L’Oreal fyrer sin første transgender kampagnemodel – påpegede hvid, racistisk historie

L’Oreal fyrer sin første transgender kampagnemodel – påpegede hvid, racistisk historie
Munroe Bergdorf (Foto: Lefteris Primos)

Sidste uge var begivenhedsrig for modellen Munroe Bergdorf. Mandag offentliggjorde L’Oréal U.K., at Bergdorf skulle være den første transgender kampagnemodel for makeup-brandet, men allerede fredag havde piben fået en anden lyd.

På det tidspunkt var det nemlig kommet frem, at Bergdorf et par uger forinden havde publiceret en kommentar efter urolighederne i Charlottesville. Facebook-opdateringen er siden blevet slettet af Facebook, men i den skrev Bergdorf blandt andet, at hun var blevet træt af hvide menneskers racevold. »Ja, alle hvide mennesker«, skrev hun ifølge flere medier. »Fordi de fleste af jer ved ikke engang eller nægter at anerkende, at jeres eksistens, privilegium og succes som race er bygge på farvede menneskers arbejde, blod og død«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Selv om det er en hård udmelding, der måske ikke skaber mere fællesskab, så er det et udsagn, der jo desværre er svært at modbevise. L’Oréal turde dog ikke være associeret med Bergdorf, selv om hendes kommentar altså var skrevet, før kampagnen blev offentliggjort.

»L’Oréal kæmper for diversitet. Munroe Bergdorfs kommentarer går imod vores værdier, og derfor har vi valgt at slutte vores partnerskab med hende«, skrev L’Oreal UK på Twitter i fredags.

Bergdorf er naturligvis skuffet over L’Oréals beslutning og skrev blandt andet i et nyt Facebook-indlæg, at »racisme kan være en svær pille at sluge, men jeg foreslår, at du hurtigt tvinger den ned, hvis du vil være en del af løsningen. Ikke at gøre noget, ændrer intet og løser intet. Selvstændiggørelse og inklusion er ikke trends, det her er folks liv og oplevelser«, skriver Bergdorf og fortsætter:

»Hvis brands skal bruge selvstændiggørelse som en måde at sælge produkter til farvede mennesker, så kan de i det mindste hjælpe med at afmontere kilden, ikke smide os under bussen, når det for alvor gælder. Det er i tider som disse, at det bliver meget tydeligt, hvad der er ægte partnerskab, og hvad der bare er show«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

xoxo

Et opslag delt af Munroe Bergdorf (@munroebergdorf) den

Siden har Bergdorf også udtalt sig til Mic: »Sit stille og smil i en skønhedskampagne, der ‘kæmper for diversitet’, men sig ikke noget om, at manglen på diversitet skyldes racisme. Eller om racismens oprindelse. Det kommer til at koste dig dit arbejde«.

Det gjorde det i hvert fald for Bergdorf.

Læs også: Har vi lært noget siden United Colors of Benetton? Diversitetskampagner savner bid i dag

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af