‘Push’: Her er filmen, der viser, hvorfor du ikke har råd til en lejlighed i København

‘Push’: Her er filmen, der viser, hvorfor du ikke har råd til en lejlighed i København
'Push'
4 6
Dokumentar
Instruktion

Fredrik Gertten

Medvirkende

Leilani Farha m.fl.

Spilletid

92 min

Premiere

Den 13. juni

Det globale ejendomsmarked blev i 2016 vurderet til at være 217 trillioner dollars værd. Det er næsten tre gange så meget som hele klodens sammenlagte BNP.

Hvis det ikke i sig selv får alarmklokkerne til at ringe, skal man bare se Fredrik Gerttens dokumentarfilm ‘Push’, der giver et makroperspektiv på de kolossale udfordringer, verdens boligmarked står over for netop nu.

Her ser vi, hvordan private kapitalfonde og boligspekulanter opkøber billige lejeboliger, sætter dem i stand, hæver huslejen til det dobbelte og sælger dem til investorer, som i de færreste tilfælde rent faktisk ender med at bo i lejlighederne. Et fænomen, som filmen kommer rundt om i både Toronto, London, Berlin, Barcelona og Stockholm.

I Toronto og London står det særligt slemt til. I den canadiske storby er der sket en stigning i boligpriser på 425 procent over de seneste 30 år, mens beboernes indkomst er stort set uændret. Og i London ligger store dele af den indre by brak, fordi ejendomme til 30-40 millioner pund bliver opkøbt i investeringsøjemed.

Noget tilsvarende er ved at ske i København. Her har kapitalfonden Blackstone, som FN-menneskerettighedsadvokaten Leilani Farha – hovedpersonen i ‘Push’ – desperat prøver at få et møde med, opkøbt 150 ejendomme over de seneste år. Ejendomme, som de sætter i stand, så huslejen kan hæves til astronomiske beløb i omegnen af 15.000-20.000 kroner om måneden.

Det er skræmmende, men heldigvis er der mennesker som Farha, som kæmper for at få borgmestre rundt omkring i verden til at reagere, inden lokalområder bliver gentrificeret til ukendelighed.

I filmen følger vi hendes utrættelige arbejde for at få lokale stater til at regulere boligmarkedet, så private investorer ikke får frit slag til at presse lokalsamfund ud af deres hjem med ubetalelige priser. Det er et problem, vi i den grad har brug for at få øjnene op for, inden det er for sent.

Vi er nemlig godt på vej hen et sted, hvor kun store franchises som McDonald’s og Starbucks har råd til at leje sig ind i bygningerne ved Kongens Nytorv og Rådhuspladsen, hvilket dræber muligheden for, at selvstændige virksomheder kan eksistere, mens boliger er så godt som ubetalelige mange steder i hovedstaden.

‘Push’ lægger aldrig vejen forbi København, men den problematik, filmen skildrer, er yderst relevant for vores hovedstad, hvor ejendomspriserne er steget 46,2 procent siden 2012. Den store styrke ved den konventionelle, journalistiske film er netop, at den viser, hvor omfattende problemet egentlig er.

Køber du kaffe hos Starbucks, er du med til at fjerne eksistensgrundlaget for den lokale barista. Lejer du feriebolig gennem Airbnb, støtter du de mange boligspekulanter, der presser lokale ud af de eftertragtede byområder.

Det er værd at tænke over. For hvis udviklingen fortsætter, som den har gjort i de seneste år, bliver hovedstaderne over hele verden forvandlet til overklassens legeplads.

Først anmeldt under CPH:DOX i marts 2019.

Læs også: De 25 bedste dokumentarfilm på Netflix lige nu

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold