Sias videomakker Daniel Askill: »Sia har et meget særligt følelsesmæssigt instinkt«

Sia, hendes video-partner-in-crime og deres dansende mini-muse er tilbage med den nye video til 'Cheap Thrills' – og endnu engang er der dømt vilde trin og løssluppen dansemani. Vi har taget en snak med instruktøren bag hit-videoerne siden 'Chandelier', Daniel Askill.
Sias videomakker Daniel Askill: »Sia har et meget særligt følelsesmæssigt instinkt«

Allerede for 12 år siden begik han billedsiden til Sias ‘Breathe Me’, men australske Daniel Askill bragede først for alvor igennem til den popkulturelle bevidsthed, da han for to år siden stod bag Sias fantastiske videotrilogi.

Ført an af ‘Chandelier’ og dansevidunderet Maddie Ziegler med den karakteristiske blonde paryk dannede musikvideoerne den visuelle ramme om Sias album ‘1000 Forms of Fear’, der samtidig markerede den australske popstjernes ønske om at skjule sit ansigt fra offentligheden.

Nu er Askill og Sia tilbage og samarbejder igen om videoerne til Sias nye album, ‘This Is Acting’. I november landede det første resultat med billedsiden til ‘Alive’, hvor en ny barnestjerne, den niårige japanske kampsportsudøver Mahiro Takano, og en ny sort og hvid paryk blev præsenteret, og i dag kan det seneste skud på stammen så tilføjes i form af videoen til ‘Cheap Thrills’ – endnu engang i det energiske superselskab af Maddie Ziegler.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan vil du beskrive jeres særlige kemi?
»Det er svært at sætte fingeren på. Min del af samarbejdet bliver mere det filmtekniske, redigeringen, storyboards og den slags. Sia har et meget særligt følelsesmæssigt instinkt. Det er stærkt og intuitivt, så hun arbejder meget med at få det følelsesmæssige ud i performerne og i de menneskelige detaljer i videoen. Da vi først startede, var vores smag meget forskellig, så vi blev tvunget til at lave noget, vi aldrig ville have lavet alene. Nu har jeg lært meget af Sias følelsesmæssige intuition, og hun har nok lært noget af, hvad jeg ved om at lave film«.

»Det er altid anderledes at arbejde med Sia, fordi jeg instruerer videoerne sammen med hende. Normalt arbejder jeg alene. Hun er meget interesseret i at lave film og kommer ofte til mig med en idé, som vi så arbejder videre på sammen«.

Hvorfor valgte I at skifte Maddie ud i ‘Alive’?
»I forbindelse med det nye album følte vi, at vi ville lave noget nyt, men samtidig forsætte historien fra det forrige album. Vi mødtes på et hotel i L.A., og mens vi snakkede, begyndte vi at diskutere manga-tegneserier og film som ‘The Professional’ og ‘La Femme Nikita’. Vi overvejede at finde en hovedperson med asiatiske aner, og i stedet for traditionel koreografi kunne der være kampsport. Det var sådan, vi startede. Sia havde allerede en idé om, at halvdelen af hendes paryk skulle være sort denne gang, hvilket for mig også gav det lidt et asiatisk feel. Derfra begyndte vi at lede efter en ny avatar, og det blev Mahiro«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

The best co-director ! #sia

Et billede slået op af Daniel Askill (@danielaskill) den

Hvordan er I endt med at lave dansevideoer, der ikke rigtigt er dansevideoer?
»Sia og jeg har aldrig været interesseret i de traditionelle typer af musikvideoer. Jeg har altid været interesseret i dans og moderne koreografi, så det lå meget lige for, at dansen i vores videoer ikke skulle være traditionel men mere moderne«.

Hvad synes du om Sias beslutning om at forsøge at gemme sit ansigt?
»For en popstjerne er det en klog beslutning, og det har virket for hende. Der er så meget pres i forhold til deres image, og hvordan de ser ud. Hvis du kan tage det ud af ligningen, kan du sætte fokus på musikken og videoerne. Ved at skabe den ikoniske blonde paryk – og nu den sorte og hvide paryk – så handler det hele mindre om hende«.

Giver det en større kreativ frihed for dig som instruktør?
»Ja, absolut. Jeg siger normalt nej tak til videoer, der skal handle om kunstnerne. For mig er det interessante ved musikvideoer muligheden for at lave en speciel, lille film. Når musikvideoer bliver en reklame for en musiker, bliver de dårlige«.

Hvad tænker du om musikvideoen i dag i forhold til for ti år siden, da du begyndte at lave musikvideoer?
»Da jeg startede med at lave musikvideoer, føltes det næsten som om, de var ved at uddø. MTV havde haft sit højdepunkt, budgetterne blev mindre og mindre. Men i løbet af de senere år er der sket en opblomstring. Med internettets øgede betydning er videoer online blevet meget tilgængeligt. Det er opløftende og dejligt at se kunstformen blive genfødt igen på den måde«.

Dette interview blev første gang bragt i Soundvenue Magazine #98 i februar 2016.

Læs også: Nye hits fra forsædet: Se Sia synge igennem i Carpool Karaoke

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af