tid til The Battle of Winterfell. Afsnittet skulle efter sigende byde på den største kampscene nogensinde på tv eller film, og forventningerne er således skruet op mod et uforglemmeligt ’Game of Thrones’-afsnit.

Præcis hvad der skal ske, ved kun en meget snæver kreds, men én ting må være sikkert: Hovederne kommer til at rulle.

Vi er tæt på opløbsstrækningen i HBO-eposset, og når slaget mod The Night King og hans hær af levende døde endelig skal stå, kan det ikke være anderledes, end at vi må sige farvel til nogle af the good guys undervejs. Det bliver sørgeligt – men overlever alle bærende karakterer, vil det omvendt være en tilsvarende slem skuffelse.

Og hvem ruller så ind på deres sidste station blot tre afsnit fra målstregen?

Mit bud er, at ingen af seriens egentlige hovedkarakterer lader livet (endnu). Jon Snow-Targaryan og Daenerys er naturligvis urørlige på nuværende tidspunkt, og Cersei er forskanset længere syd på. Ikke helt så sikre er Arya, Sansa, Tyrion og Jaime, men det ville nu alligevel være et chok (og dermed måske meget fedt?), hvis deres rejse slutter allerede nu. Arya har trods alt stadig en liste at komme i mål med, og Sansa er kørt i stilling som mulig regent af Norden. Deres afgang vil føles præmatur.

Knap så sikkert i sadlen sidder de to Lannister-brødre. Tyrion har været i modvind efter flere dårlige råd som dronningehånd, og det vil føles uafsluttet, hvis han lader livet, før han står ansigt til ansigt med søster Cersei i et senere afsnit. Hans fortælling kredser om King’s Landing og Jerntronen, ikke så meget om zombiehæren. Det virker som den forkerte kampplads til et Tyrion-exit.

Vores ven Nicolaj Coster-Waldau er nok den af de seks hovedkarakterer, der sidder yderst på taburetten. Han har brudt med den mørke side, sagt undskyld til Den Treøjede Bran og har uegoistisk meldt sig til at kæmpe under Ser Brienne of Tarths faner. Hans moralske udvikling er fuldendt. Men mon ikke, han skal stå ansigt til ansigt med sin søster-elsker en sidste gang? Jeg ser umiddelbart for mig, at han holder hele vejen til det sidste slag om ’King’s Landing’. Og det vil da også være noget af en bet, hvis Coster-Waldau skal se sig overlevet af sin danske frenemy Euron Asbæk.

Men hvis ikke disse seks, hvem så…? Dykker man ned i det næste lag af centrale ’Game of Thrones’-karakterer, står de nærmest i kø foran skafottet. Her er mit bud på, hvem der mest realistisk flyver til de evige kongeriger – rangeret fra den mest sandsynlige og nedefter.

Bye bye, Greyworm. (Foto: Helen Sloan/HBO)

1. Greyworm

Før han drog afsted med sit kompagni, gjorde Grey Worm sig i sidste afsnit alle mulige forestillinger om, hvordan han og Missandeis fremtid kommer til at se ud. Det slags er den visse død.

(Foto: Helen Sloan/HBO)

2. Theon

Theon skylder, og han ved det godt. Hans svigt over for Stark-familien, der altid havde behandlet ham som en af deres egne, fik store konsekvenser, også for ham selv. Hans Reek-periode vil sent blive glemt.

Theon fik nogen oprejsning, da han reddede søster Yara – og dermed Jernøernes fremtid – i et snuptag, og han valgte nærmest selv at gå i døden, da han besluttede sig for at kæmpe ved Jon Snows side mod fjenden fra nord. Theon er gået meget igennem, og på en måde døde han i Ramsay Boltons kælder. Vi under ham en heroisk afskedssalut.

Brienne slås til ridder. (Foto: Helen Sloan/HBO)

3. Brienne

Brienne of Tarth fik sit store øjeblik, da Jaime udnævnte hende til ridder og rørte hende til tårer i sidste afsnit mest rørende scene. Det føltes unægteligt som en historie, der var ved at nå sin ende: Brienne har opnået alt, hvad hun kunne drømme om i livet.

Når The Battle of Winterfell oprinder, får hun travlt. Hun skal beskytte to Stark-søstre mod en hær af skeletter og en isdrage. Det kan virke som en uoverkommelig opgave, selv for en fighter af Briennes kaliber. Og det har hele tiden ligget i kortene, at Brienne skulle ofre sig for sagen – det er bare sådan, hun er. Jeg tror, at hendes tid nu er kommet. Find Kleenex-pakken frem.

Gamle venner fra vildmarken. (Foto: Helen Sloan/HBO)

4. Tormund

Han førte vildningerne og nordboerne sammen, og han har overlevet mere end én gang, hvor han ikke burde være sluppet afsted med livet i behold. Senest i cliffhangeren frem mod den aktuelle sæson.

Det kan ikke blive ved med at gå. På det seneste er den stolte høvding reduceret til savlende bejler til Briennes skønhed, optændt af liderbukseblikke og kvindebedårende anekdoter om, hvordan han ammede ved en kæmpekvindes pat. Tormund er en kriger, og en kriger skal dø i kamp. Og når hele hans fortælling har roteret omkring det kolde nord, er det svært at forestille sig, at han skal med videre til solens stråler i King’s Landing. Vildningens rejse slutter, om ikke i dette afsnit så i det næste.

Samwell Tarly med sin families morder. (Foto: Helen Sloan/HBO)

5. Samwell

»Det er sikrere for dig nede i krypten«.

En variation af denne sætning er blevet fremsagt 65-66 gange i de to første afsnit af sæson 8, og den snarrådige seer vil måske gætte på, at krypten viser sig at være et knapt så trygt gemmested, som alle åbenbart antager. I hvert fald hvis man abonnerer på den udbredte fanteori om, at The Night King genopliver de døde fra kælderdybet – hej-hej gamle konger og dronninger.

Det er således næppe alle, som søger tilflugt i krypten, der kommer op igen. Samwell Tarly insisterede i sidste afsnit på at ville kæmpe side om side med de andre af eksmurens mandfolk, og sådan bliver det måske også. Men Gilly og Sam Jr. er i krypten, og man kunne sagtens forestille sig, at farmand er nødt til at komme dem til undsætning, som han har gjort det før. Men måske denne gang ikke med livet i behold? I forvejen er det et mirakel, at den ukampdygtige bogorm har overlevet så længe. Og man kan diskutere, om han stadig har en funktion i fortællingen?

Han har overleveret budskabet om, at Jon i virkeligheden er Egon (okay, Aegon) Targaryan, og selvom han er kørt i stilling til en toppost i Citadellet, hvor han skal føre historien om de hvide vandreres trussel videre som sandhedsvidne, virker han på nuværende tidspunkt expendable. Også fordi The Artist Formerly Known as Bran Stark har taget hans shine på alt det der med viden og hukommelse.

En trøst er det, at Tarly-arven lever videre, selvom Daenerys har gjort sit bedste for at reducere den.

Den treøjede ravn i Bran Starks krop.

6. Bran

Men apropos: Hvad sker der med Bran Stark, når han bliver brugt som madding i The Night Kings mildt sagt målrettede forsøg på at snigmyrde ham og udslette Westeros’ fælles hukommelse? Bran er som bekendt blot et kropsligt hylster for The Three-Eyed Raven i disse dage, og man kan sagtens forestille sig, at også kroppen evaporerer i kampen, så kun ånden lever videre. Men tæller det så som et dødsfald?

Trofaste Jorah ved sin dronnings side.

7. Jorah

Jorah Mormont er dømt til at dø i kamp. Han har viet sit liv til at beskytte sin dragedronning, og selvom han er kvik, er han ikke en mesterstrateg i Tyrion- og Varys-klassen – han kan godt undværes på sigt. Jorahs bidrag er hans offer, og jeg forestiller mig, at det bliver et vigtigt et af slagsen – afgørende for Daenerys’ videre færd. At han i sidste afsnit var med til at overbevise Daenerys om Tyrions kvaliteter, og at han fik overbragt et sværd af valerysk stål, kunne også godt være vink med en vognstang om, at hans tid er ved at være kommet.

Omvendt har han nærmest lige gjort comeback efter Sams hårdhændede version af en antiskæl-kur, som altså godt i sig selv kunne købe ham et afsnit eller to mere. Og nogen skal vel kunne kæmpe for Bryderen af Kæder, Beskytteren af de Syv Riger, Dronningen af Falske Smil, når det endelige opgør formodentligt skal stå mod Cersei, Pilou Asbæk og 20.000 købesoldater om et par uger.

LYT TIL VORES PODCAST SOUNDVENUE STREAMER: Det nye afsnit om Aryas ‘Game of Thrones’-sex, udskældt monstergys på Netflix og Sam Rockwell som liderbuks

Læs også: ‘Game of Thrones’: De tre største spørgsmål efter andet afsnit

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold